Thursday, June 12, 2008

The Happening (Το Συμβάν)

(click image for higher resolution)

Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan
Παραγωγής: USA / India / 2008
Διάρκεια: 91'




Παρ' ότι η καριέρα του M. Night Shyamalan δεν είχε ανάλογη πορεία με το κοινής αποδοχής "The Sixth Sense", κάθε νέα ταινία του αναμένεται με ενδιαφέρον ανά τον κόσμο. Έτσι και αυτό το συμβολικό Συμβάν ετοιμάζεται για να διχάσει την κοινή γνώμη.

Στα της ιστορίας, ένα αλλόκοτο γεγονός πλήττει την Βορειοανατολική Αμερική. Κάτοικοι αυτών των περιοχών "παγώνουν" και αφού υποστούν την παράλυση του νου, επιδίδονται σε φρικιαστικές πράξεις αυτοκτονίας. Ο θεατής μυείται στο φαινόμενο αυτό μέσω της άνισης μάχης για επιβίωση ενός ζευγαριού και της απομείνουσας ανιψιάς, καθώς οι λοιποί "αυτόχειρες" πληθυσμοί σταματούν το ρολόι της ζωής τους.

- - - - - - - S P O I L E R S - - - - - - -
Σταδιακά αποκαλύπτεται πως το φαινόμενο, το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς, οφείλεται σε τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα φυτά.
- - - - - - - S P O I L E R S - - - - - - -


Η ταινία λειτουργεί σε διπλή βάση. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το οικολογικό μήνυμα, που παρά τα εντυπωσιακά τρικ του σκηνοθέτη γρήγορα εξαντλείται και αρκείται στο να εφοδιάζει με ατμοσφαιρικές νότες τρόμου αυτή την ταινία φαντασίας. Άλλωστε η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η μανία της φύσης είναι περισσότερο από εμφανής. Σε δεύτερο πλαίσιο, εξέχοντα ρόλο κατέχει το ζευγάρι της ταινίας. Η οποία είναι ταυτόχρονα μια ιστορία για τους πρωταγωνιστές του. Ωστόσο, αν και το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της ταινίας αποτελεί τη βάση για εμπνευσμένους κοινωνικούς συμβολισμούς, στο τέλος είναι η αιτία για το εμμετικώς γλυκερό φινάλε που δίνει σεμινάρια για το πως να καταστρέψετε μια ταινία καταστροφής!

Αν παρά την δεδομένη αποτυχία των βασικών αξόνων της ταινίας παραμείνετε πιστοί στη θέαση της, τότε ίσως αποζημιωθείτε από τους εμπνευσμένους συμβολισμούς του M. Night Shyamalan. Ο οποίος με τον χειρισμό ενός πλήθους σκηνών με την πρέπουσα μινιμαλιστικότητα θα καταφέρει να αναδείξει τολμηρές δηλώσεις για την τρομολαγνεία των εύπιστων πολιτών, για τον θρησκοληπτισμό, το παιχνίδι εντυπώσεων των πολιτικών καθώς και για τις "ανήλικες" σχέσεις φαινομενικά ενήλικων ατόμων που αποτελούν και την πλειοψηφία του πραγματικού κόσμου.


Στα της αφήγησης, θα χαθούμε στο δίπολο μέσα στο οποίο ο σκηνοθέτης συνηθίζει να αναπτύσσει τις ταινίες του. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στη θεματολογία των ταινιών που συμπίπτει με το φάσμα των b-movies, ενώ το σκηνοθετικό μοτίβο είναι βαμμένο στα χρώματα των παραδοσιακών ταινιών. Ακόμα, η ωμή βία, άλλοτε νοητή και άλλοτε ορατή, αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας της ταινίας. Τέλος, άλλο ένα στοίχημα που χάνει ο δημιουργός είναι αυτό με τους ηθοποιούς του. Εξαιρουμένου του συμπαθή Mark Wahlberg, με επιείκεια θα μπορούσαμε να δηλώσουμε πως το υπόλοιπο cast κυμαίνεται στην μετριότητα.

Τελικώς, το Συμβάν νομίζω πως είναι άλλη μια ταινία του M. Night Shyamalan η οποία αστόχησε ως προς αυτό που θα ήθελε να είναι...

Βαθμολογία: 4,5/10


Trailer

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...