Tuesday, January 18, 2011

2010 | ΤΟP 10


clarabelle posted:



Στα παράδοξα τoυ 2010 σημειώστε μεταξύ άλλων πως, υπήρχαν εβδομάδες που στις ελληνικές αίθουσες έβγαιναν οκτώ, εννέα ακόμα και δέκα ταινίες. Με τόσο μεγάλη κυκλοφορία θα σκεφτόταν κανείς πως δύσκολα θα έκανε κάποιος μια λίστα με τις δέκα καλύτερες. Λάθος...

Το έτος που πέρασε, επισφραγίζει την εκκίνηση του νέου ελληνικού ρεύματος στο σινεμά με ταινίες όπως η "Στρέλλα", ο "Κυνόδοντας" και το "Attenberg" να ταξιδεύουν, να συμμετέχουν, να κερδίζουν και να φιγουράρουν σε λίστες με καλύτερες δεκάδες ανά τον κόσμο.

Το 2010 τελείωσε. Οι Χρυσές Σφαίρες πρόσφατα, άνοιξαν για άλλη μια φορά τον δρόμο για τα Όσκαρ χωρίς εκπλήξεις αλλά με αρκετό "ακατάλληλο" χιούμορ και λάμψη.

Η παρακάτω λίστα απαριθμεί τις δέκα καλύτερες ταινίες κατά την άποψη μου, που βρήκαν διανομή στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του έτους που μόλις τελείωσε και όχι βάσει του έτους παραγωγής, ή προβολής σε φεστιβάλ.

Ευχή για το 2011 από εδώ είναι, η νέα χρονιά να αποδειχθεί πλούσια σε ουσία και όχι σε ποσότητα, το νέο ελληνικό σινεμά να μετουσιωθεί σε αυτό που προσπαθεί να γίνει και τα μεγάλα βραβεία να δώσουν λόγο σε όσους ξενυχτούν για να τα παρακολουθήσουν. Καλή χρονιά...


1. Είμαι Ο Έρωτας, (Io Sono L’ Amore), Λούκα Γκουαντανίνο, 2009.
Η αθεράπευτα γοητευτική Τίλντα Σουίντον καίει της γέφυρες που την ενώνουν με την καταπιεστική βολή της ιταλικής μπουρζουαζίας, για χάρη της σαγήνης του σφοδρού, παθιασμένου έρωτα. Επιβλητική, κομψή και αισθητικά διακριτική, υποψήφια για χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


2. Kick-Ass, Μάθιου Βον, 2010.
Φρέσκοι DIY σούπερ ήρωες, αναφορές στην κόμικ κουλτούρα για τους λάτρεις του είδους, γέλιο μέχρι δακρύων, ένα εφηβικό love story λουσμένο τεστοστερόνη και το δωδεκάχρονο Hit Girl που μοιάζει να ‘χει βγει από ταινία του Ταραντίνο, συνθέτουν το «Kick-Ass», μια ταινία ακαταμάχητης αληθινής διασκέδασης. Ο Μάθιου Βον λατρεύει τα κόμικς και κάνει μια από τις καλύτερες μεταφορές comic book που έχεις δει, στη μεγάλη οθόνη.


3. Inception, Κρίστοφερ Νόλαν, 2010.
Υποψήφια για τρεις χρυσές σφαίρες και για πολλούς η καλύτερη ταινία της χρονιάς. Ο Νόλαν φτιάχνει έναν ανισομερή λαβύρινθο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Μια επινοημένη εκδοχή του υποσυνείδητου κόσμου του δομημένου, αμοιβαίου ονείρου, με καλοφτιαγμένες εικόνες, πρωτότυπο σενάριο και μια αδιάκοπη αβεβαιότητα, που δοκιμάζει την πλαστικότητα του μυαλού του θεατή. Πρωτότυπη ιδέα και σύγχρονος τρόπος εκτέλεσης, «τυραννά» υπομονετικά με μια αδιάκοπη αβεβαιότητα…


4. The Social Network, Ντέιβιντ Φίντσερ, 2010.
Συναρπαστική, έξυπνη με γρήγορους, σχεδόν ανυπόμονους διάλογους για την καινοτομία, την κοινωνική τάξη, τη φιλία, και το ήθος που συνοδεύει τους πρωταγωνιστές της, ανάλογα με το ύψος των περιστάσεων, που αλλάζει μπροστά στο απέραντο της μαζικότητας του καιρού μας. Λέει την ιστορία της εποχής μας, τώρα. Κέρδισε τέσσερεις χρυσές σφαίρες, για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο και μουσική.


