Wednesday, September 16, 2009

Νύχτες Πρεμιέρας (AIFF) 2009: Πέμπτη 17/9 [updated]


16.9.09
kioy posted:



Ταινίες πραγματικά για όλα τα γούστα σήμερα. Αξιόλογες επιλογές που μας αναγκάζουν να μπούμε στο κυνήγι αιθουσών για να προφτάσουμε τις περισσότερες!

[click image for higher resolution]
Day schedule


Τα μεγάλα ονόματα παίζουν Αττικόν! Πρόκειται για το "The Time That Remains"(18:00) του Elia Suleiman που εξέπληξε στις Κάννες, μια χαμηλών τόνων ταινία για τη σύσταση του Ισραηλίτικου κράτους απ' το 1941 ως σήμερα.

Και για το "Taking Woodstock"(20:15) του Ang Lee, ο οποίος κάθεται πίσω απ' την κάμερα για να μας μεταφέρει ανθρώπινα την εποχή του 1969 και το μουσικό φεστιβάλ του Γούντσοκ. Για τους μη ανυπόμονους πάντως, να επισημάνω οτι και οι δύο ταινίες θα βγουν στις ελληνικές αίθουσες στα μέσα του Οκτώβρη.

Πέραν αυτών, έχουμε το "The Saragosa Manuscript" (18:15 Δαναός 1 ), που δεν είναι απλά μια cult πρόταση αλλά αποτελεί ενα ευρύτερο κινηματογραφικό μνημείο, κλασσικό πλέον και σημείο αναφοράς για ορισμένους απ' τους σημαντικότερους σκηνοθέτες. Μην το χάσετε! Επίσης στην cult σημειολογία, ξεκινάει το αφιέρωμα στο εκρηκτικό σινεμά του Sion Sono με το "Strange Circus" (00:30 Απόλλων), ενώ στην ίδια περίπου ώρα στο Δαναό 1 θα βρείτε το "Valerie and Her Week of Wonders"(00:00). Σημαντικές ταινίες και οι δύο, με extreme σημειολογία. Ακόμη, για όσους λειτουργείτε και cult και ελληνικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την "Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά" (22:00 Δαναός 1) του Πάνου Κούτρα που είχε προβληθεί στο φεστιβάλ και πριν μια δεκαετία, καθώς και την "Κάθαρση" (22:15 Δαναός 2), μια κυριολεκτικά no-budget ταινία (κόστος 200 Ευρώ) που αφηγείται μια αιματοβαμμένη ιστορία του υπόκοσμου. [14.10.09 edit by s_dany: ασφαλώς και δεν είναι αυτό το budget της "Κάθαρσης", αυτό ήταν radio arbyla by Orestis, βλέπε και τα σχόλια του post]

Σήμερα αρχίζει επίσης και το Διαγωνιστικό τμήμα με το "Ander"(17:45 Απόλλων) να έρχεται με τις καλύτερες συστάσεις απ' το φεστιβάλ Βερολίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για την τοποθέτηση του Brockeback Mountain σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Τέλος, η φιλμογραφία του Shane Meadows ("This is England", "Dead Man's Shoes") αναγκαστικά στρέφει το βλέμα μας στο Πανόραμα του φεστιβάλ και το "Le Donk & Scor-Zay-Zee" (23:00 Απόλλων), το οποίο να σημειωθεί πως γυρίστηκε μόλις σε 5 μέρες! Ενώ, το "Tell-Tale" (23:00 Αττικόν) προσφέρεται για τους λάτρεις του Edgar Allan Poe, αφού πρόκειται για εκσυγχρονισμένη μεταφορά της ομώνυμης ιστορίας τρόμου του Αμερικανού λογοτέχνη.

Out of Cinema: Μετά την προβολή του "20.000 Miles Ahead: A Last Drive Story" (20:30 Απόλλων) o "πιστός οπαδός της μπάντας" Θανάσης Μήνας και ο σκηνοθέτης της ταινίας Δημήτρης Κοτσέλης επιλέγουν τη μουσική του Last Drive party στο Toy της πλατείας Καρύτση.




