Monday, October 17, 2011

Restless

s_dany posted:

Να και reviews για νέες ταινίες από νέο μέλος στην Ομάδα μας, την montag darko, την οποία γλυτώσαμε από τη βαρεμάρα στέλνοντας την στις δημοσιογραφικές προβολές. Αλλά δε στέλνουμε όποιον κι όποιον! Πρέπει να γίνεις fully functional μέλος της Ομάδας [οργάνωση προβολών, συναντήσεις, φεστιβάλ κλπ] για τέτοια προνόμια! Film reviewers κυκλοφορούν αρκετοί :-P


montag darko posted:


Σκηνοθεσία: Gus Van Sant
Παραγωγής: USA / 2011
Διάρκεια: 91'




Ο Jean Luc Godard πιστεύει οτι για να κάνεις μια ταινία χρειάζεσαι ενα όπλο και ενα κορίτσι. Ε, για να κάνεις μια ρομαντική ταινία χρειάζεται ενα αγόρι και ενα κορίτσι. Και για να κάνεις ενα αληθινά συγκλονιστικό love story χρειάζεσαι ενα ετοιμοθάνατο cool κορίτσι, ενα καταθλιπτικό οργισμένο αγόρι και ενα στοργικό φάντασμα κολλητό του δεύτερου. Ο Εnoch, που εχει καλύτερο φίλο το φάντασμα ενος Ιάπωνα καμικάζι του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, συχνάζει σε κηδείες και σε μια γνωρίζει την Annabel, την ερωτεύεται αλλά εκείνη έχει μόνο 3 μήνες ζωής.


Κι αν σας ακούγεται μελόδραμα, η 15η ταινία του ποιητικού σκηνοθέτη, είναι η πιο φρέσκια και αισιόδοξη που έχει κάνει. Καταφέρνει να καταπιάνεται με ενα πολύ δύσκολο και σκληρό θέμα (καρκίνος στον εγκέφαλο χωρίς πιθανότητα ίασης) και μέσα από την προσεγμένη ανάπτυξη των χαρακτήρων, το χιούμορ, την αισιοδοξία και την απλότητα της έκφρασης να το κάνει να φαίνεται απλό, καθημερινό και φυσικό. Mετά το πολιτικοποιημένο και πιο «σοβαρό» και «ενήλικο» "Milk", ο Van Sant γυρίζει πίσω στις πιο ανεξάρτητες δημιουργίες του, γυρίζοντας μια ταινία που παίζουν πολύ νέα παιδιά και αποπνέει αυτή την αίσθηση ανεμελιάς και αισιοδοξίας που ξεχνάμε όλοι μετά τα 30.


Ο σκηνοθέτης, που δεν φοβάται να ρισκάρει διαφορετικά είδη και τα καταφέρνει σε όλα, μοιάζει εδώ να έχει ξανανιώσει! Η ζεστασιά στην φωτογραφία (το πορτοκαλί κυριαρχεί σχεδόν σε όλα τα πλάνα) και τα κοντινά πλάνα, σε συνδιασμό με αργές κινήσεις της κάμερας, «αγκαλιάζουν» το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Η κάμερα μένει πάνω στο τόσο ταιριαστό ζευγάρι (συγκλονιστικοί οι Henri Hopper και Mia Wasikowska) και αποτυπώνει καρέ καρέ την εξέλιξη του έρωτα τους σαν κάτι τόσο φυσικό, που συμβαίνει χωρίς καμιά παρέμβαση ή πίεση, που τελειώνει τόσο απλά όσο άρχισε.


Καταφέρνοντας να ξεφύγει από το μελόδραμα, δε μας αφήνει ασυγκίνητους και οδηγεί βήμα βήμα την ταινία σε ενα οδοιπορικό στη γνώση, στην επαφή με την φύση, την οικογένεια, τον έρωτα και την ομορφιά της ζωής.


Βαθμολογία: 3/5


Trailer












No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...