Friday, December 05, 2008

Changeling (Η Ανταλλαγή)


Σκηνοθεσία: Clint Eastwood
Παραγωγής: USA / 2008
Διάρκεια: 142'




Η νέα ταινία του Clint Eastwood είναι γεγονός! Ο 78χρονος πλέον σκηνοθέτης, φαίνεται πως θέλησε να ανταλλάξει την ποιοτική αναγνώριση της περσινής διλογίας του, με μια ευρύτερη λαϊκή κατάκτηση στο ύφος του δράματος. Όπως ακριβώς και προ τετραετίας στο Million Dollar Baby αλλά με σαφώς ευρύτερες φιλοδοξίες. Κάτι όμως που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τον ευδιάκριτο συμβιβασμό του στο mainstream ύφος του Hollywood.

Μια γυναίκα, στο Λος Άντζελες του 1928, επιστρέφοντας από τον χώρο εργασίας της διαπιστώνει την εξαφάνιση του εννιάχρονου γιου της. Έπειτα από άκοπη έρευνα, το ξεχαρβαλωμένο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, πασάρει στη γυναίκα ένα παιδί ως τον εξαφανισμένο γιο της. Με περίσσιο θράσος, και εκμεταλλευόμενες την εξουσία τους, οι αρχές κάμπτουν τις αντιστάσεις της νεαρής μητέρας με βάναυσο και εξευτελιστικά απάνθρωπο τρόπο. Η κοινή γνώμη καθοδηγείται από τον Τύπο, και η έρημη μητέρα έχει στο πλευρό της μόνο έναν ακτιβιστή ιερωμένο που αρέσκεται να αντιστέκεται στην πολιτική δυσωδία του τόπου.




----------------- S P O I L E R S -----------------


Ώσπου ενα γεγονός, οφειλόμενο περισσότερο στην τύχη παρά σε κάποια οργανωμένη αστυνομική έρευνα, αποκαλύπτει το χρονικό μιας σειράς από αποτρόπαιες παιδικές δολοφονίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δικαίωση και την ηθική αποκατάσταση της νεαρής μητέρας, η οποία εξελίσσεται σε κοινωνικό πρότυπο και το παράδειγμά της γίνεται απαρχή της, ως ένα βαθμό, πολιτικής εξυγίανσης του τόπου. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι ελπίδες εύρεσης του εξαφανισμένου γιου, είναι πάντα αναμμένες στην καρδιά της πρωταγωνίστριας.

---------------------------------------------------




Ενθυμούμενος το πρόσφατο δραματικό παρελθόν του Clint Eastwood, με πρόσφατη ανάμνηση το εμφανώς ανώτερο Million Dollar Baby, ανακαλύπτουμε μια δραματουργική απλοϊκότητα στο χτίσιμο των ηρώων. Το πιο αυθόρμητο παράδειγμα που μου έρχεται είναι η απεικόνιση της αντίπαλου πυγμάχου σε εκείνη την ταινία, καθώς και της οικογένειας της πρωταγωνίστριας συνολικά, οι οποίοι χαρακτηρίζονται μονομερώς από το επίθετο "κακός". Αυτή η μονομέρεια καλύπτει τους ήρωες και της συγκεκριμένης ταινίας, οι οποίοι διχάζονται απολύτως σε καλούς και κακούς, δίκαιους και άδικους, ηθικούς και ανήθικους και ούτω καθ' εξής, απαγορεύοντας μας έτσι μια βαθύτερη εξερεύνηση των εκφραστών του εν λόγω δράματος. Και καθώς τα πρόσωπα της ταινίας είναι πολυάριθμα, η δραματουργία εγκλωβίζεται πολλάκις σε μια ρηχή απλοϊκότητα και σε μια αδικαιολόγητα υψίφωνη αλλοφροσύνη.


Ωστόσο, παρ' όλα όσα αρνητικά ανέφερα προγενέστερα, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το οτι ο Καλιφορνέζος δημιουργός επιτυγχάνει με άνεση να μας συνθλίβει συναισθηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του μακρόβιου αυτού δράματος. Στην καρδιά της "Ανταλλαγής" θα βρούμε θέματα όπως τη δικαιοσύνη, τη γονεϊκή αγάπη, την αθανασία της ελπίδας και μια διαρκή προτροπή-ανάγκη για μάχη υπέρ του δικαίου και του "ηθικά σωστού". Θέματα που αποκόπτονται ενός ανούσιου εγκεφαλικού τεμαχισμού και τοποθετούνται σε έναν επίπονο συγκινησιακό πυρήνα. Και έτσι βρισκόμαστε ανάμεσα σε "πυρακτωμένες λάβες" που μας λεηλατούν διαρκώς με έναν αν μη τι άλλο ανορθόδοξο τρόπο, κάτι που καθίσταται περισσότερο άξιο προσοχής δεδομένου ότι τόσο ο διάλογος όσο και η αφήγηση υπακούουν πολλάκις σε εύκολες οδούς. Εκτός όλων αυτών, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και ένα εξαιρετικό cast. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν ο πάντα αξιοπρόσεκτος John Malkovich, αλλά και η Anjelina Jolie σε μία απροσδόκητα αξιόλογη ερμηνεία!

Συμπερασματικά, σίγουρα δεν πρόκειται για την καλύτερη ταινία του Clint, όμως πρόκειται για μια ταινία που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον απ' το ευρύ κυρίως κοινό.


Βαθμολογία: 4/10



Trailer

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...