-------------------------------------------



16/9/09
s_dany posted:




























Trailer





Clip


























-------------------------------------------


1/10/09 update
kioy posted:



Ander / Άντερ
AIFF IMDb 2009 Roberto Castón


Ο πρωτάρης (και αυτό φαίνεται τόσο στη συγκέντρωση και την ευλάβεια, όσο και στην ατολμία-αμηχανία) Roberto Caston πάει κόντρα στις λαϊκές απαιτήσεις της σύγχρονης κινηματογραφίας, όπου ο βομβαρδισμός της εικόνας έχει γίνει σχεδόν πανάκεια. Με μακρά πλάνα, που προσομοιώνουν το φυσικό χρόνο, θα μας διηγηθεί χαμηλόφωνα και με φυσικότητα μια ανθρώπινη ιστορία. Κινούμενος αντίρροπα σε σχέση με το σκούρο αυτό σύννεφο που αιωρείται πάνω απ' ότι η συμβατική κοινωνία ορίζει αυθαίρετα ως ανορθόδοξο και παραφυσικό.

Σε μια αγροτική φάρμα της επαρχιώτικης Ισπανίας ζει μια παραδοσιακή οικογένεια. Ο 40χρονός Ander, η αδερφή του και η μητέρα του. Όταν σ' ενα ατύχημα ο Ander σπάει το πόδι του, η οικογένεια προσλαμβάνει τον Jose, εναν Περουβιανό, ως δουλευτή της γης. Ο Jose (εκπληκτική ερμηνεία από τον Christian Esquivel!) γίνεται μέρος της οικογένειας, και ταυτόχρονα μέσω της φυσικής καθημερινής επικοινωνίας-συνύπαρξης αναδύει στον Ander μια αθέατη πλευρά του εαυτού του. Εξάλλου, στο τοπικό περιβάλλον, τον πυρήνα του οποίου απαρτίζει μια σειρά χαρακτήρων (μερικοί πλεονάζουν ίσως, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), ξεχωρίζουμε την Reme από τους "περιφερειακούς" χαρακτήρες. Μια μητέρα που εργάζεται ως πόρνη για να επιβιώσει, η οποία μη μπορώντας να αποδεχτεί τον παρατημό της, καρτερεί την επιστροφή του συζύγου, έχοντας ταυτόχρονα φιλικές (και εργασιακές) σχέσεις με την προαναφερθείσα οικογένεια. Παράλληλα στη φυσική ροή του χρόνου, η αδερφή του Ander παντρεύεται, ενώ η μητέρα του απεβιώνει. Έτσι ο Ander βρίσκεται αντιμέτωπος με το τέλος μιας εποχής και την αυγή μιας νέας.


Η ταινία αντιμετωπίζει ανθρώπινα και κυρίως νατουραλιστικά το ζήτημα της σεξουαλικής επιλογής. Όσοι περιμένετε μια πολύχρωμη-πολύκροτη ομοφυλοφυλική προπαγάνδα καλό θα ήταν να στραφείτε αλλού. Το Ander είναι μια βαθυστόχαστη ταινία που αρνείται το φτηνό παιχνίδι της δημαγωγίας. Αν ακόμα και σήμερα υπάρχει κάτι που ενδυναμώνει τον μύθο περί διαχωρισμού των φύλων, αυτό είναι η μεταφυσικότητα που έχει αποδοθεί στα απολύτως φυσικά και αυτέγκλητα σεξουαλικά ένστικτα. Η σεξουαλική παρόρμηση και τα ερωτικά ένστικτα, στην πραγματικότητα, είναι τόσο φυσικά όσο οποιαδήποτε ανθρώπινη βιολογική ανάγκη. Η μη αποδοχή της παραπάνω πρότασης ωθεί σε αυτο-καταπιεζόμενες καταστάσεις. Διότι στις μέρες μας τα ζητήματα της σεξουαλικής επιλογής, του φλερταρίσματος, της ερωτικής προσέγγισης αντιμετωπίζονται με μια μεταφυσική βιαιότητα, που υποκινείται απ' το παγιωμένο επιμύθιο της ερωτικής κατάκτησης. Ωθώντας τα άτομα σε μια βίαια αυτο-υποκρισία ώστε να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, τόσο κατά το ερωτικό όσο και στο προ-ερωτικό στάδιο. Και αυτή η μεθόδευση είναι σε πλήρη αντίφαση με τη βιολογική φύση των ερωτικών ενστίκτων και των σεξουαλικών ορμών.


