Thursday, August 11, 2011

"Τι ταινία να δω?" Vol.1: Christian Bale

Petros Kormpakis posted:

Έχει πλάκα όταν η παρέα και οι γνωστοί σου, επειδή ξέρουν ότι λίγο-πολύ ασχολείσαι με τα του σινεμά σε ρωτάνε για κάθε νέα ταινία που βγαίνει! Αν εξαιρέσεις τα blockbusters είναι τόσες οι ταινίες που βγαίνουν κάθε βδομάδα, που για να χεις άποψη επί παντός επιστητού, θα πρεπε να'ναι η full time δουλειά σου. Πιστεύω από μια αγχωτική full time απασχόληση, είναι λιγότερο στρεσογόνο το hobby του να "σκάβεις" στο IMDb.com και στη wikipedia.org και να χαίρεσαι με τα διαμαντάκια που ανακαλύπτεις, ιδιαίτερα όταν δε το περιμένεις.

Είναι τέτοιος ο όγκος των ταινιών και των "καλών" ταινιών που περιμένουν να επ-ανακαλυφθούν, που προσωπικά ώρες ώρες αδιαφορώ για τις νέες παραγωγές. Βέβαια η ενασχόληση αυτή σε αποξενώνει από τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά σε κάνει από την άλλη θαμώνα των θερινών! Το ίδιο περίπου ισχύει και για άλλα καλλιτεχνικά προϊόντα (ή δημιουργίες για όποιον/α θίγεται από τον εμπορικό αυτό όρο). Όπως για παράδειγμα οι Stereo Nova του 1994, που ακούω τώρα, ακούγονται καλύτερα από πολλά φρέσκα τραγούδια.


Κάθε χομπίστας όμως έχει και το σύστημα του και τις κατηγοριοποιήσεις του, καθώς και τα κολλήμματα του! Γνώμη μου είναι ότι ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει τους δικούς του τρόπους, εγώ απλά προσφέρομαι να βοηθήσω λίγο. Για παράδειγμα όταν σκάβω στο ίντερνετ, μόνο από τους συνειρμούς μπορεί να οδηγηθώ πολύ μακριά από εκεί που ξεκίνησα... Βέβαια κάπως έτσι γίνονται και οι καλύτερες ανακαλύψεις (ας μείνουμε στις ταινίες)... Όμως λίγη μέθοδος βοηθάει και φυσικά... τα κολλήματα! Τι εννοώ? Όλοι γουστάρουμε λίγο (ή πολύ) παραπάνω κάποιον σκηνοθέτη, ηθοποιό κτλ... Είναι μια προσωπική και άρα υποκειμενική υπόθεση, αλλά είναι αντικειμενικό οτι καλός καλλιτέχνης είναι αυτός που έχει να επιδείξει και έργο και διάρκεια. Αντίστοιχα στη μουσική, αν μια μπάντα έχει μια κάποια αξιόλογη πορεία, μπορεί να φτιάξει ένα διπλό best of δίσκο. Έτσι και στις ταινίες, για μένα, αν γουστάρεις εναν ηθοποιό, ενα σκηνοθέτη, ενας είδος ολόκληρο, καλό θα ήταν να έχει να επιδείξει και ένα Top10. Κάποιος θα μου πει οτι έτσι χάνεις διαμαντάκια, από διάττοντες αστέρες που έκαναν ένα πέρασμα και εξαφανίστηκαν. Όσο γι'αυτό, αν κάποιος συντελεστής ξεχώρισε σε κάποιο διαμαντάκι, θα τον βρεις και αλλού ή πολύ απλά μπορείς να κάνεις ζάπινγκ κατά τις 3:00 π.μ. στο Star channel και να πετύχεις μερικά από αυτά!

Ένα παράδειγμα. Ας πάρουμε τον Christian Bale. Πριν γίνει παντού γνωστός με το "Batman Begins" (2005) είχε πάρει μέρος σε 25 ταινίες! Αρκετές από αυτές είναι πραγματικά αριστουργήματα.
Διάλεξα 5 ταινίες πριν το πρώτο Batman και 5 μετά. Δηλαδή 5 ταινίες και 5 blockbuster. Ας το πάμε χρονολογικά:



1. SWING KIDS (1993)
Απαγορεύεται να χορεύεις "μαύρη" μουσική στη ναζιστική Γερμανία? Η νεολαία τι έχει να πει γι'αυτό?




2. VELVET GOLDMINE (1998)
GLAMROCK!




3. AMERICAN PSYCHO (2000)
Ο τίτλος τα λέει όλα...




4. EQUILIBRIUM (2002)
Πόση ισορροπία μπορείς να αντέξεις?




5. THE MACHINIST (2004)
Τρίψε τρίψε... δεν καθαριζει με τίποτα.




6. BATMAN BEGINS (2005)
Batman ταραραρα ραραρα!




7. THE PRESTIGE (2006)
Magic!




8. THE DARK KNIGHT (2008)
Epic!




9. PUBLIC ENEMIES (2009)
Καλό!




10. TERMINATOR SALVATION (2009)
Δεν ξέρω αν θα τελειώσει ποτέ η τριλογία, αλλά είμαι φαν της σειράς. Για όσους γουστάρουν Terminator, κάντε ένα check στη σειρά "Sarah Connor Chronicles".



Καλά έχει κάνει και άλλες ταινίες, απλά αυτές μου αρέσουν, από αυτές που έχω δει. Τα έχει μοιράσει πάντως καλά. Και ταινίες ταινίες και blockbusters. Όσο και αν κάποιοι γνωστοί μου τον κοροϊδεύουν που ψευδίζει, αξίζει να προσέχεις τι κάνει.










No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...