Sunday, January 11, 2009

Festen: Το Εθνικό Θέατρο συναντά το Κέντρο Κινηματογράφου


Δεύτερη πράξη (μετά το "Elephant") της συνεργασίας Εθνικού Θεάτρου και Ελληνικού Κέντρου Κινημ/φου για τη φετινή σεζόν, της προβολής δηλ. στο Τριανόν ταινιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με παραστάσεις που ανεβαίνουν φέτος από το Εθνικό. Μετά την προβολή, οι συντελεστές των παραστάσεων (μαζί με κριτικούς κινημ/φου) συνομιλούν με το κοινό για το εκάστοτε θέμα και για τη σχέση θεάτρου-κινημ/φου. Την κινημ/φική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο κριτικός κινημ/φου Ρόμπυ Εκσιέλ (Έθνος, ΣΙΝΕΜΑ).


(click image for higher resolution)Το πιστοποιητικό που φέρουν οι ταινίες του Dogme 95

Αυτή τη Δευτέρα 12/1 λοιπόν θα προβληθεί στις 20:00 (με ελεύθερη πάντα είσοδο) το "Festen" (1998, Thomas Vinterberg, "Οικογενειακή Γιορτή"), η πρώτη και ίσως καλύτερη ταινία του "Δόγματος '95", του πιο hot δηλ. θέματος σινε-συζήτησης πριν μια δεκαετία. Το έχουν αποκαλέσει το "τελευταίο κινημ/φικό κίνημα του 20ου αιώνα", αλλά προσωπικά κλίνω περισσότερο στον χαρακτηρισμό μανιφέστο-που-ήθελε-να-γίνει-κίνημα: έδωσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες μόνο απ' τους δημιουργούς του (Lars von Trier και Thomas Vinterberg) και όχι απ' όσους τους ακολούθησαν, και όταν οι δημιουργοί το εγκατέλειψαν (πολύ σύντομα δηλαδή), έχασε νομίζω εντελώς τη δυναμική του (αξίζει πάντως μια επίσκεψη στο επίσημο site).


(click image for higher resolution)Photo via www.n-t.gr

Την αφορμή για την προβολή του "Festen" δίνει η παράσταση «Η καλή οικογένεια» του Γιόακιμ Πίρινεν (η οποία ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Περισσότερα για την παράσταση στο link, εγώ δυστυχώς (αν και αυτή η συνεργασία έχει αρχίσει να με ψήνει!) είμαι ακόμα σχετικά άσχετος με το θέατρο. Πού είναι αυτά τα παιδιά της Θεατρικής Ομάδας του Ο.Π.Α. να βοηθήσουν? :-P (Θυμάμαι πάντως οτι το ίδιο το "Festen" είχε ανέβει ως θεατρικό με Μαρκουλάκη, Μπαζάκα κλπ με μεγάλη επιτυχία πρόπερσι.)

Μαζί με το σκηνοθέτη της παράστασης Δημήτρη Λιγνάδη στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι πρωταγωνιστές Μηνάς Χατζησάββας (κορυφαίος!) και Μαρίνα Ψάλτη και ο κριτικός κινημ/φου Γιάννης Ζουμπουλάκης (Βήμα, ΣΙΝΕΜΑ).

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, εδώ.




Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα IMDb trivia για την ταινία.






βλέπε 15.12.08
Elephant: Το Εθνικό Θέατρο συναντά το Κέντρο Κινηματογράφου

1 comment:

  1. Ακούγεται εδιαφέρουσα εκδήλωση.

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...