5. Toy Story 3, Λι Άνκριτς, 2010.
Το θαύμα που λέγεται Pixar συνεχίζει να παράγει μικρά (και μεγάλα) διαμάντια, αναγκάζοντας το box office να συμπλέει με τους κριτικούς. Το «Toy Story 3» δεν είναι μια τυχαία ταινία για την Pixar, καθώς το αγαπημένο για πολλούς, πρώτο μέρος ήταν το 1995, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πιο, ομολογουμένως δίκαια, αποδεκτού στούντιο από κοινό και κριτικούς, αυτή τη στιγμή. Χρυσή σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.


6. Ο Λόγος του Βασιλιά, (The King’s Speech), Τομ Χούπερ, 2010.
Η ιστορία ενός τραυλού βασιλιά που ποτέ δεν ζήτησε το στέμμα, που καλείται να οδηγήσει την μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου, στον πιο καταστροφικό από όλους τους πολέμους στην ανθρώπινη ιστορία και να διατηρήσει την ομιλία του αψεγάδιαστη. Μια ταινία για την ανδρική φιλία και το ύψος των περιστάσεων. Χρυσή σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον εξαιρετικό Κόλιν Φερθ.


7. Αόρατος Συγγραφέας, (The Ghost Writer), Ρόμαν Πολάνσκι, 2010.
Ήρεμο θρίλερ που χτίζει υπομονετικά την αγωνία, βυθίζοντας τον θεατή στον ρυθμό της. Ύποπτοι χαρακτήρες με σκοτεινό και επικίνδυνο παρελθόν, άρρητα μυστικά που υπαινίσσονται χωρίς να αποκαλύπτονται. Η ταινία υπονοεί παράλληλη σύγκριση του κινηματογραφικού πρωθυπουργού με τις κυβερνήσεις Μπλερ και Μπους.


8. Τα Παιδιά Είναι Εντάξει, (The Kids Are All Right), Λίζα Τσολοντένκο, 2010.
Διασκεδαστική και ανάλαφρη φαινομενικά κωμωδία, με θέμα τις προκλήσεις μέσα σε ένα γάμο, τοποθετεί ένα από τα εναπομείναντα θέματα ταμπού του καιρού μας, τον ομοφυλοφιλικό γάμο ως πλαίσιο και όχι ως θέμα τελικά. Χρυσή σφαίρα καλύτερης κωμωδίας και δεύτερη χρυσή σφαίρα για την θαυμάσια Ανέτ Μπένινγκ. Μια ταινία που χωρίς να κάνει άμεσα μεγάλη εντύπωση, αυξάνει τη δύναμή της με τον καιρό.


9. Το Μυστικό Στα Μάτια Της, (El Secreto De Jus Ojos), Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, 2009.
Η ιστορία ενός πρώην ανακριτή και μιας δικαστίνας, που κινείται γύρω από μια άλυτη, (στο μυαλό του πρωταγωνιστή) υπόθεση ενός άγριου βιασμού μετά φόνου και την μεταξύ τους ημιτελή ρομαντική κατάσταση. Υπέροχη ταινία από την Αργεντινή που πήρε το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2010, κερδίζοντας τη «Λευκή Κορδέλα».


10. Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην, (Scott Pilgrim Vs. The World), Έντγκαρ Ράιτ, 2010.
Διασκεδαστικότατη ταινία για υποτίθεται μικρές ηλικίες, όπου ο Σκοτ Πίλγκριμ (Μάικλ Σέρα) είναι αναγκασμένος να παλέψει ενάντια σε επτά πρώην του αντικείμενου του πόθου του, Ραμόνα (Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ), προκειμένου να την κερδίσει. Απολαυστικές σκηνές δράσης και αισθητική βιντεοπαιχνιδιού, κυριαρχούν σε αυτό το πραγματικό eye candy!




