Tuesday, December 20, 2011

Margin Call (Ο Δρόμος του Χρήματος)

s_dany posted:

Μην απορήσεις που δε θα δεις χρηματοοικονομική ανάλυση στην κριτική, ο Jonah_Miller είναι marketeer! :-P


Jonah_Miller posted:

Σκηνοθεσία: J.C. Chandor
Παραγωγής: USA / 2011
Διάρκεια: 107'




Η ΜΕΡΑ της (οικονομικής) ΚΡΙΣΗΣ.

Ο J.C. Chandor υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, που έχει σαν θέμα την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ και την εξάπλωση της από εκεί κι έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ταινία παρακολουθεί τη λειτουργία μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ (παίζει να την έχεις ακούσει την περίοδο που ξέσπασε η οικονομική κρίση, ονόματα δε λέμε, για κάτι «αδέρφια» πρόκειται!!), περιγράφοντας το εργασιακό περιβάλλον και τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών και των υφισταμένων στο τμήμα διαχείρισης κρίσεων και ρίσκου για περίπου 24 ώρες. Ενα κύμα απολύσεων λόγω περικοπών θα φέρει στην επιφάνεια ενα μυστικό που δεν είχε ανακαλύψει κανένα από τα στελέχη της. Μια λάθος εκτίμηση στις προβλέψεις της επιχείρησης (πρόκειται για μια εξίσωση, αλλά για περισσότερα, καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον από τους οικονομολόγους της σχολής!!) την αναγκάζει να αναθεωρήσει την οικονομική της κατάσταση και να καλέσει όλα τα ανώτατα στελέχη σε συνάντηση. Στόχος τους, να αντιμετωπίσουν τους λάθος υπολογισμούς και να εμποδίσουν την σίγουρη διάλυση της επιχείρησης, με κάθε κόστος.


Τόσο η σκηνοθεσία όσο και το σενάριο προσπαθούν να αποδώσουν όσο πιο πιστά γίνεται την αρχή του «κακού» (του οποίου τις συνέπειες αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα) και φυσικά το πετυχαίνουν. Το κλίμα της αναπόφευκτης πτώχευσης, η αγωνία για το μέλλον που αφορά τόσο το ατομικό συμφέρον όσο και το γενικότερο καλό, η σύγκρουση μεταξύ ωμού επαγγελματισμού και ανθρώπινης ευαισθησίας (κυρίως στο κομμάτι των απολύσεων), η "ηθική του χρήματος" είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την ταινία και εκφράζονται μέσα από τις σχέσεις τον βασικότερων χαρακτήρων που παίρνουν μέρος στην ιστορία (θα ακούσεις συζητήσεις των υπαλλήλων για τα "κασέ" των ανωτέρων τους καθώς και μια σχετικά λεπτομερή ανάλυση του πώς τα ξόδεψαν σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα!).

Η δράση σε συνεπαίρνει και σε κάνει να αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ των δύο άκρων: από τη μία είσαι μαζί με τους πρωταγωνιστές, στο ίδιο στρατόπεδο, συμμερίζεσαι τις ίδιες αγωνίες και φόβους, νιώθεις την ένταση, την αβεβαιότητα για το αύριο, μπαίνεις στα ίδια διλήμματα με τα στελέχη κάτω από την ίδια πίεση που μπορεί να κρύβει η κάθε θέση με τις εκάστοτε ευθύνες (θα δικαιολογήσεις κι εσύ τον χαρακτήρα του Jeremy Irons, ο οποίος λαμβάνει την απόφαση που θα ενισχύσει την εξάπλωση της κρίσης. Αν και τα επιχειρήματα του δεν είναι σωστά, είναι απόλυτα λογικά και θα σκεφτείς "ναι, κι εγώ το ίδιο θα σκεφτόμουν"!!!).

Από την άλλη, αποστασιοποιείσαι και αντιτίθεσαι στους «κουστουμάτους-χαρτογιακάδες» (ούτε ξέρω πού το είχα ακούσει αυτό!) που κατέστρεψαν την παγκόσμια αγορά, μόνο και μόνο επειδή δεν δέχονταν να χάσουν μερικά εκατομμύρια για ενα λάθος δικό τους. Ναι, πρόκειται για τα ίδια άτομα για τα οποία λίγο πιο πριν ένιωθες οίκτο και μια εσωτερική ανάγκη μέσα σου να τα βοηθήσεις, αλλά πλέον το μόνο που αισθάνεσαι είναι ενα κάψιμο στο στομάχι και μια ακαταμάχητη επιθυμία να βγάλεις την ουρά σου απ’ έξω, ενώ εύχεσαι να τους δεις έναν-έναν να πηδάνε από το παράθυρο του ουρανοξύστη που στεγάζεται η επιχείρηση!!!


Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πραγματικά πολύ καλές. Ξεχωρίζουν εκείνες των Kevin Spacey, που τον βλέπουμε φανερά πιο γερασμένο για τις ανάγκες του ρόλου, αλλά κι εκείνη του Jeremy Irons που ουσιαστικά υποδύεται την κεφαλή της επιχείρησης (άνετα θα τον μισήσεις για την αναισθησία του προς το τέλος της ταινίας). Η Demi Moore είναι η μοναδική γυναίκα στους πρώτους ρόλους και υποδύεται μια στυγνή επαγγελματία (η οποία όμως έχει αδυναμίες που την κρατούν πίσω στην καριέρα της). Για το cast της ταινίας έχουν επιλεχθεί και αρκετοί ηθοποιοί που έχουν γίνει γνωστοί από τηλεοπτικές σειρές, πράγμα που υποθέτουμε οτι έγινε σκόπιμα για να εμφανιστούν πρόσωπα φρέσκα που δεν έχουν «καεί» ή ταυτιστεί με κάποιον ρόλο σε προηγούμενη ταινία. Συγκεκριμένα βλέπουμε σε ρόλο κλειδί τον Zachary Quinto (ο "Sylar", ο γνωστός κακός της τηλεοπτικής σειράς "Heroes") ο οποίος είναι κι ο υπάλληλος που ανακαλύπτει το λάθος στην εξίσωση, μαζί με το φίλο του και συνεργάτη "Seth" (aka Penn Badgley, τον ξέρεις από την τηλεοπτική σειρά "Gossip Girl"). Τον προϊστάμενο των προηγούμενων υποδύεται ο Paul Bettany (ο αλμπίνος μοναχός από τον "Κώδικα Da Vinci"), ενώ ψηλότερα στην ιεραρχία βρίσκεται το στέλεχος που υποδύεται ο Simon Baker (ο ξανθός πρωταγωνιστής της σειράς "The Mentalist, που για ένα φεγγάρι προβάλλονταν και στην Ελλάδα! Ναι, παίζει ακόμη εκεί!).


Πρόκειται, κατά την ταπεινή (αλλά πολλές φορές σωστή!) άποψη μου, για την πρώτη ταινία που μιλάει για την καταστροφή του κόσμου έτσι όπως τον ξέρουμε, ενώ παράλληλα δε διαθέτει ούτε διαστημόπλοια και εξωγήινους, ούτε κομήτες, πλημμύρες, ηλεκτρικές καταιγίδες ή σεισμούς. Αρκεί που βλέπεις 8 ανθρώπους με κουστούμια να πηγαινοέρχονται από το ενα γραφείο στο άλλο και να ανεβοκατεβαίνουν σε ορόφους, για πολύωρες συζητήσεις με νούμερα και ποσοστά (όσο πιο πολιτισμένα μπορούν στις 5 η ώρα το πρωί), για να αγχωθείς αρκετά για την έκβαση της κρίσης της επιχείρησης και για να δεις στη συνέχεια με άλλο μάτι και τη δική σου ζωή (η αλλαγή μπορεί να μην είναι τόσο τραγική όπως θα ήταν αν είχες έρθει σε επαφή με εξωγήινους, ωστόσο πρέπει να αναθεωρήσεις σε αρκετά πράγματα!).

Ακόμη, σίγουρα έξυπνο εύρημα το οτι η μουσική στα περισσότερα μέρη της ταινίας προέρχεται από τα iPod των στελεχών σε στιγμές που θέλουν να ξεφύγουν από την ένταση της δουλειάς, να ηρεμήσουν και να σκεφτούν!


Μια ταινία που θα απολαύσεις στο έπακρο, αν φυσικά γνωρίζεις τους αρκετούς χρηματοοικονομικούς όρους που αναφέρονται μέσα σ' αυτήν (αξέχαστη μένει η ατάκα του Jeremy Irons: "talk to me like you would to a six year old child or a golden retriever!"). Αλλά ακόμη και αν δεν ισχύει αυτό, είναι μια ταινία που σε ενδιαφέρει (όλους μας, μας ενδιαφέρει!).

Memorable quote (κι έχει απόλυτο δίκιο!):
"These people have no idea what's about to happen."
Zachary Quinto ("Peter Sullivan")


Βαθμολογία: 3/5


Theatrical Trailer [greek subs]











No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...