Στα πλαίσια αυτά, και πιθανώς πολύ πιο χαμηλόφωνα απ' τον τόνο του γράφοντα, το "Ander" αποδέχεται τη φυσικότητα του έρωτα. Η ομοφυλοφιλική σεξουαλική σχέση που περιλαμβάνει, πλάι σε πληθώρα ετεροφυλοφιλικών, δεν υπακούει σε κάποια βιαία μεταφυσικότητα. Είναι απλώς η ανταπόκριση δύο ανθρώπων στο κάλεσμα των βιολογικών εσωτερικών εντίκτων τους. Ίσως όμως σταθήκαμε περισσότερο του πρέποντος σε αυτή τη συνιστώσα του film. Το οποίο καθολικά αναπνέει απ' τον καθάριο αέρα της φυσικής ροπής και της ελεύθερης επιλογής. Κάτι που επιβεβαιώνεται και στο απρόσμενα θετικό φινάλε, όπου με το τέλος μιας εποχής -όχι χρονολογικής αλλά δραματουργικής- ο Roberto Castón προτείνει (χωρίς ίχνος φανφάρας και λίβελου κατά των παραδοσιακών θεσμών) μια δομικά διαφορετική οικογένεια, μια πολυσυλλεκτική οικογένεια. Η γέννηση της νέας οικογένειας δεν προκύπτει ως απόρριψη του παραδοσιακού μοντέλου, αλλά ως μια βαθύτερη ένωση που υπακούει στο χρώμα των αναγκών -ψυχολογικών, βιολογικών, υλικών- των μελών που την απαρτίζουν.

Μορφολογικά το "Ander" υιοθετεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής φεστιβαλικής ταινίας. Με αργό μοντάζ και "λεία" φωτογραφία που βάφεται απ' το καταπράσινο του φυσικού τοπίου και από τους ήχους του. Και με μια δραματουργία που επιπλέει ελεύθερα στο παχύ συναισθηματικό φορτίο των ηρώων της!

Βαθμολογία: 7,5/10


- - - - - - -




Tell-Tale
AIFF IMDb 2009 Michael Cuesta


Το πρώτο μέλημα μιας ταινίας που ακολουθεί την ροή μιας μυθιστορηματογραφικής αφήγησης είναι να εντάξει την ιστορία της σ' ένα αληθοφανές περιβάλλον, ούτως ώστε η χαρακτηρολογική -αλλά και η ευρύτερη- δραματουργία να λειτουργεί με πειστικότητα. Το "Tell-Tale" νικιέται κατά κράτος σε αυτή τη διάσταση. Αδυνατεί να ορίσει το περιβάλλον της ιστορίας και ξεδιπλώνει τη δράση μ' έναν χοντροκομμένο τρόπο. Έτσι η πειστικότητα, ή καλύτερα η φυσικότητα της ιστορίας, έχει καταλήξει σε βαθμό πλήρους διάλυσης.