6 comments:

  1. Απο τις 10 ταινιες της λιστας σου εχω δει τις εξης 7:
    1. Καλη ταινια, αλλα δε με ενθουσιασε. Το μεγαλο πλεονεκτημα για μενα ειναι η σκηνοθεσια. Εξαιρετικα πλανα, υπεροχα κοντινα, προσοχη στη λεπτομερεια. Λιτοτητα, καιριες ληψεις, κομψοτητα και ομορφα πλανα, σε αρχοντικα μεγαρα και σε φυση κυριως, που προσπαθει να αναπληρωσει το καπως συνηθισμενο σεναριο. Γενικα τα τεχνικα μερη ειναι εξαιρετικα. Επισης η καλυτερη ερωτικη σκηνη εδω και πολλα χρονια.
    Η Swinton πολυ καλη, αλλα οχι εξαιρετικη. Επισης οι δευτεροι ρολοι ηταν διακοσμιτικοι, σαν να αδιαφορουσε ο σκηνοθετης γι' αυτους / δεν αναλυονταν καθολου. Περιμενα κατι πιο πρωτοτυπο. Στο φιναλε κορυφωνεται, καπως.
    2,5/5: Απλως ενδιαφερουσα (+)

    3. Ο Nolan ξερει να αναμιγνυει τον εμπορικο με τον καλλιτεχνικο κινηματογραφο, ξερει να κανει συγκλονιστικες σκηνες slop-motion, ξερει να χτιζει ατμοσφαιρα και να προκαλει σασπενς, αλλα αυτο το πιστολιδι τι το ηθελε;
    4/5: Πολυ καλη

    5. Αυτο πραγματικα το λατρεψα! Ευφυες, δεξιοτεχνικο, αστειο και βαθια συγκινητικο. Μου αρεσε περισσοτερο απο τις αλλες 2 της τριλογιας, κατι που δε συμβαινει συχνα.
    4,5/5: Πολυ καλη (+)

    6. Για μενα το Νο. 1 του 2010. Στιβαρο σεναριακα δραμα με κωμικες πινελιες. Ευστοχα σχολια για την ανδρικη φιλια, αλλα και την δυναμη των ηλεκτρονικων μεσων και τον τροπο που επιδρουν στην πολιτικη. Βρετανικο φλεγμα και χιουμορ, πολυ καλος ο Firth, αλλα περισσοτερο μου αρεσε ο Rush (προσωπικη αδυναμια).
    4,5/5: Πολυ καλη (+)

    7. Λατρευω τον Polanski, οπου εδω κανει μια απο τις πιο ατμοσφαιρικες και με αυθεντικο σασπενς ταινιες του. Το πρωτο μερος, ομως, κουραστικο. Στο δευτερο απογειωνεται.
    3,5/5: Καλη (+)

    8. Αστεια και συγκινητικη ταινια, αλλα οχι τοσο οσο περιμενα.
    3/5: Καλη

    9. Καλη ταινια, αλλα ξεχνιεται ευκολα. Αντιθετως απο τη "Λευκη Κορδελα" οπου τη βρηκα αριστουργημα.
    3,5/5: Καλη (+)

    Απο αυτες που δεν εχω δει με ενδιαφερουν πολυ τα 4, 10.

    Καλη χρονια! :)

    ReplyDelete
  2. Η δικια μου λιστα εδω:
    http://cinema-paradis143.blogspot.com/2010/12/best-and-worst-of-2010.html

    ReplyDelete
  3. Χμ, με τα ίδια κριτήρια, δηλαδή ταινίες με επίσημη διανομή μετά την 1/10, ούτε μία κοινή... Βέβαια τις διάλεξα στιγμιαία, κι έχω αρκετά κενά σε ταινίες που θα ήθελα να 'χω δει.. Κοντά στη 10αδά μου ήταν το 3 σου και το 6 σου, ενώ δεν έχω δει το 4(ω, ναι!) και το 10...

    10. Katalin Varga
    9. Attenberg
    8. City of life and death
    7. L' Illusioniste
    6. A Serious Man
    5. Bal
    4. Shutter Island
    3. Lourdes
    2. Another Year
    1. Police, adj.

