Wednesday, May 05, 2010

Fogies 2010: 1st Hellenic Film Academy Awards

7.5.10 update
s_dany posted:



Ίσως όχι το πιο δίκαιο βραβείο με απόλυτους καλλιτεχνικούς όρους, αλλά πιθανότατα το πιο σημαντικό! Επίσης... θεά! ;-D






-------------------------------------------


5.5.10
s_dany posted:



[image by s_dany]

Μετά την εβδομάδα FoG Films το Νοέμβρη δεν είχαμε ξαναγράψει εδώ στο blog για την Ομίχλη και την Ελληνική Ακαδημία Κινημ/φου. Είχαμε προαναγγείλει την τελετή της απονομής των βραβείων μόνο από το facebook profile της Ομάδας μας. Είχα γράψει τις προβλέψεις και τις ανησυχίες μου στον τοίχο του Elias Fragoulis [τα καλύτερα εκεί τα γράφω :-D], είχα φτιάξει και την παραπάνω "Welcome to θέλω-να-τα-λέτε-Fogies" εικόνα, αλλά δεν σκόπευα να φτιάξω εδώ post για την απονομή, αφού δεν πήγα, ούτε εγω ούτε κανείς άλλος από την Ομάδα. Είχαμε "Πάρβα" και Γεράσιμο Ρήγα, αλλά δε μας είχαν καλέσει κιόλας [και δε μας αρέσει να παρακαλάμε! Όχι οτι θα χρειαζόταν, θα βρίσκαμε τρόπο να μπούμε :-P]. Κάναμε όμως (μέσω διάφορων φίλων) live αναμετάδοση αποτελεσμάτων στο facebook και ξεκίνησε σήμερα εκεί και ωραία κουβέντα, η οποία δεν έπρεπε -μα τα χίλια γοριλάκια!- να πάει χαμένη [τσέκαρε πιο κάτω τα σχόλια αυτού εδώ του post!].

Οπότε...



Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Ακαδημία Πλάτωνος - Κωνσταντίνος Μωριάτης
Guilt - Βασίλης Μαζωμένος, Ρούλα Νικολάου
Κυνόδοντας - Γιώργος Λάνθιμος, Γιώργος Τσούργιαννης και Ηρακλής Μαυροειδής
Στρέλλα - Πάνος Χ. Κούτρας, Ελένη Κοσσυφίδου
Ψυχή Βαθιά - Γιάννης Ιακωβίδης, Ελένη Μπερντέ


Βραβείο Σκηνοθεσίας
Ακαδημία Πλάτωνος - Φίλιππος Τσίτος
Κυνόδοντας - Γιώργος Λάνθιμος
Στρέλλα - Πάνος Χ. Κούτρας


Βραβείο Σεναρίου
Ακαδημία Πλάτωνος - Αλέξης Καρδαράς, Φίλιππος Τσίτος
Κυνόδοντας - Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου
Στρέλλα - Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης


Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Bank Bang - Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Μαύρο Λιβάδι - Βαρδής Μαρινάκης
Χρυσόσκονη - Μαργαρίτα Μαντά


Βραβείο Μοντάζ
Κυνόδοντας - Γιώργος Μαυροψαρίδης
Ricordi Mi - Αλέξης Πεζάς
Στρέλλα - Γιάννης Χαλκιαδάκης


Βραβείο Φωτογραφίας
Μαύρο Λιβάδι - Marcus Waterloo
Ricordi Mi - Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Ψυχή Βαθιά - Σίμος Σαρκετζής


Βραβείο Ά Ανδρικού Ρόλου
Αντώνης Καφετζόπουλος - Ακαδημία Πλάτωνος
Χρήστος Στέργιογλου - Κυνόδοντας
Γιάννης Κοκιασμένος - Στρέλλα


Βραβείο Ά Γυναικείου Ρόλου
Αγγελική Παπούλια - Κυνόδοντας
Θεοδώρα Τζήμου - Ricordi Mi
Μίνα Ορφανού - Στρέλλα



Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου
Κώστας Βουτσάς - Bank Bang
Χρήστος Πασσαλής - Κυνόδοντας
Κώστας Βουτσάς - Ο Διαχειριστής


Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου
Μπέτυ Βακαλίδου - Στρέλλα
Άννα Μάσχα - Χρυσόσκονη
Βικτώρια Χαραλαμπίδου - Ψυχή Βαθιά


Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Στρέλλα - Μιχάλης Δέλτα
Συντρίμια ψυχής - Νίκος Κηπουργός
Ψυχή Βαθιά - Γιάννης Αγγελάκας


Βραβείο Σκηνογραφίας
Μαύρο Λιβάδι - Γιώργος Γεωργίου
Στρέλλα - Πηνελόπη Βαλτή
Ψυχή Βαθιά - Απόστολος Βέτας


Βραβείο Ενδυματολογίας
Μαύρο Λιβάδι - Γιώργος Γεωργίου
Στρέλλα - Βασίλης Μαρμπαρίγος
Ψυχή Βαθιά - Λουκία Χατζέλου


Βραβείο Ήχου
Παράδεισος στη Δύση - Θανάσης Αρβανίτης
Ricordi Mi - Νίκος Παπαδημητρίου, Αλίκη Παναγή, Κώστας Βαρυμποπιώτης
Ψυχή Βαθιά - Στέφανος Ευθυμίου, Δημήτρης Βουτσάς, Πάνος Βουτσαράς, Κώστας Βαρυμποπιώτης


Βραβείο Μακιγιάζ
Στρέλλα - Apollonia B, Μαίρη Σταυρακάκη
Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων - Γιάννα Μαρματάκη
Ψυχή Βαθιά - Κυριακή Μελλίδου, Ivon Ivanova


Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Κυνόδοντας - Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος
Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων - Πέτρος Νούσιας
Ψυχή Βαθιά - Jordan Zahariev


Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ
Άλλος δρόμος δεν υπήρχε - Σταύρος Ψυλλάκης
Εθνικός Κήπος - Μαρία Γεντέκου
Ξένες σε Ξένη Χώρα - Δημήτρης Παναγιωτάτος


Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Απογραφή - Βαγγέλης Καλαμπάκας, Παναγιώτης Κυριακουλάκος
Κι εγώ για μένα - Τζώρτζης Γρηγοράκης
Mesecina - Σοφία Εξάρχου, Ελίνα Ψύκου
Μετά το χαρακτηριστικό ήχο - Αχχιλέας Κυριακίδης
Ο Σκύλος - Νίκος Labot




Θρίαμβος "Κυνόδοντα" (όπως είχα προβλέψει ;-) με 5 βραβεία + την πρόταση για τα Oscars 2011, τα 3 "καλλιτεχνικά" και η... Στρέλλα στην ταινία του Πάνου Κούτρα, έκπληξη η Άννα Μάσχα για "Χρυσόσκονη" (δεν την έχω δει), very happy για το "Κι εγώ για μένα" του Τζώρτζη Γρηγοράκη και, φυσικά, για το βραβείο καινοτομίας για το "KAKO II" στο zombie (που δεν αντέχει το real-life-αίμα:-) Πέτρο Νούσια [τα 'λεγα εγω για τους πιο visually χαρισμα-τικούς κινηματογραφιστές της χώρας]. Ο έτερος όμως των πιο χαρισματικών ήταν και ο μεγάλος αδικημένος της βραδιάς, ο Βαρδής Μαρινάκης [είναι λίγο απαισιόδοξο αυτό αλλά νομίζω οτι... του χρόνου :-D το "Μαύρο ΛΕιβάδι" θα σάρωνε!].

Περισσότερες λεπτομέρειες και photos από την τελετή στο CameraStylo. Περισσότερη ανάλυση (is nice :-) στις Μάζες. Δελτία Τύπου οπουδήποτε αλλού :-P


Standing ovation στην τιμητική βράβευση του Θανάση Βέγγου.
Respect για εναν πραγματικό all-around filmmaker!



Και λίγο red carpet κλιμα :-)

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών from elculture.gr on Vimeo.






9 comments:

  1. Για να μην χαθεί στη λήθη του (ως γνωστόν :-) εφήμερου φατσοβιβλίου η κουβέντα, απαντώ εδώ:

    @ Montag: Κι εγω δεν θεωρώ οτι είναι το υπέρτατο αριστούργημα ο "Κυνόδοντας". Πολύ φεστιβαλικό για τα γούστα μου και μάλλον ανολοκλήρωτο. Βέβαια το είδα τελικά υπο πολύ δύσκολες συνθήκες, στα Village με 15 άτομα [σινεφίλ του σούπερ-μάρκετ :-B] μέσα, τα οποία γελούσαν. Όλα! Πρέπει να το ξαναδώ.

