Tuesday, March 03, 2009

Kærlighed på film (Μια Ιστορία με θέμα την Αγάπη)

3.3.09


Σκηνοθεσία: Ole Bornedal
Παραγωγής: Denmark / 2007
Διάρκεια: 100'





" Ο Jonas είναι ένας ήσυχος οικογενειάρχης με μια όχι και τόσο συνηθισμένη εργασία. Είναι φωτογράφος εγκλημάτων. Ενώ είναι κουρασμένος από μια μάλλον μονότονη ζωή, τα πάντα αλλάζουν όταν μπλέκεται σε αυτοκινητικό ατύχημα με θύμα μια άγνωστη κοπέλα και αποφασίζει να πει ένα ψέμα. Οσο προβλέψιμες και να είναι κάποιες συνέπειες στις ζωές μας, μερικές φορές θέλουμε να τις αγνοήσουμε. Αλλά όπως λέει και το παλιό ρητό «η αλήθεια έρχεται πάντα μπροστά μας». Μια διαφορετική κινηματογραφική πρόταση από την αγαπημένη μας Δανία με στυλ από παλιές νουάρ εποχές. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς. "
έγραφαν οι φίλοι μας απ' τις Νύχτες Πρεμιέρας (AIFF) 2008.

Και:
" Θρίλερ εκ Δανίας (της χώρας που τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει διαμαντάκια) από τον Ole Bornedal που στα '90s μας είχε δώσει το "Nightwatch" (και το κατώτερο του αμερικανικό remake με τον Ewan McGregor). Ενας πρωταγωνιστής με ενδιαφέρον επάγγελμα, ενα ψέμα, νουαρ ατμόσφαιρα, καλές κριτικές, συμμετοχή στο Sundance. Μυρίζει έκπληξη στο διαγωνιστικό... "
έγραφα εγω πριν το δω κάνοντας την καθιερωμένη ημερήσια επιλογή-πρόταση για τις ταινίες του φεστιβάλ πέρσι το Σεπτέμβρη.

Και όντως ήταν έκπληξη! Ενα πραγματικό αντίδοτο στις "minimal" ταινίες αυτό το film, βρήκε επιτέλους το δρόμο για τις αίθουσες (την εξής μία, το "Ιντεάλ") από τη Seven Films που ευτυχώς δε το "χαντάκωσε" κατευθείαν στο DVD. Ότι κόλπο μπορείς να φανταστείς χρησιμοποιεί ο Bornedal (τί flash backs, τί φίλτρα, τί jump cuts και slow motion) για να πει αυτό το μάλλον καινότοπο στην αρχή στόρι, το οποίο όμως το χτίζει σιγά σιγά και στηριζόμενος και στις στιβαρές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του καταφέρνει να δημιουργήσει φοβερό σασπένς. Εφετζίδικη σκηνοθεσία θα πεις εσύ, χορταίνεις σινεμά θα πω εγω! Μη το χάσεις!



Trailer




-------------------------------------------




4.3.09 update

- Και για να μην πει κανείς οτι δεν έβαλα βαθμό: 3,5 / 5 αστεράκια it is! Δε πιστεύω να περίμενες βέβαια full review από μένα (not one of my talents!). Ελπίζω να γράψει ο kioy...

- Στο IMDb κάποιος είπε (αρκετά υπερβολικά) "Bergman meets Hitchcock"! Εγω θα έλεγα κάτι σαν: ο Βερχόφεν συναντά τον.. Ντε Πάλμα ίσως? (σασπένς γαρ!)

- IMDb και Seven δίνουν διάρκεια 100' αλλά οι Νύχτες Πρεμιέρας έδιναν 90'. Δεν πιστεύω να βγήκε στις αίθουσες κανα διαφορετικό cut από αυτό που είδαμε στο φεστιβάλ?

- Τον "truely villain" Nikolaj Lie Kaas παίζει να τον θυμάσαι από το "Reconstruction" (2003,Christoffer Boe, "Ερωτική Αναπαράσταση"): είχε παιχτεί εδώ και το έδειξε και η ΕΡΤ πριν καμια δεκαριά μέρες. Εκτός απ' την παρουσία του σε πολλές Δανέζικες ταινίες, σύντομα θα τον δούμε σ' ενα μικρό ρόλο και στους "πεφωτισμένους" Angels & Demons. Είμαι σχεδόν σίγουρος θα κάνει τον κακό! Φοβερή φάτσα, φοβερή παρουσία!

- Έλεγα να βάλω το trailer χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους (όσο να 'ναι σε υποψιάζουν περισσότερο για το τι συμβαίνει στην ταινία) αλλά μου γυάλισε το video still (που επέλεξαν YouTube και Seven) με το "η ζωή δεν είναι μόνο τα ψώνια του Σαββάτου". Μια χαρά και για tag line ακόμα!

- Ελπίζω να λειτουργήσει το mouth to mouth (ή mouse to mouse!) και να μην κατέβει από την 1η βδομάδα (ήδη βλέπω πολύ καλές γνώμες απ' το κοινό στο Αθηνόραμα). Πήγαινε να το δεις βρε, μπορεί να μην προλάβεις!

2 comments:

  1. Με έψησες και κατεβαίνει :)
    Πάντως το Νattevagten ήταν λίγο ...χμ... ιδιότροπο :P

    ReplyDelete
  2. Χορταίνεις ΣΙΝΕΜΑ είπα, όχι 17'' οθόνη PC ;-P. Δεν είναι θεατρικό δράμα :-D, θέλει μεγάλη οθόνη και surround ήχεία. Ξεκουνήσου! που έχεις ξεχάσει πώς είναι οι κινηματογράφοι από μέσα :-P

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...