Η "πειραγμένη" υπόθεση έχει ως εξής: Ο Terry, πατέρας μιας κόρης με μια σπανιότατη δυσμορφική ασθένεια, πάσχει ο ίδιος από καρδιολογική ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, και με τη βοήθεια της ιατρού του, με την οποία οι σχέσεις είναι πολύ παραπάνω από επαγγελματικές, θα κάνει εγχείρηση καρδιάς δεχόμενος αυτή ενός δότη. Μόνο που η διαδικασία της μεταμόσχευσης δεν είναι τόσο αγνή όσο φαντάζεται ο Terry. Και η νέα του καρδιά αντιδρά έντονα, συναισθηματικά αλλά και νοητικά, διατηρώντας βιώματα από την ύπαρξη της στο σώμα του προκατόχου του Terry. Και ο Terry καταλήγει, εν αγνοία του, ως τιμωρός ενός θεωρητικά άγνωστου εγκλήματος.

Το "Tell-Tale" (υποτίθεται πως) αποτελεί μια μεταφορά της "Μαρτυριάρας Καρδιάς" του Edgar Allan Poe. Ωστόσο, η προσέγγιση είναι εντελώς τετραγωνισμένη, αδυνατώντας να συλλάβει το μεταφορικό, σκοτεινό, αλλά και μεταφυσικό ύφος του συγγραφέα. Ο Michael Cuesta επιθυμεί να επικαιροποιήσει την ιστορία, θα μπλέξει και την επιστήμη σε αυτή. Και παρ' ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον πρωτογενές υλικό, αυτό του Edgar Allan Poe, το όλο εγχείρημα καταλήγει σε μια ανυπόστατη υπερβολή.


Το αποτέλεσμα είναι ένα συνηθισμένο κακόγουστο θρίλερ. Με τα σκοτεινιάσματα, τα ηχητικά ξαφνιάσματα και μια περιρρέουσα ωμότητα. Η φόρμα είναι στενά στυλιζαρισμένη, με θερμά φώτα κόντρα στο κάδρο. Ενώ και οι φακοί εναλλάσσονται διαρκώς, σε μια προφανή προσπάθεια να εντείνουν την αγωνία. Το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμα θρίλερ της σειράς, με αρκετές πιθανότητες να ικανοποιήσει το τηλεοπτικό κοινό.

Βαθμολογία: 3/10

21 comments:

  1. Πραγματικά δυναμικό ξεκίνημα! Τί να πρωτοδιαλέξεις! Πάντως, αφού ο Μπόγρης καθάρισε νωρίς και το 3ωρο "Χειρόγραφο" μάλλον θα μου πέσει βαρύ για πρώτη ταινία στο φεστιβάλ (ενώ η "Valerie" δε με ψήνει καθόλου), με βλέπω να μένω στη Σταδίου. Εκεί τώρα... ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής! Θέλω να δω τον Σουλεϊμάν, με ιντριγκάρει και το "Tell Tale" και η "ανακάλυψη"-του-φεστιβάλ-αλλά-να-δούμε-αν-θα-είναι-και-"αποκάλυψη"! Sion Sono, είναι και οι Last Drive. Πόσα να αντέξεις να δεις?! Είναι και το Last Drive party! [στο οποίο νομίζω θα βάλει το χεράκι του στην κονσόλα και ο Μανώλης-(όχι Κραν)-Κιλισμανής, προετοιμαζόμενος προφανώς για τη Nickey's back :-D].

    Οπότε, βλέποντας και κάνοντας!

    ReplyDelete
  2. Ενώ, η εικόνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που βλέπεις πάνω πάνω είναι από μετατροπή σε gif του διαβόητου φέτος pdf! Μέχρι και ποιήματα γράφτηκαν γι' αυτό :-D

    ReplyDelete
  3. @ Xristina Dragana [facebook] :
    Από τα σχόλια στο trailer του "Strange Circus" στο YouTube:

    "I loved this movie. Like it's been said if you are open minded enough to understand how the movie focuses on touchy subjects, such as rape and incest, and the effects it has on a family's psychological state, then I recommend this movie if nothing else"...

    "This movie made me very sad...and very sick. It was brilliant, but just... I didn't see it coming :| It's a strange movie."

