Tuesday, December 25, 2007

El Orfanato (Το Ορφανοτροφείο)


Σκηνοθεσία: Juan Antonio Bayona
Παραγωγής: Mexico / Spain / 2007
Διάρκεια: 100’







Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον Ισπανόφωνο κινηματογράφο , και όχι άδικα! Σαφώς οι νέοι άνθρωποι βλέπουν τις ιδέες τους να αποκτούν πρόσφορο έδαφος από την Ισπανική τακτική και διοχετεύουν τον κόσμο με σπουδαίες ταινίες! Αυτή όμως η ιστορία του Ορφανοτροφείου που έγινε ανάρπαστη στην Ισπανία δεν δικαιολογεί την συγκεκριμένη τάση!

Πολύς λόγος έγινε για τον Juan Antonio Bayona και την σκηνοθεσία του. Για μένα όμως το Ορφανοτροφείο είναι μια υπερτιμημένη ταινία που χαίρει υψηλής εκτίμησης χάρις τους χαλεπούς καιρούς που περνούν οι ταινίες του είδους. Η σκηνοθεσία αναπαράγει τα κλισέ, με έντονη προσοχή στο sound design και στην κίνηση της κάμερας. Η οποία είναι υποβλητικότατη για να μην αδικήσουμε τον σκηνοθέτη! Όμως όλα αυτά τα έχουμε δει, και περισσότερο πλέον εκμαιεύουν και επιβάλλουν τον φόβο-τρόμο παρά τον δημιουργούν.

Σεναριακά η ταινία πασχίζει μια ορθολογική απόδειξη του μεταφυσικού οδηγώντας σε ολοκληρωτικά καταστροφικές συγκρούσεις. Μετά το πρώτο μέρος που ακολουθεί κάποιες σταθερές στο ξεδίπλωμα του μύθου, αλλά και την ανάπλαση του ηρώα, το δεύτερο μέρος διακρίνεται για την δυσκαμψία του και εγκλωβισμένο στην αυστηρή επιθανάτια οπτική που αυθαίρετα έχει ορίσει!

Για να συνοψίσουμε, τα εφέ βρίσκονται σε υψηλά standard, η σκηνοθεσία επιβάλλει τον φόβο και προκαλεί θαυμασμό σε επιμέρους σκηνές! Όμως η αδυναμία του σεναρίου να κοινωνήσει ένα άρτιο δραματουργικά θέμα φέρνει την ταινία γυμνή μπροστά στα μάτια του απαιτητικού σινεφίλ θεατή!

Βαθμολογία 5/10

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...