Sunday, December 21, 2008

Elephant: Το Εθνικό Θέατρο συναντά το Κέντρο Κινηματογράφου

21.12.08 update

Την προηγούμενη Δευτέρα ο "Ελέφαντας" έχασε το δρόμο μέσα στα δακρυγόνα και τις πέτρες και δεν τα κατάφερε να φτάσει στο Τριανόν (βλ. σχετικό σχόλιο). Ελπίζω να τα καταφέρει αυτή τη Δευτέρα 22/12 στις 20:00. Τα υπνωτιστικά πλάνα του Gas Van Sant στους διαδρόμους του αμερικανικου high school θα τον περιμένουν, το ίδιο ελπίζω κι εμείς...



-------------------------------------------



15.12.08




Και να που ξεκινάει σήμερα στο Τριανόν (χωρίς να το έχει πάρει χαμπάρι πολύς κόσμος έχω την αίσθηση) η δεύτερη σεζόν συνεργασίας Εθνικού Θεάτρου και ΕΚΚ με την προβολή του "Elephant" (2003, Gus Van Sant, "Ελέφαντας"): της καλύτερης κατ' εμέ ταινίας του, πότε ανεξάρτητου, πότε mainstream, σκηνοθέτη (καλύτερης τουλάχιστον μέχρι να δούμε το πολυαναμενόμενο "Milk").



Από το myFILM.gr :

" Η θεατρική σκηνή συναντά τη μεγάλη οθόνη στη συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι το χειμώνα το Εθνικό Θέατρο με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στη σκηνή του Θεάτρου «Κοτοπούλη–REX». Η συνεργασία συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά στην αίθουσα του ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER, πάντα με το ίδιο σκεπτικό: προβολή ταινιών μυθοπλασίας που βασίζονται σε θεατρικές παραστάσεις από το φετινό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου. Μετά την προβολή των ταινιών, γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα συνομιλούν με το κοινό για τη μεταφορά λογοτεχνικών έργων στη θεατρική σκηνή και τη μεγάλη οθόνη…

Η πρεμιέρα θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου με την ταινία Ελέφαντας (Elephant, 2003) του Γκας βαν Σαντ. Η ταινία, που έχει αποσπάσει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, είναι εμπνευσμένη από την παράλογη δολοφονία 13 μαθητών ενός σχολείου από τους συμμαθητές τους. Ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε την αμερικανική κοινωνία, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο Γκας βαν Σαντ καταγράφει τα γεγονότα μ’ ένα ημι-ντοκιμαντερίστικο τρόπο αφήνοντας το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η προβολή της ταινίας γίνεται με αφορμή δύο νέα έργα που παρουσιάζει φέτος το Εθνικό: Tο «Ρομπέρτο Τσούκο»[n-t.gr] του Μπερνάρ – Μαρί Κολτές σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου στην Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Ένα έργο, παραβολή για τη βία, γραμμένη σε δεκαπέντε σκηνές γεμάτες σαρκασμό, τρυφερότητα, απελπισία και «Το ξύπνημα της Άνοιξης»[n-t.gr] του Φρανκ Βέντεκιντ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Προβλήματα, ανασφάλειες και ερωτήματα πνίγουν τους μαθητές ενός επαρχιακού σχολείου, που περνάνε στην εφηβική ηλικία χωρίς να υπάρχει κανείς να τους δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.

Μετά το τέλος της προβολής της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Έφη Θεοδώρου, Γιάννο Μπερλέγκα, Μάκη Παπαδημητρίου, Ιωάννα Παπά, Όμηρο Πουλάκη και τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιανόπουλο.


Η έναρξη της προβολής θα γίνει στις 8 το βράδυ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
"





Εκτός των παραπάνω, στο panel θα βρίσκεται και ο αγαπημένος μας γνωστός-άγνωστος "επαγγελματίας θεατής" Ηλίας Φραγκούλης, ο οποίος στην εκπομπή του στο MAD είπε οτι θα έρθει χωρίς κουκούλα! Πώς θα το κάνεις αυτό Ηλία? Χωρίς κουκούλα δεν φτάνεις στην Κοδριγκτώνος αυτές τις μέρες, ρώτα και μας! (Πλάκα κάνω! Eλπίζω να μη μας την πέσουν οι καταληψίες εδώ στο blog :-))



Trailer

6 comments:

  1. Πριν κανα 20λεπτο πήρα τηλέφωνο στο Τριανόν και με ενημέρωσαν οτι δυστυχώς αποφασίστηκε σήμερα να αναβληθεί η εκδήλωση. Νέα ημερομηνία to be anounced...

    ReplyDelete
  2. πολυ καλη ταινια το elephant!

    ReplyDelete
  3. Με αυτά που κάνετε (πληθυντικός), θα αναγκαστώ να αλλάξω τις ρυθμίσεις του blog για τα ανώνυμα σχόλια :-P

    Παλιόπαιδα :-PPP

    ReplyDelete
  4. τι κανουμε?παντως η 1η ανωνυμη ειναι η δαναη απλα δεν ηξερα πως βαζουμε το ονομα...

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...