    @ Γιώργος: Well said! Τα βραβεία (σε αυτο το αρχικό επίπεδο τουλάχιστον) είναι οι ταινίες. Και μακάρι να είναι τόσο καλές και του χρόνου (δεν είμαι τόσο αισιόδοξος), φέτος ήταν μια πολύ ευχάριστη συγκυρία, εδώ το εξαιρετικό "Μαύρο ΛΕιβάδι" πήρε μόνο 1 βραβείο.

    ReplyDelete
  2. @ Γιάννης [αν δε δώσουμε σε σένα σημασία, σε ποιόν θα δώσουμε? :-D]:

    Νομίζω οτι δεν σηκώνει καν συζήτηση το ποσο σημαντικό είναι σε μια κινημ/φική βιομηχανία [ή βιοτεχνία σαν τη δικιά μας] να υπάρχουν αξιόπιστα και διαφανή βραβεία που να τα δίνουν οι ίδιοι οι κινημ/φιστές και οι άνθρωποι της αγοράς και όχι διάφορες "θεσμικές" επιτροπές. Για λόγους αναφοράς και για λόγους κύρους. Ακόμα και για λόγους επικοινωνίας/προώθησης προς τα έξω όσον αφορά την τελετή (στο μέλλον αυτό για εμάς :-). Καλύτερα ήταν μέχρι τώρα με τα Κρατικά βραβεία [Ποιότητας :-D]? Ασχολήθηκε ποτέ κανεις [εκτός του χώρου] σοβαρά μαζί τους, ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς?

    Πάντως οι FoGers κατεστημένο δεν έχουν γίνει ακόμα! Ο υπουργός (και κανεις άλλος πολιτικός νομίζω) δεν πήγε στην τελετή. Νομοσχέδιο για το σινεμά όσο το είδες εσύ, τόσο το είδα κι εγώ [μόνο το άρθρο για τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων στην κινηματογραφική παραγωγή που ζητούσαν ψηφίστηκε πρόσφατα, αν εφαρμοσθεί είναι άλλη κουβέντα]. Την αίθουσα Τριάντη [όχι τη μεγάλη, την Φίλων της Μουσικής] του Μεγάρου τη νοίκιασαν με παζάρια και με αποπληρωμή για του χρόνου [σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρωϊμάκη στις Μάζες]. Ούτε site δεν έχουν καλά καλά ακόμα. Και τα βραβεία που έδωσαν δεν είναι χρηματικά. Τα 700.000 ευρώ των Κρατικών Βραβείων ζήτησαν από το υπουργείο Πολιτισμού να τα διαθέσει στο ΕΚΚ για να μπει στην παραγωγή ταινιών [συνολικά υπολογίζεται οτι το ποσό που εξοικονομήθηκε είναι1 με 1,5 εκατομ, αν προσθέσεις τα έξοδα οργάνωσης της τελετής των κρατικών]. Χρήματα που απ' οτι καταλαβαίνω δεν έχουν δοθεί.

    Οι fogers το ξεκίνησαν καλά από πέρσι με το αντάρτικο και το μπλοκάρισμα στη θεσσαλονίκη και με τη βδομάδα FoG Films το Νοέμβρη και καλώς το συνέχισαν φέτος με την ίδρυση της Ακαδημίας και τα βραβεία. Δίνουν θεσμικό ρόλο στην κίνηση τους και πολύ καλά κάνουν. Και έχουν εξαγγείλει και άλλα. Αν ήταν 15-20 άτομα, θα ήμουν κι εγω καχύποπτος. Αλλά είναι γύρω στους 200 (150 μέλη έχει ήδη η Ακαδημία, και είναι σφιχτές οι προϋποθέσεις σύμφωνα με το καταστατικό) και είναι το πιο δυναμικό κομμάτι των ανθρώπων του χώρου. Και η "Μονομαχία στην Ομίχλη του Ιανού" το Σεπτέμβρη έδειξε οτι κάποιοι ξεβολεύτηκαν [για να το πω κομψά :-D]. Και το στα δικά μου μάτια σημαντικότερο (αυτή η σκέψη σίγουρα θα απασχολεί τον οποιοδήποτε δύσπιστο :-), φαίνεται οι fogers-ακαδημαϊκοί να προσπαθούν όχι να ξαναμοιράσουν την πίττα, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να τη μεγαλώσουν! [άσε που τώρα με το ΔΝΤ, όπως και να μοιράσεις, ψίχουλα βγαίνουν :-D]

    Η αρχή έγινε, [και εσωτερικές] ανησυχίες και προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά ακόμα να γίνουν!

