Wednesday, April 28, 2010

ΕΠΟΕ vs. cine ΑΠΘ


Εδώ και χρόνια στο τμήμα Τοπογράφων Αγρονόμων της Πολυτεχνικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης λειτουργεί η Κ.Ο.Τ.Α. (Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Αγρονόμων). Όπως και κάθε Κινηματογραφική Ομάδα, διοργανώνει προβολές ταινιών και άλλα δρώμενα σε αντιπαράθεση με τα εκάστοτε κινηματογραφικά πρότυπα και με σκοπό την πολιτιστική προσφορά έξω από τα όρια της εμπορευματοποίησης. Για όλα αυτά χαίρει της στήριξης των φοιτητών της σχολής.

Την περασμένη εβδομάδα, κι ενώ υπήρχε προγραμματισμένη προβολή, η σχολή την απαγόρεψε λόγω καταγγελίας της Ε.Π.Ο.Ε.(Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων). Η εταιρία αυτή λειτουργεί προς συμφέρον των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών και εταιριών διανομής στην Ελλάδα και είναι η ίδια που με μηνύσεις και εξώδικα έκλεισε τα μεγαλύτερα sites υπότιτλων και γνωστά torrent sites, όπως το gamato.

Εμείς ως Κινηματογραφική Ομάδα Ο.Π.Α. σεβόμαστε το δικαίωμα του δημιουργού στο έργο του, αλλά αντιλαμβανόμαστε την Τέχνη και ιδιαίτερα τον Κινηματογράφο, ως μια συνεισφορά που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με εμπορικά κριτήρια, τουλάχιστον στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η δράση οποιασδήποτε πολιτιστικής ομάδας είναι μία δράση από φοιτητές για τους φοιτητές και γι’ αυτό ο ρόλος της ετεροκαθορίζεται από την ύπαρξη του ασύλου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε τις προσπάθειες και τις διαμαρτυρίες της Κ.Ο.Τ.Α., καλούμε όλες τις Κινηματογραφικές ομάδες να πράξουν το ίδιο και δηλώνουμε πως σε περίπτωση παρόμοιου γεγονότος στην δικιά μας σχολή στο μέλλον, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σταματήσει την ανιδιοτελή πολιτιστική μας δράση.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ο.Π.Α. (ΑΣΟΕΕ)






1 comment:

  1. Όπως θα διαβάσετε και στην σχετική ανακοίνωση των Κινημ/φικών Ομάδων του ΑΠΘ [από το blog της ΚΟΤΑ cinetopo.blogspot.com] και στο σχετικό άρθρο του tvxs.gr, η προσπάθεια παρέμβασης της ΕΠΟΕ αφορά και στο Cinemagroup (την κινημ/φική ομάδα των Πολιτικών Μηχανικών) και στις υπόλοιπες κινημ/φικές ομάδες του ΑΠΘ. Ενώ όπως μας ενημέρωσαν τα παιδιά της ΚΟΤΑ, υπήρξαν και απειλές για μηνύσεις προς φοιτητές από την πλευρά της ΕΠΟΕ. Το πλέον λυπηρό της υπόθεσης (προσωπική μου άποψη αλλά ίσως θα έπρεπε να το είχαμε συμπεριλάβει στο παραπάνω κείμενο, το οποίο συντάχθηκε στην προχθεσινή συνάντηση της Ομάδας μας) είναι πως, καθώς φαίνεται, η πρυτανεία του ΑΠΘ όχι μόνο δεν στήριξε τους φοιτητές αλλά είναι υπεύθυνη και για την κοινοποίηση των στοιχείων των φοιτητών στην ΕΠΟΕ...

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...