    ReplyDelete
  4. Μου φαίνεται θα συμπληρώσω τα κενά του Monsieur Hulot...όσον αφορά τα πλαίσια της clarabelle. Από τη δεκάδα, οι ταινίες που είδα ήταν το "Kick-Ass",το Ο "Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην" και το "The Social Network".
    Έχω την αμυδρή εντύπωση ότι υπάρχει μία γενικευμένη τάση επιστροφής στα 80's και στα 90's γενικά και ειδικά στα παιδικά χρόνια όλων μας(άλλωστε είναι και η μόνη μας πατρίδα :D) Δηλαδή η αποθέωση των κόμιξ με το revival τους μέσα από τα grafic novels και την μετεξέλιξή τους σε ταινίες( από το "300" και το "Batman" ως το Kick-Ass") και αν παρατηρήσει κάποιος το 8-bit σήμα έναρξης της universal στο "Scott Pilgrim VS the world" ( http://www.youtube.com/watch?v=-vv2VPSyuvE ) θα καταλάβει ότι οι ταινίες απευθύνονται στα μεγάλα παιδιά και όχι στα μικρά(με την επιφύλαξη ότι θέλουν να φτιάξουν νέους vintage & cult geeks). Για μένα το Kick-Ass τελειώνει με τις παιδικές φαντασιώσεις των υπερ-ηρώων(ειδικά εκεί που τρώει γλυκα γλυκά το μαχαίρι) και από την άλλη το Scott Pilgrim σου επιτρέπει να είσαι nerd για πάντα :P Τέλος το Social Network σίγουρα δεν ήταν το status update της γενιάς μας αλλά ήταν μια ταινιούλα όπως πρέπει, για τον δρόμο προς τα όσκαρ. Ένας φίλος την βρήκε πολύ κοντά στο στυλ του "Slumdog Millionaire" και του "American Beauty"(το λατρεύω).

    Υ.Γ.πολλά likes στο "A Serious Man" και στο "Shutter Island" από τη λίστα του kioy

    ReplyDelete
  5. 1.INCEPTION
    2.BLACK SWAN
    3.THE SOCIAL NETWORK
    4.127 HOURS
    5.SHUTTER ISLAND
    6.SCOT PILGRIM VS THE WORLD
    7.TOY STORY 3
    8.HOW TO TRAIN YOUR DRAGON
    9.TRUE GRIT
    10.DESPICABLE ME

    ReplyDelete
  6. Μου φαίνεται θα συμπληρώσω τα κενά του Monsieur Hulot...όσον αφορά τα πλαίσια της clarabelle. Από τη δεκάδα, οι ταινίες που είδα ήταν το "Kick-Ass",το Ο "Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην" και το "The Social Network".
    Έχω την αμυδρή εντύπωση ότι υπάρχει μία γενικευμένη τάση επιστροφής στα 80's και στα 90's γενικά και ειδικά στα παιδικά χρόνια όλων μας(άλλωστε είναι και η μόνη μας πατρίδα :D) Δηλαδή η αποθέωση των κόμιξ με το revival τους μέσα από τα grafic novels και την μετεξέλιξή τους σε ταινίες( από το "300" και το "Batman" ως το Kick-Ass") και αν παρατηρήσει κάποιος το 8-bit σήμα έναρξης της universal στο "Scott Pilgrim VS the world" ( http://www.youtube.com/watch?v=-vv2VPSyuvE ) θα καταλάβει ότι οι ταινίες απευθύνονται στα μεγάλα παιδιά και όχι στα μικρά(με την επιφύλαξη ότι θέλουν να φτιάξουν νέους vintage & cult geeks). Για μένα το Kick-Ass τελειώνει με τις παιδικές φαντασιώσεις των υπερ-ηρώων(ειδικά εκεί που τρώει γλυκα γλυκά το μαχαίρι) και από την άλλη το Scott Pilgrim σου επιτρέπει να είσαι nerd για πάντα :P Τέλος το Social Network σίγουρα δεν ήταν το status update της γενιάς μας αλλά ήταν μια ταινιούλα όπως πρέπει, για τον δρόμο προς τα όσκαρ. Ένας φίλος την βρήκε πολύ κοντά στο στυλ του "Slumdog Millionaire" και του "American Beauty"(το λατρεύω).

    Υ.Γ.πολλά likes στο "A Serious Man" και στο "Shutter Island" από τη λίστα του kioy

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...