    ReplyDelete
  3. Εμμμ... η κουβέντα ξεκίνησε από εδώ!

    ReplyDelete
  4. ρε συ s_dany με πείραξε που βράβευσαν μόνο δικές τους κυρίως - άρα μου δίνουν την αίσθηση οτι κάνουν οτι και αυτοί που κατηγορούν, άσχετα αν τα αξίζουν οι ταινίες, που τα αξίζουν - και μετά ο υπουργός μπορεί να μην πήγε στην τελετή αλλά από αυτή τη τελετή βγήκε η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα όσκαρς - ή δεν κατάλαβα καλά. Τέλος πάντων, άλλαξε πολύ γρήγορα το κλίμα για τα γούστα μου.

    ReplyDelete
  5. Γιάννη,
    Ένα καθεστώς στη θέση ενός καθεστώτος,
    στα ανέβα κατέβα των ασανσέρ,
    είναι σύνηθες φαινόμενο!
    Το θέμα είναι να δούμε τη διάρκεια,
    και την ποιότητα,
    στη φωτοβολίδα...

    Ο χρόνος θα το δείξει...

    ReplyDelete
  6. Πολύ ωραία και χαίρομαι που ακούγονται τα καλύτερα για την τελετή!Κάτι άκουσα ότι ο Κυνόδοντας θα προταθεί για τα Όσκαρ του χρόνου, γίνεται αυτό;

    ReplyDelete
  7. Είναι η πρόταση της Ακαδημίας για τα Όσκαρ. Απ' οτι έχω καταλάβει όμως, δεν είναι απευθείας πρόταση προς την αντίστοιχη αμερικάνικη, την AMPAS, άλλά προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι υπεύθυνο να κάνει την υποβολή της ταινίας στην AMPAS ως την ελληνική εκπροσώπηση. Το αν θα το κάνει υποθέτω είναι άλλη υπόθεση. Βέβαια το γεγονός οτι τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας που έδιναν τον εκπρόσωπο κάθε χρονιά δεν έγιναν φέτος (και ούτε φαίνεται οτι θα ξαναγίνουν), είναι φυσικά υπέρ Λάνθιμου...

    ReplyDelete
  8. Είναι η πρόταση της Ακαδημίας για τα Όσκαρ. Απ' οτι έχω καταλάβει όμως, δεν είναι απευθείας πρόταση προς την αντίστοιχη αμερικάνικη, την AMPAS, άλλά προς το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι υπεύθυνο να κάνει την υποβολή της ταινίας στην AMPAS ως την ελληνική εκπροσώπηση. Το αν θα το κάνει υποθέτω είναι άλλη υπόθεση. Βέβαια το γεγονός οτι τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας που έδιναν τον εκπρόσωπο κάθε χρονιά δεν έγιναν φέτος (και ούτε φαίνεται οτι θα ξαναγίνουν), είναι φυσικά υπέρ Λάνθιμου...

    ReplyDelete
  9. Για να μην χαθεί στη λήθη του (ως γνωστόν :-) εφήμερου φατσοβιβλίου η κουβέντα, απαντώ εδώ:

    @ Montag: Κι εγω δεν θεωρώ οτι είναι το υπέρτατο αριστούργημα ο "Κυνόδοντας". Πολύ φεστιβαλικό για τα γούστα μου και μάλλον ανολοκλήρωτο. Βέβαια το είδα τελικά υπο πολύ δύσκολες συνθήκες, στα Village με 15 άτομα [σινεφίλ του σούπερ-μάρκετ :-B] μέσα, τα οποία γελούσαν. Όλα! Πρέπει να το ξαναδώ.

    @ Γιώργος: Well said! Τα βραβεία (σε αυτο το αρχικό επίπεδο τουλάχιστον) είναι οι ταινίες. Και μακάρι να είναι τόσο καλές και του χρόνου (δεν είμαι τόσο αισιόδοξος), φέτος ήταν μια πολύ ευχάριστη συγκυρία, εδώ το εξαιρετικό "Μαύρο ΛΕιβάδι" πήρε μόνο 1 βραβείο.

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...