    ReplyDelete
  4. Μετά το χθεσινό minor incident με ενα από τα πίσω ηχεία του Απόλλωνα, το οποίο παρέδωσε πνεύμα (σύμφωνα με την Irene) στα τελευταία λεπτά της "Μιας κάποιας Εκπαίδευσης", σήμερα είχαμε άλλο ενα.

    Στην προβολή του "Saragossa Manuscript" στον Δαναό 1 κάποιος είχε αφήσει το μηχάνημα προβολής υποτίτλων δίπλα στις μπομπίνες του "Μουσακά" που περίμενε τη σειρά του, ο οποίος [έτσι τεράστος και ασταμάτητος που είναι :-D] άρχισε να φτύνει τα τοξικά λάδια του. Αποτέλεσμα [όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής kioy]: η προβολή του "Χειρογράφου" να διακοπεί, αρκετός κόσμος να αποχωρήσει (με την υπόσχεση προμήθειας πρόσκλησης για άλλη ταινία από τον Ιανό) και η προβολή να συνεχιστεί μόνο με αγγλικούς υπότιτλους. Αυτό για κανα 50λεπτο, ώσπου το εορτάζον-τα-10-χρόνια-του-τοξικό-έδεσμα απομακρύνθηκε και δόθηκε η ευκαιρία στο 3ωρο cult έπος του Wojciech Has να δικαιώσει τελικά τη φήμη του. (Wise decision πάντως του Φεστιβάλ να αφήσει φέτος σημαντικά χρονικά κενά ανάμεσα στις προβολές, για να αντιμετωπίσει τέτοια μουσακο-απρόοπτα ;-)

    ReplyDelete
  5. Ορθά κοφτά:

    Ander: Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Άκρως φεστιβαλική. Αλλά από αυτές που δε βραβεύουν οι πρεμιέρες, Το αργό μοντάζ μάλλον θα επιφέρει πλήξη στο ευρύ κοινό. Σε μια ταινία που ανθρώπινα προσπαθεί να θίξει κάτι νέο, και να ανασημασιοδοτήσει μερικές παραδοσιακές αξίες.

    Saragosa: Masterpiece! Γρήγορη αφήγηση. Τρομερή διαχείριση οτυ κάδρου. Κίνηση της κάμερας και των υποκειμένων. Γεμάτο αντικείμενα. Και μια βαθιά υπόκλιση και αναφορά στη δύναμη του σεναρίου-ιστορίας-πλοκής να καθηλώνει, να διασκεδάζει, να εκμαιευει συναισθήματα, να διαμορφώνει ψυχικα το κοινό, που καλείται πάντα να γράψει το τέλος!

    Tell-Tale: Η τετραγωνισμένη προσέγγιση της αισθαντικής-ποιητικής ιδέας του Poe τον κάνει να μοιάζει σαν αφόδευμα! Σε μια ταινία φορτωμένη στυλιστικά, με το γνωστό παίξιμο των φώτων και του ήχου. Αλλά και την εναλλαγή των φακών!

    ReplyDelete
  6. egw apla pisteyw pws htan "psarwma" to bunuel-lynch-skortsese(asxoliasto), sthn perilhpsh-sxoliasmo sto fylladiaki....omologw pws eixe kati apo mexicaniko surrealismo(los olvidados) kai istoria mesa sthn deyterh istoria mesa sthn deyterh istoria allh istoria kai paei legontas...den mporw na pw an mou arese h an den mou arese dioti efyga gia na faw mprizolakia sta friday's...sorry hmoun peinasmenh!

    ReplyDelete
  7. Το Bunuel-Lynch κλπ ασχολίαστο! τα δημαγωγικά κειμενάκια στα φυλλάδια δίνουν και παίρνουν! Αλλά έτσι είναι πάντα και παντού!

