Wednesday, September 23, 2009

Νύχτες Πρεμιέρας (AIFF) 2009: το Debate

kioy posted:



Η ατμόσφαιρα στον Ιανό μύριζε μπαρούτι! Οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη ταύροι εν υαλοπωλείο. Ο ελληνικός κινηματογράφος λιμοκτονεί. Και οι πολιτικοί χτενίζονται...

Το πολυφημισμένο debate συνέβη το πρωινό της Δευτέρας στον Ιανό. Χάρις τις φιλότιμες προσπάθειες του Ορέστη Ανδρεαδάκη, ο οποίος εκτέλεσε χρέη συντονιστή, εξασφαλίστηκε ένα ανεκτό επίπεδο επικοινωνίας. Και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων τοποθετήθηκαν με σύντομες χρονομετρημένες εισηγήσεις στις ερωτήσεις που τους ανατέθηκαν.


Τα ερωτήματα που αφορούσαν τον προϋπολογισμό που χορηγείται στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, την υπάρχουσα κατάσταση με τους αυτο-αποκαλούμενους "κινηματογραφιστές στην ομίχλη", αλλά και την αδιαφάνεια που υπάρχει στους κανονισμούς απονομής των κρατικών βραβείων, απαντήθηκαν σε ένα κοινό γενικόλογο ύφος. Σχετικά με τις επιχορηγήσεις ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας, εκπρόσωπος της ΝΔ, ανέφερε πως τα οικονομικά κονδύλια αποδίδονται εξ`ολοκλήρου στα θεσμικά σωματεία των σκηνοθετών, ενώ ήταν ανοικτός και για την αύξηση του συμφωνηθέντος ποσού που αφορά τον κινηματογράφο. Αντίθετα, οι υπόλοιποι πολιτικοί ομιλητές στάθηκαν στην αναγκαιότητα για την αύξηση του κινηματογραφικού προϋπολογισμού. Η κ. Μαρία Δαμανάκη, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε την ανάγκη της άμεσης επιστροφής του φόρου στην παραγωγή των ταινιών, κάτι που βρήκε σύμφωνους και τους υπόλοιπους ομιλητές. Ενώ ο κ. Ρήγας Αξελός, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε την ανάγκη θεσμοθέτησης ευνοϊκών κινητήριων νόμων για τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να συμπράξουν στη χρηματοδότηση μιας ταινίας. Σε ανάλογο πλαίσιο απαντήθηκαν και οι επόμενες ερωτήσεις. Με την κυβερνητική εκπροσώπηση να παρουσιάζεται ανοικτή σε τροποποιήσεις, έχοντας ωστόσο ως βάση το υφιστάμενο νομοπλαίσιο. Ενώ οι υπόλοιποι, επισημαίνοντας την ανάγκη ενός νέου πλαισίου, μνημονεύοντας συχνά-πυκνά το υπάρχον "χιλιομπαλωμένο" της Μελίνας Μερκούρη, παρουσίασαν μια περιορισμένη γκάμα μικροτροποποιήσεων σχετικά με τις διαδικασίες που άπτονται της εγχώριας διανομής, της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και της κινηματογραφικής εκπαίδευσης (σε όλους τους βαθμούς του εκπαιδευτικού συστήματος).


Μια ερώτηση που πραγματικά είχε μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν αυτή που καλούσε τους ομιλητές να κατονομάσουν την τελευταία ελληνική ταινία που είδαν. Αμηχανία, τρέμουλο και ένα κλίμα υπεκφυγής ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών εκπροσώπων, αποκαλύπτοντας έτσι το πόσο ανεξοικείωτοι είναι με το πεδίο για το οποίο καλούνται να πάρουν αποφάσεις. Συγκεκριμένα, ο κύριος Δραβίλλας αφού πρωτίστως θεώρησε σκόπιμο να κάνει μια διάλεξη αμφισβήτησης για το τι καθορίζει την ελληνικότητα μιας ταινίας, και πιεζόμενος απ` το κοινό, απάντησε "την πρεμιέρα του Αγγελόπουλου στο Μέγαρο". Η κυρία Δαμανάκη ήταν πιο άνετη, καθ`ότι ανέφερε ταινίες της πολύ επίκαιρης ελληνικής κινημαογραφίας. Ο "απροετοίμαστος" κύριος Κωνσταντάρας, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, αποχώρησε δηλώνοντας θιγμένος απ`το ανακριτικό ύφος της ερώτησης. Ο κ. Ρήγας Αξελός ήταν σαφώς πιο ενήμερος στο χώρο! Ενώ η κ. Μελά, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε τους Σκλάβους Στα Δεσμά τους. Για να τελειώσουμε με τον κ. Μυλωνά, από τους Οικολόγους, ο οποίος ανέφερε κάποιο Big Bang, εννοώντας προφανώς το Bank Bang. Έπειτα οι πολιτικοί εκπρόσωποι αποχώρησαν όσο πιο αθόρυβα μπορούσαν, παρά τη θορυβώδη αγανάκτηση του κοινού.





Η ούτως ή άλλως τεταμένη ατμόσφαιρα εκτονώθηκε λίγο αργότερα. Όταν οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη πήραν το λόγο δια χειρός δυο ανακοινώσεων που διαβάστηκαν. Επικράτησε μια έντονη και συνεχιζόμενη διαμάχη. Ο Ιανός επί της ουσίας χωρίστηκε σε δυο αντίμαχα μέτωπα. Το ολιγομελές μέτωπο εκπροσωπήθηκε απ` τον κ. Χάρη Παπαδόπουλο (Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών), ενώ το άλλο είχε ως κεφαλή τον κ. Γιώργο Παπαλιό (Πρόεδρο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου). Η έντονη λογομαχία διαδραματίστηκε σε φανατισμένα-οπαδικά χρώματα μέχρι το τέλος της "συνάντησης". Με αμφότερες τις πλευρές ασυγκράτητα αγανακτισμένες, την Πολιτεία εσκεμμένα απούσα, ο ελληνικός κινηματογράφος, παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο.

[Το κείμενο γράφτηκε για το www.cine.gr]



-------------------------------------------


s_dany posted:




Ρίξε μια ματιά κι εδώ:
http://www.facebook.com/home.php#/video/video.php?v=138194488829

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...