Friday, March 07, 2008

Into the Wild (Ταξίδι στην Άγρια Φύση)


Σκηνοθεσία: Sean Penn
Παραγωγής: USA / 2007
Διάρκεια: 148'






Το 1998 ο Jon Krakauer έγραψε ένα βιβλίο για την ζωή αυτού του μυστήριου νέου, του Christopher McCandless. Τα κίνητρα του ήταν, όπως έχει δηλώσει, να καταλάβει τον ήρωα του. Σχεδόν 10 χρόνια ύστερα, ένας απ' τα εκατομμύρια αναγνωστών, ο Sean Penn αποφάσισε να χαρίσει και σε μας τους κινηματογραφόφιλους αυτή την μαγευτική ιστορία!

Ο Christopher McCandless μας λέει "πως στη ζωή δεν απαραίτητο να είσαι δυνατός, αλλά να αισθάνεσαι δυνατός...". Αυτό αρκεί για να κυνηγήσεις την αλήθεια, να ψάξεις τις απαντήσεις στις βαθύτερες αναζητήσεις σου. Να προχωρήσεις ως την άκρη της γραμμής με σθένος και να πάρεις την ζωή στα χέρια σου. Δίχως εξάρτηση, με μια γοητευτική αυτάρκεια. Και ο McCandless ήταν ένας ευφυής άνθρωπος, τουλάχιστον ικανός να διαβλέψει την βολικότητα του συστήματος. Την μοναδική ιδιότητα των μαζών να διαφθείρουν, να κατασπαράσσουν τα ατομικά στοιχεία, τα ατομικά πιστεύω για χάρη ενός αποξηραμένου τρόπου ζωής. Άλλωστε και οι πιο κοντινές παραστάσεις του συνέβαλλαν σε αυτό. Ο κενός θεσμός της οικογένειας, με τους γονείς επιτυχημένους στο πολυφημισμένο "Αμερικάνικο Όνειρο", αλλά εντελώς αποτυχημένους στην οικογενειακή τους ζωή είναι αυτό που τον συντροφεύει στην παιδική του ηλικία. Απ’ την μια πλουσιότατες δεξιώσεις και απ’ την άλλη βία και καυγάδες των οποίων αποδέκτες ήταν οι τρυφερές καρδιές αυτού και της αδερφής του. Αυτά είναι και τα πρώτα ερεθίσματα για να παραδοθεί ο McCandless στον δικό του κόσμου. Στον δικό του εξιδανικευμένο και ηθικά ακέραιο κόσμο, μακριά από την διαφθορά του συνηθισμένου και τις έμφυτες και ξενικές έννοιες του προδιαγεγραμμένου. Για αυτόν τον κόσμο απαρνείται κάθε υλισμό και ό,τι κρατάει μακριά το κορμί απ’ το πνεύμα.

Έτσι λοιπόν ο ήρωας μας αφού αποφοιτήσει με άριστα απ' το κολέγιο αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη στην πλουσιοπάροχη ζωή που τον περιμένει για να βιώσει μια άλλη πιο ακριβή. Τη ζωή στα άκρα, τη ζωή της απόλυτης ανθρώπινης ελευθερίας. Θα απαλλαγεί απ' τα χρήματα του, δωρίζοντας τα σε κάποια φιλανθρωπία, και θα ξεκινήσει το ταξίδι του για την άγρια φύση. Άλλωστε πότε ο άνθρωπος ήταν πιο κοντά στο μέσα του από τότε που ξέγνοιαστος ανήκε στη φύση; Έτσι ο φυσιολάτρης και εν τρόπο τινά extremiστής McCandless θα τραβήξει τον δικό του δρόμο προς την εσωτερική ολοκλήρωση. Δεν θα ενταχθεί όμως σε καμιά ομάδα. Είναι αρκετά συνειδητοποιημένος για να μην επιτρέψει καμιά αλλοίωση του εαυτού του για χάρη της υλοποίησης και της προώθησης των ενδιαφερόντων του. "Μην μου δώσεις χρήματα, αγάπη, φήμη, δόξα αλλά δώσε μου αλήθεια..." έχει πει παραφράζοντας τον Θορώ. Και οι δικές του πράξεις είναι τα βήματα για την απόκτηση αυτής της βαθύτερης αλήθειας. Και σε αυτό του το μοναχικό ταξίδι θα τρέφεται με οργή για την βολικότητα του συστήματος και την αλλοίωση που αποδέχεται ο καθένας μέσα σε αυτό και με την αγάπη του για την σκέψη, την βαθύτερη γνώση και ότι ανθρώπινο. Και σε αυτό τον δρόμο που έχει επιλέξει έχει για χάρτη τα αγαπημένα του βιβλία (όπως Ντοστογιέβσκι, Θορώ κλπ).

"Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη" είχε πει ο Καβάφης. Για τον McCandless η δική του Ιθάκη είναι ένα αεικίνητο λεωφορείο στην κορυφή της Αλάσκα. Και είναι ο πηγαιμός που κάνει αυτό το λεωφορείο να μοιάζει μαγικό. Ο πηγαιμός που μας δίνει ο Sean Penn μέσα από επιδέξια flash back. Ένας πηγαιμός γεμάτος ανθρώπινες εμπειρίες, ένας πηγαιμός με την γοητεία και την τόλμη αυτού του ασυμβίβαστου νέου. Στην ιδεατή άποψη της ζωής, που όλοι μας κάπου λίγο πολύ νιώθουμε ένοχοι για κείνη την σκοτεινή μέρα που την θάψαμε μακριά μας! Και αυτός ο ιδεαλιστής νέος, απαρνούμενος όποιο μέλλον για το ολοκληρωτικό παρόν άφησε πρόωρα την ζωή σε αυτό το μαγικό λεωφορείο στην κορυφή της Αλάσκα. Όμως πρόλαβε να μας αποκαλύψει ότι "δεν υπάρχει ευτυχία αν δε μοιράζεται... Γιατί τελικά όσο δυνατοί και αν νιώθουμε δεν μπορούμε να είμαστε τόσο όσο χρειάζεται για την ζωή..."

Ο Sean Penn σκηνοθετεί με εμφανή αγάπη για τον ήρωα του, την αγάπη που είχε και ο Krakauer στο βιβλίο του, χρησιμοποιώντας μέχρις ενός βαθμού την συμβατική σκηνοθεσία που έχουμε συνηθίσει (εκτενή χρήση flash back, υπερπληροφοριακά voice over). Όμως αυτή του η αγάπη και το πάθος για τον ήρωα είναι που θα τον κάνει εξίσου αγαπητό και στα δικά μας μάτια. Είναι άξια θαυμασμού η προσπάθεια που κάνει να εναρμονίσει την ντοκυμαντερίστικη χροιά αυτής της road movie με την υπερσκηνοθετημένη καταγραφή του ήρωα του. Γιατί το ντοκιμαντέρ απογυμνώνει την φύση, αυτή την άριστη τοπογραφία που οπτικοποιεί η αψεγάδιαστη φωτογραφία, ενώ τα υπερσκηνοθετημένα τρικ είναι αυτά που φέρουν στην επιφάνεια τον ενδιαφέρον εσωτερικό κόσμο του McCandless. Η αφήγηση διακατέχεται από ένα ύφος εξύμνησης του πρωταγωνιστή το οποίο πολλές φορές υποκύπτει στην ωραιοποίηση. Όμως ποιά ποίηση δεν μας ταξιδεύει με πυξίδα την εξιδανίκευση και την ωραιοποίηση; Και η ταινία τόσο αφηγηματικά όσο και σκηνοθετικά είναι βαθιά ποιητική... Ο θεατής έχει επίσης τη δυνατότητα να ακούσει την καθηλωτική μουσική υπόκρουση της ταινίας και την εκπληκτική ερμηνεία του Emile Hirsch που σίγουρα απογειώνει τις μετοχές του!

Τελικά πρόκειται για μια ακόμα δυνατή ταινία, άλλη μια πολύ όμορφη ταινία σε αυτή την σπουδαία κινηματογραφική χρονιά που διανύουμε!

