Thursday, October 22, 2009

Moon

pinned (originally posted on 10.10.09)



Σκηνοθεσία: Duncan Jones
Παραγωγής: UK / 2009
Διάρκεια: 97'

AIFF



Όταν ακούμε sci-fi και βλέπουμε ενα υπεραισιόδοξο trend, μας πιάνει ενα τρέμουλο τα τελευταία χρόνια. Όχι γιατί έχουμε θέμα με το είδος του sci-fi, άλλωστε ο κινηματογράφος είναι ένας, τα είδη είναι απλά εργαλεία για την εξερεύνηση του. Το τρέμουλο προκύπτει διότι τα τελευταία χρόνια το sci-fi genre έχει αυτοπεριοριστεί για ένα teenage κοινό. Καρπώνεται το έδαφος της ασύδοτης θεματικής (όχι δημιουργικής) ελευθερίας και παράγει μια σωρεία ασυνάρτητων μπουρδών! Με το "Moon", αν και το διαστημικό επίπεδο προσφέρει άπλετο χώρο για χαοτικές μπουρδολογίες, τα πράγματα είναι για καλή μας τύχη πολύ καλύτερα!


Σε αντίθεση με την υπερφορτωμένη τάση του σύγχρονου sci-fi, o Duncan Jones σκηνοθετεί σε ενα extremely minimal περιβάλλον. Απ' την παραγωγή που είναι εξαιρετικά μικρή, ως και το cast. Όλη η ταινία είναι παράσταση για έναν ρόλο και αυτόν τον υποδύεται έξοχα ο Sam Rockwell, υποδυόμενος έναν αστροναύτη που εργάζεται, με τριετή σύμβαση, σε έναν διαστημικό σταθμό στο φεγγάρι. Με μόνη συντροφιά ένα ρομπότ, τον GERTY, του οποίου τα φωνητικά έχει αναλάβει ο Kevin Spacey. Η μονότονη καθημερινότητα-ρουτίνα του Sam Rockwell διαταράσσεται από ένα ατύχημα. Μετά το πέρας αυτού, θα μοιραστεί τη διαστημική του "σουίτα" με ένα ομοίωμα. Ομοίωμα μορφολογικό, ψυχολογικό και οντολογικό! Και από κοινού, οι δύο Sam Rockwell, καλούνται να λύσουν το μυστήριο της διπλής ύπαρξης τους.



----------------- S P O I L E R S -----------------

Η συνέχεια μπορεί να εκληφθεί ως παραλήρημα! Ω, σύγχρονε άνθρωπε πόσο σε λυπάμαι! Μα πως τολμώ και σε αποκαλώ άνθρωπο. Είσαι μόνο ένας ανθρωπόμορφος κλώνος. Μορφολογικά μπορεί να 'χεις ταυτότητα δική σου, αν αυτό σε κάνει να εφησυχάζεις. Ναι, διαφέρεις ως προς τη στρώση του παχουλού δέρματος, γιατί το καλούπι της κλωνοποίησης δεν ήταν άνθρωπος. Είσαι κλώνος μιας ιδέας. Όλες αυτές τις αντιδράσεις και τα ερεθίσματα που λογαριάζεις δικά σου δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας έκφυλης και σκοτεινής σποράς. Και όλες οι μνήμες σου δημιουργήθηκαν μέσα στα πλαίσια της συλλογικής και κοινωνικής ζωής σου. Μέσα, πιο μέσα δε γίνεται, στο πεδίο της κλωνοποίησης σου. Λειτουργείς, δρας και πράττεις μέσα στο ενιαίο οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικό σύστημα. Κάθε μέρα σου φορτώνονται μοσχεύματα νέων αναμνήσεων. Σε πάνε όπου θέλουν. Μα εσύ νομίζεις πως κρατάς τα νήματα. Και έτσι νομίζεις πως αποκτάς τη ζωή σου. Έτσι ψεύδεσαι. Και έτσι αγκαλιάζεις την κλωνοποιημένη ύπαρξη σου, αυτεπιβάλλοντας την σαν δική σου. Αυτή η λατρεία σου να αυθυποβάλλεσαι είναι και ο μηχανισμός της κλωνοποίησης σου.


Ω, άνθρωπε τρέμω για τη στιγμή της κρίσης. Όχι δε μιλάω για κάποια Βιβλική στιγμή. Μόνο για κείνη της συνειδητοποίησης της κλωνοποιημένης ύπαρξης σου. Τότε που θα αντιληφθείς την πραγματική φύση όλων των εμφυτευμάτων που λογάριαζες για δικά σου. Τότε που θα νιώσεις πως ο κόσμος, ο δικός σου κόσμος, σε αναπαρήγαγε με εξονυχιστική ακρίβεια. Τότε που θα καταλάβεις πως είσαι μόνο ένα εξάρτημα από τη μηχανή του. Τότε που θα διαπιστώσεις πως τα όνειρα σου για φεγγαρένιες απογειώσεις δεν είναι παρά η υλική επίστρωση της κούφιας και μεθοδικά κατασκευασμένης ύπαρξης σου. Εύχομαι τότε να μη λυγίσεις...

