Friday, November 11, 2011

Jane Eyre (Τζέιν Έιρ)

11.11.11
clarabelle posted:


Σκηνοθεσία: Κάρι Φουκουνάγκα
Σενάριο: Σαρλότ Μπροντέ (μυθιστόρημα), Μόιρα Μπουφίνι
Παίζουν: Μία Βασικόβσκα, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζούντι Ντεντς
Ηνωμένο Βασίλειο | 2011 | Αισθηματική, Δράμα | 120’



Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα κινηματογραφικές μεταφορές του πασίγνωστου μυθιστορήματος της Σαρλότ Μπροντέ. Αυτή εδώ, δια χειρός Φουκουνάγκα, δεν είναι απλά μία από τις συνεπέστερες ως προς το βιβλίο, αλλά είναι και η καλύτερη απάντηση στην «Twilight-o-φρενίτιδα» των τελευταίων ετών, σχετικά με το πώς απεικονίζεται ένα γοτθικό μυθιστόρημα και τι είδους ατμόσφαιρα οφείλει να αποπνέει.



Ο Φουκουνάγκα με το πρώτο πλάνο τοποθετεί την Τζέιν (Μία Βασικόβσκα) ήδη ενήλικη να περιπλανιέται κουρελιασμένη στην αφιλόξενη αγγλική ύπαιθρο (η οποία αποδίδεται έξοχα με επιδέξια κινηματογράφηση) και χτίζει προς τα πίσω με την αφήγηση να κάνει αναδρομές στο παρελθόν της τραγικής ηρωίδας της Σαρλότ Μπροντέ.

Η ορφανή Τζέιν ενηλικιώνεται σκληρά στην βικτοριανή Αγγλία, μεγαλώνοντας στερημένη από αγάπη και φροντίδα, υπό την προστασία της σκληρής της θείας. Οι κακουχίες συνεχίζονται στο βάναυσο οικοτροφείο όπου την εγκαταλείπει. Εκεί, όπου η βία εξασκείται στο όνομα του Άγιου Πνεύματος, θα δει την καλύτερή της φίλη να πεθαίνει.


Τελικά θα καταλήξει στη μοναξιά του να απασχολείται ως γκουβερνάντα μιας ορφανής νεαρής Γαλλίδας, της οποίας κηδεμόνας είναι σκοτεινός και απότομος Ρότσεστερ (Μάικλ Φασμπέντερ) στην επιβλητική εξοχική του κατοικία, όπου κρύβεται ενα άσεμνο μυστικό.


Καταπιεσμένα συναισθήματα, ανεκδήλωτη σεξουαλική έλξη, απαγορευμένη επιθυμία και αυταπάρνηση, κοστούμια εποχής, γκρίζα τοπία, σκοτεινή αισθητική, κρύα ατμόσφαιρα, υποβλητικοί ήχοι, άνεμος και βροχή... Όλα στοιχεία της γοτθικής λογοτεχνίας, πλαισιώνουν τους τραγικούς χαρακτήρες της Μπροντέ, μέσα από μια υπέροχη κινηματογράφηση, όπου το βασικό θέμα είναι η αποκαρδιωτικά μοναχική πορεία, του να διαλέγεις το δικό σου δρόμο, μέσα από το άγνωστο μονοπάτι της ενηλικίωσης...


Βαθμολογία: 3/5


Featurette [no subtittles]






-------------------------------------------


[originally on facebook]
23.10.11
s_dany posted:



Elias Fragoulis said: "Δαγκωτό Όσκαρ μουσικής για φέτος. Προσωρινά"
και δεδομένης της αγάπης για τον Dario Marianelli (θυμάσαι το "Atonement", το "Agora" κλπ κλπ?;-), πήγα να πατήσω αυτόματα Like! Αλλά δε το έκανα! Έκατσα και άκουσα το μισό OST όσο έτρωγα! :-D
He is the greatest "romantic" of our times!




Είδα και το trailer της ταινίας προχθές, μια χαρά φαίνεται!
Με Wasikowska, Fassbender κλπ τί άλλο θέλεις?
Σκηνοθέτης ο 34χρονος Cary Fukunaga του "Sin Nombre" που είχαμε δει εδώ πέρσι. 10 Νοέμβρη λέει εδώ! :-)

Theatrical trailer [greek subtitles]











1 comment:

  1. Welcome back clarabelle! 

    Αλλά επειδή συνεχίζεις να μη βάζεις βιντεάκια στα post :-P, 
    πέρασα εγω ενα μίνι featurette (που θίγει και το "goth aspect";-). 
    Και με την ευκαιρία προσέθεσα και το post που είχα κάνει στο facebook της Ομάδας πριν 2 βδομάδες για το υπέροχο soundtrack της ταινίας by Dario Marianelli (με solist τον βιολονίστα Jack Liebeck :-)

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...