Friday, November 14, 2008

Αφιέρωμα Jules Dassin στο Μουσείο Μπενάκη

(click image for higher resolution)Image by Melina Mercouri Foundation

Ξεκίνησε χθες Πέμπτη το 3ήμερο αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του Jules Dassin που διοργανώνει το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη με την προβολή μερικών από τις καλύτερες ταινίες του. Θα έλεγα οτι το αφιέρωμα επικεντρώνεται κυρίως στην περίοδο 1947-1955, ίσως την πιο δημιουργική του, σίγουρα την πιο ενδιαφέρουσα, στην οποία είχαμε επικεντρωθεί κι εμείς όταν κάναμε τον Απρίλιο (σχετικό post) το δικό μας πολύ μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη, λίγες μέρες μετά το θάνατο του. Οι προβολές γίνονται στο "Αμφιθέατρο" στον 2ο όροφο του νέου Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) με ελεύθερη είσοδο.

... Και λέω να τις τιμήσω αύριο Σάββατο με το σπάνιο μικρού μήκους (αρχειακό υλικό) "The Trio" στις 17:00, το κλασσικό "Ριφιφί" στις 19:25 και το "Naked City" στις 21:30, όπου City η υπέροχα (απ' οτι φαίνεται) ασπρόμαυρα φωτογραφημένη Νέα Υόρκη (links για τις ταινίες στο σχετικό post του Απριλίου). Το κενό 17:30-19:30, οπου παίζεται το εξαιρετικό "Night and the City" (εδώ βλέπε νυχτερινό Λονδίνο, αυτό κι αν ήταν εκπληκτικά φωτογραφημένο!) που είδαμε φέτος στα θερινά, ενδείκνυται για καφεδάκι και επίσκεψη στην (άσχετη με τον Dassin) αναδρομική έκθεση του διάσημου Τσέχου φωτογράφου Josef Koudelka (είσοδος 6 ευρώ, φοιτητικό δωρεάν) που φιλοξενείται για λίγες μόνο μέρες ακόμα στο Μπενάκη. Όσοι την επισκέφθηκαν, λένε τα καλύτερα... Εξόρμηση 2 σε 1 με πολύ cine/φωτογραφικό ενδιαφέρον, μια χαρά έκατσε!


"The Naked City" opening sequence (narration by producer Mark Hellinger, who called the film "a celluloid tribute to NYC")

2 comments:

  1. Ο Dassin προ ελληνικής περιόδου έχει τεράστιο ενδιαφέρον ως σκηνοθέτης. Μια κινηματογραφική άποψη με βάθος, και νομίζω έχει αφήσει το στίγμα του σε όσα έχει κάνει! Πολύ ενδιαφέρον και η έκθεση του Josef Koudelka. Κρίμα, που λόγω προγενέστερα προγραμματισμένων "εξορμήσεων" δε θα μπορέσω να ακολουθήσω!

    Καλό απόγευμα σε όσους δώσουν το παρόν τους!

    ReplyDelete
  2. Ο Dassin προ ελληνικής περιόδου έχει τεράστιο ενδιαφέρον ως σκηνοθέτης. Μια κινηματογραφική άποψη με βάθος, και νομίζω έχει αφήσει το στίγμα του σε όσα έχει κάνει! Πολύ ενδιαφέρον και η έκθεση του Josef Koudelka. Κρίμα, που λόγω προγενέστερα προγραμματισμένων "εξορμήσεων" δε θα μπορέσω να ακολουθήσω!

    Καλό απόγευμα σε όσους δώσουν το παρόν τους!

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...