Wednesday, September 16, 2009

Νύχτες Πρεμιέρας (AIFF) 2009: Κυριακή 20/9


16.9.09
kioy posted:



Τα γερά χαρτιά ρίχνονται σήμερα στη μάχη!

[click image for higher resolution]
Day schedule


Ο νέος Steven Soderbergh του "Informant!" (Αττικόν 22:45) με Matt Damon πρωταγωνιστή αναμένεται να έλξει τα πλήθη με μια ιστορία οικονομικού εγκλήματος σε κυβερνητικό επίπεδο μπερδεμένη με πληροφοριοδότες και παραπληροφοριοδότες!

Σε πιο σινεφίλ τόνο θα θαυμάσουμε το "Fish Tank" (Δαναός 1 19:30) της Andrea Arnold που απέσπασε το Βραβείο κριτικής επιτροπής στις Κάννες για μια ταινία που φτάνει τον κοινωνικό ρεαλισμό στο απώγειο του.


Σε πιο ανάλαφρα πλαίσια, το "Funny People"(Αττικόν 19:30) αποτελεί(?) την τυπική Αμερικάνικη κωμική ταινία. Έχει γίνει ήδη διάσημη στην Αμερική, ο Judd Apatow ("The 40 Year Old Virgin") συναντάει τον Adam Sandler. Ωστόσο, και οι τρεις προαναφερθείσες ταινίες έχουν εξασφαλίσει εγχώρια διανομή. Το "Adventureland" (Αττικόν 17:30) αποτελεί άλλη μια ανάλαφρη "Αμερικάνικη" επιλογή δια χειρός Greg Mottola, του σκηνοθέτη του "Superbad".

Ενώ στο Διαγωνιστικό το "Moon" (Δαναός 1 22:30), που αντικατέστησε την προβολή-έκπληξη (του "Κυνόδοντα"), μοιάζει πολλά υποσχόμενο! Στις υπόλοιπες επιλογές της ημέρας βλέπουμε το "Pretty Poison" (Απόλλων 23:00) ένα ψυχεδελικό cult θρίλερ, με τον Anthony Perkins σε πρωταγωνιστικό ρόλο.


Επίσης, στο αφιερωματικό ύφος του φεστιβάλ, μπορούμε να δούμε τον δεξιοτέχνη Zbigniew Rybczynski σε δύο μεσαίου μήκους ταινίες (Δαναός 2 20:00), τις "The Fourth Dimension" και "Kafka", που προβληματίζονται σε υπαρξιακές συνιστώσες. Ενώ υπάρχει και το αφιέρωμα στον Jorgen Leth με την ταινία "A Sunday in Hell" (Απόλλων 20:15), ενα ντοκιμαντέρ πάνω στην υπερπροσπάθεια των αθλητών σ' εναν ποδηλατικό αγώνα. Τέλος, σήμερα εκκινεί το μουσικό διαγωνιστικό με το "Favela on Blast" (Απόλλων 18:15).





-------------------------------------------


19.09.09 update
s_dany posted:



The Informant!
[Πρεμιέρες]
IMDb 2009 Steven Soderbergh





Fish Tank
[Πρεμιέρες]
IMDb 2009 Andrea Arnold





Funny People / Πεθαίνω στα Γέλια
[Πρεμιέρες]
IMDb 2009 Judd Apatow





Adventureland
[Πρεμιέρες]
IMDb 2009 Greg Mottola





Ο Duncan Jones, ο γιος του "ανθρώπου που έπεσε στη Γη" [εγω δε γράφω το όνομα του, αμάν! τον φάγατε τον άνθρωπο με τον πατέρα του :-P] στέλνει τον Sam Rockwell στην dark side of the moon στην (ίσως) πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς. Believe the hype? [ο kioy την είδε ήδη αλλά κρύβει λόγια :-D]
Moon / Φεγγάρι
[Διεθνές Διαγωνιστικό]
IMDb 2009 Duncan Jones

[Βλέπε και AIFF 2009: Moon]




Pretty Poison / Γλυκό Δηλητήριο
[Αφιέωμα CULT]
IMDb 1968 Noel Black





The Fourth Dimension / Η Τέταρτη Διάσταση
[Αφιέρωμα στον Ζμπίγκνιεφ Ριμπζίνσκι]
IMDb 1988 Zbigniew Rybczynski



Kafka / Κάφκα
[Αφιέρωμα στον Ζμπίγκνιεφ Ριμπζίνσκι]
IMDb 1992 Zbigniew Rybczynski





Από εναν σκηνοθέτη που είναι ταυτόχρονα βασικός σχολιαστής στις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Tour de France, δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από το να κάνει την "bike-fanatics dream of a movie" μ' ενα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα Παρίσι-Ρουμπέ του 1976. Αυστηρά για sportsmen!... Άντε και μερικές women :-D
A Sunday in Hell / Μια Κυριακή στην Κόλαση
[Αφιέρωμα στον Γιόργκεν Λεθ]
IMDb 1976 Jørgen Leth





Favela on Blast / Χορεύοντας στις Φαβέλες
[Μουσική & Φιλμ: Διαγωνιστικό]
IMDb 2008 Leanoardo HBL & Wesley Pentz

5 comments:

