Monday, February 11, 2008

Αφιέρωμα στον John Cassavetes στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το γραμματόσημο που έχουν εκδώσει τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν τον John Cassavetes.



Από το site της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (με λίγο δικό μου highlighting και προσθήκη Imdb links):




Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο συνολικότερο αφιέρωμα στον Τζον Κασσαβέτη, που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με αφορμή την έκθεση των διεθνώς καταξιωμένων Sam & Larry Shaw, Life is a movie: Cassavetes & Friends, μια αναδρομή σε φωτογραφικά πορτρέτα και σκηνές από την κινηματογραφική καριέρα και την προσωπική ζωή του διάσημου ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού Τζον Κασσαβέτη, με την προβολή της πλήρους φιλμογραφίας του.


Κινηματογραφικό Αφιέρωμα

►Τρίτη 12/02/08 - Κυριακή 17/02/08, Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις 12 ταινίες του σκηνοθέτη, μεταξύ των οποίων και σπάνια προβεβλημένες ταινίες του όπως τα Όταν ο Πόθος Προστάζει (1961), Το παιδί μας σε Περιμένει (1963), Μεγάλος Μπελάς (1985) καθώς και το τρίωρο ντοκιμαντέρ A Constant Forge: The Life and Art of John Cassavetes (2000).
Με σκηνοθετικό ντεμπούτο τις Σκιές (Shadows,1959), χειροποίητη παραγωγή που αποσπά το βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας κι αναδεικνύεται σε ορόσημο του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, ο Κασσαβέτης θα διαπεράσει σύντομα τα χολιγουντιανά στούντιο με τα Όταν ο Πόθος Προστάζει (Too Late Blues, 1961) και Το παιδί μας σε Περιμένει (A Child is Waiting, 1963), για να επιστρέψει στην αναζήτηση της μετουσίωσης της υποκριτικής πράξης σε καθαρή κινηματογραφική φόρμα στα Πρόσωπα (Faces, 1968), την πρώτη ταινία της λεγόμενης «τριλογίας του γάμου» μαζί με τα Μίνι και Μόσκοβιτς (Minnie & Moskowitz, 1971) και Μία Γυναίκα Εξομολογείται (A Woman under the Influence, 1974).
Στην ταινία Σύζυγοι (Husbands, 1970) ο Κασσαβέτης συμπρωταγωνιστεί μαζί με τους φίλους του ηθοποιούς Peter Falk και Ben Gazzara, δύο από τα μέλη του κασσαβετικού θιάσου που συμπληρώνουν οι Gena Rowlands, Seymour Cassel, και Al Ruban, ενώ στις ταινίες του Η Δολοφονία ενός Κινέζου Μπουκμέϊκερ (The Killing of a Chinese Bookie, 1976) και Γκλόρια (Gloria, 1980) φλερτάρει με το είδος του γκάνγκστερ φιλμ-νουάρ, καταλήγοντας στην παρωδία του.
Η κινηματογραφική γραφή του ακούραστου αυτού δημιουργού με τη διεισδυτική ματιά στην αμερικανική κοινωνία, που γράφει, σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και ενίοτε κάνει την παραγωγή και διανομή των ταινιών του, αποκρυσταλλώνεται στη Νύχτα Πρεμιέρας (Opening Night, 1977) που απηχεί αυτούσιο το κινηματογραφικό του σύμπαν και ολοκληρώνεται στην Ερωτική Θύελλα (Love Streams, 1984), μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου θεατρικού του έργου, που αποτελεί την πιο αυτοβιογραφική του ταινία και κινηματογραφική του διαθήκη.
Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται επίσης και η τελευταία του ταινία Μεγάλος Μπελάς (Big Trouble, 1986) -δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα- που αναλαμβάνει να ολοκληρώσει στη μέση των γυρισμάτων για λόγους βιοποριστικούς, καθώς και το ντοκιμαντέρ A Constant Forge: The Life and Art of John Cassavetes (2000) του Charles Kiselyak, ένα τρίωρο αποκαλυπτικό πορτρέτο του σκηνοθέτη, με συνεντεύξεις του ιδίου, συνεργατών και φίλων καθώς και ανέκδοτο υλικό από πρόβες και γυρίσματα των ταινιών του.


Πρόγραμμα Προβολών

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου
18:00, Σκιές (79΄)
19:30, Μια γυναίκα εξομολογείται (144΄)

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου
18:00, Το παιδί μας σε περιμένει (104΄)
20:00, Νύχτα πρεμιέρας (144΄)

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου
18:00, Μίνι και Μόσκοβιτς (115΄)
20:00, Γκλόρια (121΄)

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου
18:00, Πρόσωπα (130΄)
20:15, Ο Θάνατος ενός Κινέζου Πράκτορα Στοιχημάτων (103΄)

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
16:30, A Constant Forge, ντοκιμαντέρ (200΄)
20:00, Ερωτική θύελλα (141΄)

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου
16:00, Μεγάλος Μπελάς (93΄)
17:45, Όταν ο πόθος προστάζει (105΄)
19:30, Σύζυγοι (141΄)

Είσοδος ελεύθερη. Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
■ Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του προγράμματός της.


