Tuesday, June 03, 2008

Cidade dos Homens (Η Πόλη των Ανθρώπων)

(click image for higher resolution)

Σκηνοθεσία: Paulo Morelli
Παραγωγής: Brazil / 2007
Διάρκεια: 110'




Ακόλουθη των εμπορικών γραφών των σήκουελς, "Η Πόλη των Ανθρώπων" εμφανίζεται σαφώς κατώτερη της πρωτότυπης "Πόλης του Θεού" (2002, Fernando Meirelles & Kátia Lund, "Cidade de Deus"). Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα κοινότυπο σήκουελ, καθώς είναι φιλτραρισμένο μέσα και από το τηλεοπτικό κύκλωμα. Για την ακρίβεια, η απόλυτη επιτυχία (εισπρακτική και κριτική) του "Cidade de Deus" γέννησε την τηλεοπτική σειρά "Cidade dos Homens" (2002-2005) της οποίας η (εμπορική κυρίως) επιτυχία γέννησε με τη σειρά της την ομώνυμη ταινία.


Η ιστορία τοποθετείται στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας. Η ζωή των γκέτο αναβιώνει και οι νεαροί gangsters μάχονται για την επιβολή της εξουσίας στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών και των όπλων. Μέσα από ένα σύνολο αιμοδιψών και παρορμητικών νέων η κάμερα θα στοχεύσει και θα ακολουθήσει δυο παιδιά ελαφρώς πιο συναισθηματικά, τα οποία επιθυμούν να αποκοπούν από την all time in war reality των γκέτο και να θέσουν την ζωή τους σε μια πιο ανθρώπινη βάση.


Στα πλαίσια αυτής της ιστορίας ο θεατής θα βρεθεί απέναντι σε μια πολύχρωμη φωτογραφία με έντονο κόκκο και κατά διαστήματα σε ένα αστραπιαίο κινηματογραφικό μοντάζ που ποτίζει το πανί με πυκνή φωτογραφία. Ωστόσο θα βρεθεί απέναντι και από την σκηνοθετική αστοχία να εξισορροπηθούν οι μακρές συναισθηματικές σκηνές-σεκάνς με τις αντίστοιχες δράσης.


Πιο συγκεκριμένα, αφηγηματικά το κομμάτι δράσης της ταινίας δεν θυμίζει σε τίποτα την "Πόλη του Θεού", καθώς είναι πολλάκις πιο επιδερμικό. Η επιδερμικότητα αυτή δε το αφήνει να αποτελέσει ένα δυνατό θεματικό background πάνω στο οποίο θα περιγραφούν οι δύο πρωταγωνιστές. Από την άλλη, οι όποιες προσπάθειες για την συναισθηματική ανάδειξη των ηρώων χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη απλοϊκότητα, ενώ και η δραματική απεικόνιση και αναπαράσταση τους εμφανίζεται ολοτελώς πληγμένη από τα τηλεοπτικά κλισέ. Έτσι, η ταινία αδυνατεί να βρει αρμονία τόσο στο δραστικό κομμάτι όσο και αυτό της συναισθηματικής ξεδίπλωσης των χαρακτήρων.

Για να κλείσω, θα ήθελα να πω για αυτό το ούτως ή αλλώς αναίτιο σήκουελ, πως ο Morelli όφειλε να μας πει την ιστορία με τον δικό του τρόπο και όχι να προσπαθήσει να μιμηθεί αυτόν, τον εξαιρετικό ομολογουμένως, του Fernando Meirelles.

Βαθμολογία: 4,5/10


Original trailer



International trailer

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...