Saturday, April 09, 2011

R.I.P. Sidney Lumet (1924-2011)

29.4.11 update
clarabelle posted:



Ο Σίντνεϊ Λουμέτ ήταν ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του αμερικανικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Μέσα από το σύνολο του έργου του, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 70 τίτλους ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ξεχωρίζουν αληθινά αριστουργήματα όπως «Οι 12 Ένορκοι», «Σκυλίσια Μέρα», «Σέρπικο», «Το Δίκτυο», ταινίες που καταδεικνύουν ενα βαθιά ανθρωπιστή σκηνοθέτη και εναν αληθινό κύριο της έβδομης τέχνης.

Γεννήθηκε το 1924 στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, γιος Πολωνών μεταναστών, με πατέρα ηθοποιό και μητέρα χορεύτρια. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί οφ Μπρόντγουεϊ παραγωγές και στη συνέχεια πέρασε στην νεαρή τότε τηλεόραση.

Γυρίζει την πρώτη του ταινία το 1957. «Οι 12 Ένορκοι», ενα αριστουργηματικό δράμα, είναι μόνο η αρχή από μια σειρά ποιοτικών φιλμ, τα οποία έχουν μια σαφή τάση προς την κοινωνική δικαιοσύνη, ηθική και αφύπνιση, χωρίς όμως να υπογραμμίζουν το προφανές.

Ο Λουμέτ ήταν παραγωγικότατος και ποιοτικός σε όλο το εύρος της καριέρας του, από την πρώτη του ταινία ως την τελευταία, το «Πριν ο Διάβολος Καταλάβει οτι Πέθανες», που γύρισε το 2007. Η τελευταία, φιγουράρει άξια ως μια από τις καλύτερές ταινίες του ανάμεσα σε πλήθος αξέχαστων φιλμ. Την σκηνοθέτησε σε ηλικία 83ων ετών. Δύο χρόνια πριν (το 2005), του είχε ήδη απονεμηθεί τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας του. Ο ίδιος δεν κέρδισε ποτέ Όσκαρ Σκηνοθεσίας, παρ’ όλα αυτά πολλές ταινίες του έχουν προταθεί και κερδίσει αρκετά αγαλματίδια.


Ήταν στη ευχέρεια του να αποσπά συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως οι Κάθριν Χέπμπορν, Χένρι Φόντα, Μάρλον Μπράντο, Πολ Νιούμαν, Αλ Πατσίνο, Πήτερ Φιντς κ.ά. Ήταν γνωστός για τη βαθιά τεχνική του γνώση επί του κινηματογράφου, την αφαιρετική του ικανότητα αλλά και για την αγάπη του για την πόλη της Νέας Υόρκης όπου τοποθετούσε συχνά τους χαρακτήρες του.

Με την είδηση του θανάτου του, ο Αλ Πατσίνο είπε: (ο Λουμέτ) «αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά και θα παραμείνει ενας από τους πιο πολιτισμένους ανθρώπους (και ο πιο ευγενικός!) που έχω γνωρίσει ποτέ».

Πέθανε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις 9 Απριλίου, από λέμφωμα.




-------------------------------------------


9.4.11
s_dany posted:





Όχι ρε πούστη! :-(((
"Sidney Lumet, the legendary director of such films as '12 Angry Men', 'Serpico', and 'Dog Day Afternoon', died this morning at the age of 86. Rest in peace."
[via]


Εύκολα ενας από τους 10 μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες.
Και από τους πιο αγαπημένους μου.
Τέτοια εποχή, εαρινό εξάμηνο, παίξαμε στην ΑΣΟΕΕ πρόπερσι το "Dog Day Afternoon". Και πέρσι το "12 Angry Men"...
RIP Sidney


Screening 17/5/10: 12 Angry Men
...εναν σκηνοθέτη με το απίστευτο "ρεκόρ" να έχει γυρίσει σπουδαίες ταινίες σχεδόν σε κάθε δεκαετία από το 1950 μέχρι σήμερα, από το "12 Angry Men" του 1957 ως το "Before the Devil Knows You're Dead" του 2007. Με ενδιάμεσους σταθμούς το "Fail Safe" (1964), τα "Serpico" (1973), "Dog Day Afternoon" (1975) [Screening 23/3/09] και "Network" (1976), καθώς και το "The Verdict" (1982) [μόνο στα '90s μας τα χάλασε λίγο :-D]. Περισσότερα για το έργο του στην Wikipedia.


Attica! Attica!Screening 23/3/09: Dog Day Afternoon



Τι ταινιάρες!
Favorite Directors Series - Sidney Lumet

[via]


Sidney Lumet - Archive of American Television Interview
(October 28th, 1999)

Part 2 of 6
Part 3 of 6
Part 4 of 6
Part 5 of 6
Part 6 of 6






- - -










No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...