Tuesday, December 25, 2007

Cassandra's Dream (Το Όνειρο της Κασσάνδρας)


Σκηνοθεσία: Woody Allen
Παραγωγής: USA / UK / 2007
Διάρκεια: 108'







Woody Allen: ένας μεγάλος, εκ των μεγαλύτερων κινηματογραφικών, στοχαστής της καθημερινότητας. Η πιο αγνή και πιο αποδεκτή ηθική ματιά για τον κόσμο. Το απόλυτο ψυχογραφικό και αναλυτικό σινεμά οικείων καταστάσεων και ανθρώπων. Σε ένα ιδιότυπο, αυθεντικό και μυστήρια φωτεινό cinema.

Ο Woody Allen στοχάζεται με τον φακό του να σαρώνει τον σύγχρονο κόσμο. Νευρικοί άνθρωποι ως και νευρωτικοί με φιλοδοξίες που υπερβαίνουν το ύψος τους σκοπεύουν να ανοίξουν τα φτερά τους. Να νικήσουν την δύναμη της βαρύτητας, και να καταρρίψουν όποιο αντιτεθίμενο φυσικό νόμο για να φτάσουν στην κορυφή ενός ουρανοξύστη δίχως ταβάνι. Για ένα μέλλον στραμμένο στα πιο φωτεινά χρώματα που ανεξήγητα αυτοπείθονται πως τους ανήκει. Όμως αυτό το μέλλον είναι πολύ μακριά. Γιατί αυτές οι "επικίνδυνές" φιλοδοξίες έχουν ένα βαρύ τίμημα. Η δύναμη του χρήματος τους φέρνει στο κατώφλι απερίσκεπτων πράξεων που άνευ όρων πρόκειται να διατελέσουν. Η απληστία, η αχαριστία ως ο πιο χυδαίος διακορευτής τους. Και ένα μέλλον μη αναστρέψιμο που αφήνει τους ήρωες γυμνούς στο λόγο της αλήθειας. Της πιο ηχηρής ηθικής. Και αυτές οι πράξεις, αντίτιμο φιλοδοξιών, είναι ανεπανόρθωτες. Χαράζονται στον μαυροπίνακα της ζωής και σηματοδοτούν τις εξελίξεις. Όπου η ανατολή του ήλιου ποτέ δεν θα είναι όπως παλιά.

Η ταινία θα μπορούσε να είναι ένα σπουδαίο έργο στη φαρέτρα του Woody. Διαθέτει πολύ βαθύ στοχαστικό πεδίο, ενώ σκηνοθετικά αποκαλύπτονται μερικές σκηνές διαμάντια(όπως αυτή του φόνου, όπου ο θεατής αποκτά την ενοχή ενός σιωπηλού μάρτυρα). Όμως έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες αδυναμίες. Ο Woody σε αυτή την αναλυτική περιγραφή της καθημερινότητας δεν καταφέρνει να βρει την ισορροπία μεταξύ του έξω κόσμου και του μύθου του. Τα δυο αυτά δείχνουν εξαιρετικά ανεξάρτητα για να κρατήσουν αδιάσπαστο τον θεατή. Με πολλές σκηνές που κουβαλούν ένα άγχος για την εξέλιξη των γεγονότων. Επίσης οι διάλογοι δε φαίνονται να λειτουργούν. Αποπνέοντας μια προχειρότητα μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογούν οι ήρωες! Ενώ και το αισθητικό κομμάτι χωρίς να παραγκωνίζεται, παραμερίζεται σε μια δισήμαντη απόφαση! Τέλος, ο Woody έχει την ατυχία, τουλάχιστον στην αρχή, να πέφτει σε ανεπαρκής ερμηνείες τόσο από τον Colin Farrell και τον Ewan McGregor.

Η βαθμολογία είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, και γίνεται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Η ταινία μιλάει σε πολλά επίπεδα, και ποτέ κανείς δε χάνει από μια ταινία του Woody!

Βαθμολογία 7/10

No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...