    υγ. Τελικά για χάρη της σάρκας το πνεύμα έμεινε νηστικό; :)

    ReplyDelete
  8. Καλά! Τα κειμενάκια εννοείται οτι είναι εκεί για να σπρώξουν την ταινία [είναι λίγο push-τικα :-D]. Εννοείται οτι χρειάζεται homework, γιαυτό ανεβάζω εγω τα trailer, και θέλει και IMDb κλπ ειδικά για παλιές ή άγνωστες ταινίες [και στο aiff δε βάζουν ούτε έτος παραγωγής :-P]. Αλλά στην περίπτωση του "Manuscript" έλεγε οτι είναι η αγαπημένη ταινία των συγκεκριμένων σκηνοθετών, όχι οτι σχετίζεται με το σινεμά τους, μάλλον παρασυρθήκατε :-D.

    Πάντως, με το 4ωρο που κράτησε η προβολή, αν ήμουν μέσα θα τα σκεφτόμουν κι εγω τα μπριζολάκια :-D. Ή τουλάχιστον την επιδρομή στο bar, αν ήταν όντως αριστούργημα.

    ReplyDelete
  9. Και για τα ανώνυμα σχόλια, εννοείται οτι δε μας πειράζουν, αλλά για να διευκολύνεται η συζήτηση και να μη χάνεται η μπάλα όταν μαζεύονται πολλοί "Anonymous", όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει ενα ψευδώνυμο. Ενα οποιοδήποτε nickname, δε χρειάζεται να έχει λογαριασμό στον Blogger.

    Κάτω απ’ τη φόρμα των σχολίων, στο κουτάκι "Comment as", κλικάρουμε την επιλογή "Name/URL" (όχι την "Anonymous"!). Στο Name βάζουμε ο’τι (μα ο’τι θέλουμε, πχ "Μήτσος", "Francis Ford Coppola", "Fuck off all u bastards"!!!), το URL το αφήνουμε κενό (εκτός αν θέλουμε να οδηγεί σε κάποιο facebook profile, blog ή site που έχουμε). Piece of cake!

    ReplyDelete
  10. malista kurie grafista tou facebook! tha to thymamai ayto!

    filia

    h agaphmenh sou "mh -erxomenh" filh
    katerina :-P

    (epimenw na menw anwnymh)

    ReplyDelete
  11. ΚΑΘΑΡΣΗ κόστος 200 ευρώ??? Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιός τα διαδίδει αυτά!

    ReplyDelete
  12. μακάρι να κόστιζαν τόσο οι ταινίες- θα κάναμε μία την εβδομάδα!

    ReplyDelete
  13. @φ.μπόγρης
    Καλησπέρα! Συμμερίζομαι την απογοήτευση σου όταν δημοσιεύονται λανθασμένα στοιχεία. Και ευχαριστώ για την παρέμβαση σου. Φυσικά και η παρένθεση που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ποσό θα σβηστεί. Και εμένα μου είχε φανεί "μυστήριο" όταν το άκουσα στη Συνέντευξη τύπου των Νύχτων Πρεμιέρας.

    Πάντως δεν το επινόησα απ' το κεφάλι μου. Κοίτα το video του παρακάτω συνδέσμου.
    http://www.youtube.com/watch?v=moOqckQgCew

    Ευχαριστώ για την παρέμβαση! Keep doing films...

    ReplyDelete
  14. *Στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα δλδ του link.

    ReplyDelete
  15. ευχαριστώ kioy- είχα τελικά δίκιο για την πηγή των πληρωφοριών.

    ReplyDelete
  16. *s_dany σβήσε σε παρακαλώ την παρένθεση γιατί δεν έχω πρόσβαση στο κείμενο.

    ReplyDelete
  17. Done!