Φωτογραφική Έκθεση: Life is a movie: Cassavetes & Friends

►Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008, 20:30, Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Η έκθεση με τίτλο Life is a movie: Cassavetes & Friends περιλαμβάνει περισσότερες από 100 φωτογραφίες των διεθνώς καταξιωμένων φωτογράφων Σαμ και Λάρρυ Σω καθώς και πόστερ ταινιών του σκηνοθέτη. Όλο το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Φωτογραφικό Αρχείο Σω (Shaw Family Archives). Η έκθεση συνιστά αναδρομή σε φωτογραφικά πορτρέτα και σκηνές από την κινηματογραφική καριέρα και την προσωπική ζωή του διάσημου ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη και ηθοποιού ενώ αναδεικνύει την στενή σχέση του Κασαβέτη με τους δυο φωτογράφους.
Οι Σαμ & Λάρρυ Σω συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους κινηματογραφικούς φωτογράφους. Με τον φωτογραφικό τους φακό απαθανάτισαν μερικούς από τους διασημότερους κινηματογραφικούς αστέρες του κλασικού Χόλιγουντ: Μέριλυν Μονρόε, Ελίζαμπεθ Ταίηλορ, Μάρλον Μπράντο, Πωλ Νιούμαν, Σοφία Λώρεν κ.ά..Φωτογραφίες τους έχουν δημοσιευτεί στα πιο γνωστά περιοδικά και εφημερίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά την διάρκεια της φωτογραφικής τους πορείας στα κινηματογραφικά πλατό, οι Σω συνεργάστηκαν με τον Τζον Κασαβέτη, με τον οποίο τους έδενε και στενή φιλία. Μάλιστα, ο Σαμ Σω υπήρξε παραγωγός σε τέσσερις από τις ταινίες του Κασαβέτη.

■ Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2007
■ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 – 21:00,
Σάββατο 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά


Διάλεξη

►Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008, 20: 00, Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ο θεωρητικός της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης θα δώσει διάλεξη ανοικτή για το κοινό όπου θα σχολιάσει το κινηματογραφικό έργο του Κασαβέτη μέσα από ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων από ταινίες του σκηνοθέτη.

Η είσοδος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.






Τη διάλεξη του Ριβέλλη τη χάσαμε ήδη. Κανείς όμως δεν πρέπει να χάσει το αφιέρωμα (πλήρης φιλμογραφία & ντοκιμαντέρ) στις ταινίες του Ελληνοαμερικανού John Cassavetes, του πρωτεργάτη του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Εγώ πάντως σκοπεύω να κατασκηνώσω στην Ελληνοαμερικανική Ένωση τα απογεύματα αυτής της βδομάδας. Και το Σάββατο (μέρα πιο βολική αναφορικά με τις εξετάσεις) 16/2 κατά τις 13:00 οργανώνουμε κοινή εξόρμηση της Κινημ/φικής και της Φωτ/φικής Ομάδας του Ο.Π.Α. για να επισκεφθούμε την έκθεση φωτογραφίας. Η έκθεση κλείνει στις 14:30, αφήνοντας αρκετό χρόνο για καφεδάκι μέχρι τις 16:30, οπότε ξεκινάει το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Cassavetes! Not bad, ε? Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν!

φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διεύθυνση: Μασσαλίας 22 (κάθετη σε Σκουφά και Σόλωνος στο ύψος της Νομικής, το 22 είναι πάνω από τη Σκουφά). Τηλ.: 210-3680900. Site: www.hau.gr

6 comments:

  1. Η έκθεση φωτογραφίας φαίνεται ενδιαφέρουσα, το πιθανότερο είναι να περάσω. Τώρα για τις ταινίες και το ντοκιμαντέρ, χλωμό λόγω εξεταστικής [τί να κάνουμε...]. Άλλωστε όλες οι ταινίες υπάρχουν σε DVD, οι 5 μάλιστα από την Criterion με τη γνωστή της "περιποίηση" :)

    ReplyDelete
  2. Μια χαρά θα είναι...Κοίτα πλέον σχεδόν όλα τα βρίσκεις και σε dvd! Αλλά η ταινία έχει μια άλλη χάρη στο πανί, γενικότερα! Άλλοστε βλέποντας μια ταινία σε ένα cinema ή οπουδήποτε οργανωμένα, έχεις την δυνατότητα να αντλήσεις αντιδράσεις, να κάνεις μια πιο πολύπλευρη κουβέντα. Αλλά ok όλα είναι σχετικά!
    Τώρα για το ντοκυμαντέρ αν δεν κάνω λάθος είναι 200λεπτό και αυτό είναι λίγο "επίπονο" για την συγκεκριμένη περίοδο...Αλλά σίγουρα σε αποζημιώνει!

    ReplyDelete
  3. ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΥΤΟΝ.

    ReplyDelete
  4. Κι εγώ! Κρίμα που οι ντόπιες εταιρίες διανομής δε βγάζουν σε επενέκδοση τις ταινίες του. Ίσως τις βρίσκουν λίγο "βαριές" για τα θερινά σινεμά :-(

    Αν δε το έχεις δει, προτείνω να το αναζητήσεις το "A Constant Forge", το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του (αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα) που προβλήθηκε στο αφιέρωμα. Είναι πάρα πολύ καλό!

    ReplyDelete
  5. Η έκθεση φωτογραφίας φαίνεται ενδιαφέρουσα, το πιθανότερο είναι να περάσω. Τώρα για τις ταινίες και το ντοκιμαντέρ, χλωμό λόγω εξεταστικής [τί να κάνουμε...]. Άλλωστε όλες οι ταινίες υπάρχουν σε DVD, οι 5 μάλιστα από την Criterion με τη γνωστή της "περιποίηση" :)

    ReplyDelete
  6. ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΥΤΟΝ.

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...