  1. Καλό το "Moon" αλλά λίγο over-hyped. Μια σκεπτόμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου το "2001" συναντά το "Blade Runner" [με ολίγη από "WALL-E" :-D]. Σε πολύ υψηλό επίπεδο οι production values, το εσωτερικό της σεληνιακής βάσης, τα πλάνα στην επιφάνεια της Σελήνης, η φωτογραφία, η μουσική του [αγαπημένου!] Clint Mansell. Και φυσικά η [πολλαπλή] ερμηνεία του Sam Rockwell, στον οποίο στηρίζεται ολόκληρο το film. Απλά μου φάνηκε οτι το twist που συμβαίνει στο μισάωρο και κινεί την ιστορία και ο όλος προβληματισμός που αναπτύσσεται στη συνέχεια δεν είναι και κατι φοβερά πρωτότυπο. Με άγγιξε μεν αλλά δεν συγκλονίστηκα κιόλας. Με λίγα λόγια, μην παρασυρθείς απ' το hype και περιμένεις κατι που θα μείνει στην κινημ/φική ιστορία. Είναι μεν πολύ καλή αλλά είναι μόλις η πρώτη μεγάλου μήκους του κυρίου Duncan Jones, ο οποίος δεν είναι (τουλάχιστον ακόμα :-) Ridley Scott ή Kubrick. Εγω θα έβαζα 3, με το ζόρι 3,5 αστεράκια (στα 5).

    Btw, μικρή βρεττανική καλλιτεχνική παραγωγή από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη με εναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή αλλά και αρκετό hype. Δε θυμίζει λίγο [ως προς αυτό μόνο ε!] το περσινό "Hunger"?

    Η ταινία είναι στο Διαγωνιστικό, πράγμα μάλλον αξιοπερίεργο για Νύχτες για μια τόσο γνωστή ταινία [no offence :-D], ο Δαναός εννοείται γεμάτος και το κουτί της ψηφοφορίας πήρε πολλά "μ' αρέσει". Παίζει να το τσιμπήσει το βραβειάκι ο Jones, ο οποίος έρχεται την Κυριακή [τότε βόλευαν οι ημερομηνίες, μην πάει το μυαλό σου και στο πονηρό [ή να πάει? :-)]. Και δε θα φέρει μαζί του το μπαμπά του, OK? :-D

    ReplyDelete
  2. - Η φωνή του υπολογιστή GERTY ανήκει στον Kevin Spacey!

    - Το site της ταινίας:
    http://www.sonypictures.com/classics/moon/

    ...στο οποίο μόλις διάβασα οτι ο Jones ξεκίνησε ως "wild-cam operator for Tony Scott" [τον αδερφό του Ridley :-D]

    ReplyDelete
  3. harry m

    eida k gw to moon tin kiriaki k marese poly!
    foveri atmosfaira,teleia mousiki k polidiastati i erminia tou rockwel kouvalaei oli tin tainia monos t k afto thelei tharros!+
    proswpika dn ehw dei sto cinema to thema afto ektos apo to island tou michael bay pou itan epiikws kako
    pire mia isotira epistimonikis fadasias k to ekane drama me provlimatismous panw stin athrwpini fisi
    k an afto einai i prwti s tainia e tote egw lew BRAVO!
    mono ena fovero k agapimeno vivlio ehw diavasei panw sto thema afto
    Mi mafiseis pote tou Kazuo Ishiguro
    pou ginetai twra tainia me tin keirah nightley
    o ishiguro einai o syggrafeas tou apomeinaria mias meras pou tin ekane foveri tainia o james ivory!

    ReplyDelete
  4. Εννοείται "Απομεινάρια" ταινιάρα! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το "Never let me go". Παίζουν και Charlotte Rampling και Sally "Happy-Go-Lucky" Hawkins.

    ReplyDelete
  5. Καλό το "Moon" αλλά λίγο over-hyped. Μια σκεπτόμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου το "2001" συναντά το "Blade Runner" [με ολίγη από "WALL-E" :-D]. Σε πολύ υψηλό επίπεδο οι production values, το εσωτερικό της σεληνιακής βάσης, τα πλάνα στην επιφάνεια της Σελήνης, η φωτογραφία, η μουσική του [αγαπημένου!] Clint Mansell. Και φυσικά η [πολλαπλή] ερμηνεία του Sam Rockwell, στον οποίο στηρίζεται ολόκληρο το film. Απλά μου φάνηκε οτι το twist που συμβαίνει στο μισάωρο και κινεί την ιστορία και ο όλος προβληματισμός που αναπτύσσεται στη συνέχεια δεν είναι και κατι φοβερά πρωτότυπο. Με άγγιξε μεν αλλά δεν συγκλονίστηκα κιόλας. Με λίγα λόγια, μην παρασυρθείς απ' το hype και περιμένεις κατι που θα μείνει στην κινημ/φική ιστορία. Είναι μεν πολύ καλή αλλά είναι μόλις η πρώτη μεγάλου μήκους του κυρίου Duncan Jones, ο οποίος δεν είναι (τουλάχιστον ακόμα :-) Ridley Scott ή Kubrick. Εγω θα έβαζα 3, με το ζόρι 3,5 αστεράκια (στα 5).

    Btw, μικρή βρεττανική καλλιτεχνική παραγωγή από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη με εναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή αλλά και αρκετό hype. Δε θυμίζει λίγο [ως προς αυτό μόνο ε!] το περσινό "Hunger"?

    Η ταινία είναι στο Διαγωνιστικό, πράγμα μάλλον αξιοπερίεργο για Νύχτες για μια τόσο γνωστή ταινία [no offence :-D], ο Δαναός εννοείται γεμάτος και το κουτί της ψηφοφορίας πήρε πολλά "μ' αρέσει". Παίζει να το τσιμπήσει το βραβειάκι ο Jones, ο οποίος έρχεται την Κυριακή [τότε βόλευαν οι ημερομηνίες, μην πάει το μυαλό σου και στο πονηρό [ή να πάει? :-)]. Και δε θα φέρει μαζί του το μπαμπά του, OK? :-D

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...