    @ kioy:
    Με το βιντεάκι μπήκαν νομίζω τα πράγματα στη θέση τους. Αυτά παθαίνει πάντως όποιοι συχνάζουν σε χλιδάτες αίθουσες χλιδάτων ξενοδοχείων :-DDD. Σας είχαν και λίγο στριμωγμένους ε :-(

    @ φ.μπόγρης:
    Και με τη σειρά μου sorry για το λάθος. Καλά έκανες και μας το επισήμανες.
    Και περιμένουμε και ενημέρωση για διανομή της ταινίας με το καλό! Και αν θέλεις κάποια στιγμή να κάνουμε και κάποια προβολή /παρουσίαση της στην [ούτως ή άλλως cult :-D] ΑΣΟΕΕ, be our guest :-)

    ReplyDelete
  18. ευχαριστώ για την διόρθωση και πρόσκληση παίδες, θα το οργανώσουμε εν καιρώ! cheers!

    ReplyDelete
  19. Done!

    @ kioy:
    Με το βιντεάκι μπήκαν νομίζω τα πράγματα στη θέση τους. Αυτά παθαίνει πάντως όποιοι συχνάζουν σε χλιδάτες αίθουσες χλιδάτων ξενοδοχείων :-DDD. Σας είχαν και λίγο στριμωγμένους ε :-(

    @ φ.μπόγρης:
    Και με τη σειρά μου sorry για το λάθος. Καλά έκανες και μας το επισήμανες.
    Και περιμένουμε και ενημέρωση για διανομή της ταινίας με το καλό! Και αν θέλεις κάποια στιγμή να κάνουμε και κάποια προβολή /παρουσίαση της στην [ούτως ή άλλως cult :-D] ΑΣΟΕΕ, be our guest :-)

    ReplyDelete
  20. Ορθά κοφτά:

    Ander: Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Άκρως φεστιβαλική. Αλλά από αυτές που δε βραβεύουν οι πρεμιέρες, Το αργό μοντάζ μάλλον θα επιφέρει πλήξη στο ευρύ κοινό. Σε μια ταινία που ανθρώπινα προσπαθεί να θίξει κάτι νέο, και να ανασημασιοδοτήσει μερικές παραδοσιακές αξίες.

    Saragosa: Masterpiece! Γρήγορη αφήγηση. Τρομερή διαχείριση οτυ κάδρου. Κίνηση της κάμερας και των υποκειμένων. Γεμάτο αντικείμενα. Και μια βαθιά υπόκλιση και αναφορά στη δύναμη του σεναρίου-ιστορίας-πλοκής να καθηλώνει, να διασκεδάζει, να εκμαιευει συναισθήματα, να διαμορφώνει ψυχικα το κοινό, που καλείται πάντα να γράψει το τέλος!

    Tell-Tale: Η τετραγωνισμένη προσέγγιση της αισθαντικής-ποιητικής ιδέας του Poe τον κάνει να μοιάζει σαν αφόδευμα! Σε μια ταινία φορτωμένη στυλιστικά, με το γνωστό παίξιμο των φώτων και του ήχου. Αλλά και την εναλλαγή των φακών!

    ReplyDelete
  21. Πραγματικά δυναμικό ξεκίνημα! Τί να πρωτοδιαλέξεις! Πάντως, αφού ο Μπόγρης καθάρισε νωρίς και το 3ωρο "Χειρόγραφο" μάλλον θα μου πέσει βαρύ για πρώτη ταινία στο φεστιβάλ (ενώ η "Valerie" δε με ψήνει καθόλου), με βλέπω να μένω στη Σταδίου. Εκεί τώρα... ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής! Θέλω να δω τον Σουλεϊμάν, με ιντριγκάρει και το "Tell Tale" και η "ανακάλυψη"-του-φεστιβάλ-αλλά-να-δούμε-αν-θα-είναι-και-"αποκάλυψη"! Sion Sono, είναι και οι Last Drive. Πόσα να αντέξεις να δεις?! Είναι και το Last Drive party! [στο οποίο νομίζω θα βάλει το χεράκι του στην κονσόλα και ο Μανώλης-(όχι Κραν)-Κιλισμανής, προετοιμαζόμενος προφανώς για τη Nickey's back :-D].

    Οπότε, βλέποντας και κάνοντας!

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...