---------------------------------------------------



Το "Moon" είναι μια ταινία που αναμένεται να συναρπάσει. Με την αγνότητα και την καθαρότητα της. Ωστόσο, αν η υστερική παραφωνία του κλεισίματος απουσίαζε, θα ήταν ακόμα καλύτερα! Τέλος, να μην παραλείψουμε ότι τη μουσική επιμελείται ο Clint Mansell!


Βαθμολογία: 7/10







Βλέπε και:
Νύχτες Πρεμιέρας (AIFF) 2009: Κυριακή 20/9

1 comment:

  1. Επειδή βγαίνει σήμερα στις αίθουσες ενώ εμείς το είδαμε πριν κανα μήνα στις Νύχτες Πρεμιέρας (όπου πήρε και τη Χρυσή Αθηνά), το κάνω pinned εδώ και μεταφέρω και τα σχόλια από το σχετικό post Νύχτες Πρεμιέρας (AIFF) 2009: Κυριακή 20/9

    -------------------------------------

    s_dany said...

    Καλό το "Moon" αλλά λίγο over-hyped. Μια σκεπτόμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου το "2001" συναντά το "Blade Runner" [με ολίγη από "WALL-E" :-D]. Σε πολύ υψηλό επίπεδο οι production values, το εσωτερικό της σεληνιακής βάσης, τα πλάνα στην επιφάνεια της Σελήνης, η φωτογραφία, η μουσική του [αγαπημένου!] Clint Mansell. Και φυσικά η [πολλαπλή] ερμηνεία του Sam Rockwell, στον οποίο στηρίζεται ολόκληρο το film. Απλά μου φάνηκε οτι το twist που συμβαίνει στο μισάωρο και κινεί την ιστορία και ο όλος προβληματισμός που αναπτύσσεται στη συνέχεια δεν είναι και κατι φοβερά πρωτότυπο. Με άγγιξε μεν αλλά δεν συγκλονίστηκα κιόλας. Με λίγα λόγια, μην παρασυρθείς απ' το hype και περιμένεις κατι που θα μείνει στην κινημ/φική ιστορία. Είναι μεν πολύ καλή αλλά είναι μόλις η πρώτη μεγάλου μήκους του κυρίου Duncan Jones, ο οποίος δεν είναι (τουλάχιστον ακόμα :-) Ridley Scott ή Kubrick. Εγω θα έβαζα 3, με το ζόρι 3,5 αστεράκια (στα 5).

    Btw, μικρή βρεττανική καλλιτεχνική παραγωγή από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη με εναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή αλλά και αρκετό hype. Δε θυμίζει λίγο [ως προς αυτό μόνο ε!] το περσινό "Hunger"?

    Η ταινία είναι στο Διαγωνιστικό, πράγμα μάλλον αξιοπερίεργο για Νύχτες για μια τόσο γνωστή ταινία [no offence :-D], ο Δαναός εννοείται γεμάτος και το κουτί της ψηφοφορίας πήρε πολλά "μ' αρέσει". Παίζει να το τσιμπήσει το βραβειάκι ο Jones, ο οποίος έρχεται την Κυριακή [τότε βόλευαν οι ημερομηνίες, μην πάει το μυαλό σου και στο πονηρό [ή να πάει? :-)]. Και δε θα φέρει μαζί του το μπαμπά του, OK? :-D

    Monday, September 21, 2009 5:02:00 AM

    ----------

    s_dany said...
    - Η φωνή του υπολογιστή GERTY ανήκει στον Kevin Spacey!

    - Το site της ταινίας:
    http://www.sonypictures.com/classics/moon/

    ...στο οποίο μόλις διάβασα οτι ο Jones ξεκίνησε ως "wild-cam operator for Tony Scott" [τον αδερφό του Ridley :-D]

    Monday, September 21, 2009 5:18:00 AM

    ----------

    Anonymous said...
    harry m

    eida k gw to moon tin kiriaki k marese poly!
    foveri atmosfaira,teleia mousiki k polidiastati i erminia tou rockwel kouvalaei oli tin tainia monos t k afto thelei tharros!+
    proswpika dn ehw dei sto cinema to thema afto ektos apo to island tou michael bay pou itan epiikws kako
    pire mia isotira epistimonikis fadasias k to ekane drama me provlimatismous panw stin athrwpini fisi
    k an afto einai i prwti s tainia e tote egw lew BRAVO!
    mono ena fovero k agapimeno vivlio ehw diavasei panw sto thema afto
    Mi mafiseis pote tou Kazuo Ishiguro
    pou ginetai twra tainia me tin keirah nightley
    o ishiguro einai o syggrafeas tou apomeinaria mias meras pou tin ekane foveri tainia o james ivory!

    Tuesday, September 22, 2009 12:21:00 PM

    -------------------------------------

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...