Βαθμολογία 8,5/10

19 comments:

  1. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who
    was conducting a little research on this. And he in fact bought me
    dinner because I stumbled upon it for him... lol. So let me reword
    this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your internet site.


    Check out my blog post :: HOW TO EARN EASY MONEY ONLINE

    ReplyDelete
  2. This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

    My web-site: hack a twitter

    ReplyDelete
  3. Pretty! This was an extremely wonderful post. Thank you for providing these details.


    Feel free to surf to my weblog :: virtapay money exchange

    ReplyDelete
  4. Appreciate this post. Let me try it out.

    Here is my web page HOW TO EARN EASY MONEY ONLINE

    ReplyDelete
  5. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought
    an impatience over that you wish be delivering the following.
    unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case
    you shield this hike.

    Look at my web-site; how to get minecraft

    ReplyDelete
  6. This is really interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I've shared your website in
    my social networks!

    My blog post :: exchange virtapay

    ReplyDelete
  7. Hello, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, would test this?
    IE nonetheless is the marketplace leader and a good element of folks will leave out your magnificent writing due to this problem.


    my web page: Get Paid To Complete Surveys

    ReplyDelete
  8. Just wish to say your article is as surprising. The clarity for your post is simply great and that i can assume you are a
    professional on this subject. Fine along with your
    permission allow me to grab your feed to keep up to date with
    drawing close post. Thank you a million and please keep up
    the rewarding work.

    my blog free virtapay exchange

    ReplyDelete
  9. I truly enjoy examining on this web site , it has got
    wonderful content . "Wealth and children are the adornment of life." by Koran.


    Here is my website: bypass sharecash surveys

    ReplyDelete
  10. I am sure this piece of writing has touched all the internet users,
    its really really good post on building up new website.


    Also visit my website ... Sharecash Downloader

    ReplyDelete
  11. I got what you mean , regards for posting .Woh I
    am delighted to find this website through google. "Wisdom doesn't necessarily come with age. Sometimes age just shows up by itself." by Woodrow Wilson.



    my blog dragonvale breeding

    ReplyDelete
  12. fantastic issues altogether, you simply received a new reader.
    What may you suggest about your submit that you simply made a few
    days ago? Any sure?

    my web site: password hacking software

    ReplyDelete
  13. Fabulous, what a webpage it is! This web site presents helpful
    information to us, keep it up.

    my homepage: get money

    ReplyDelete
  14. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm
    thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring
    blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any recommendations for first-time blog writers? I'd definitely appreciate it.


    Here is my homepage ... email program

    ReplyDelete
  15. I rarely create comments, but i did a few searching and wound up here "Into the Wild (Τaξίδι στην Άγριa Φύση)".

    And I actually do have a couple of questions for you if it's allright. Is it simply me or does it look like some of these responses come across as if they are left by brain dead visitors? :-P And, if you are writing at additional online social sites, I'd
    like to keep up with anything fresh you have to post.
    Would you list of every one of all your public pages
    like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?


    Also visit my webpage adfly Money hacker

    ReplyDelete
  16. Excellent post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Extremely helpful information particularly the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

    Take a look at my blog passwords

    ReplyDelete
  17. Free Windows Password Reset Software - http://www.
    windowspasswordrecovery.tk - For Windows8, Windows
    7, Vista, XP, Windows 2000, Windows Server 2003 and 2008
    and NT passwords - Easy Free Password Recovery Software - Crack Windows Passwords

    Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you
    knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
    I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one?
    Thanks a lot!

    ReplyDelete
  18. Wonderful goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just too magnificent.
    I really like what you've acquired here, certainly like what you're stating and the
    way in which you say it. You make it entertaining and you still take
    care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you.
    This is actually a terrific site.

    Look into my site :: Adf.ly earnings booster

    ReplyDelete
  19. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I've truly loved surfing around your blog posts. After all I'll be subscribing to
    your rss feed and I am hoping you write once more very soon!



    Visit my webpage - angry birds

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...