Petros Kormpakis posted:
...Καιρό έχω να προτείνω κάτι... βασικά πάει ένας μήνας νταν... δουλειές, δουλειές και βαρεμάρα.
Αρχικά θα ήθελα να ενημερώσω ότι έβγαλα το ψευδώνυμο "captain iglo 1986", καθώς μου ήταν άχρηστο, αφού δεν τρόλαρα (με αυτό :P). Οπότε καθαρά πράματα.
Άλλο αφιέρωμα είχα κατά νου να φτιάξω και αλλού κατέληξα. Είχα υποσχεθεί σε ένα φίλο ένα Top10 ελληνικών έργων των τελευταίων 40 ετών, αλλά μου ήρθε η εξής φλασιά.
-Γιατί γράφεις στο blog? (ρωτάω τον εαυτό μου)
-Γιατί μπορώ! (μου απαντάω)
-Γιατί μπορείς?
-Γιατί δε διαβαζω!
-Γιατί δε διαβάζεις? Έχεις 1 μάθημα για πτυχίο!
-Γιατί δεν έχουμε εξεταστική!
-Γιατί?
-Γιατί έχουμε κατάληψη!
(βέβαια ανοίγω και κανά βιβλίο... καλά αν δεν ήταν η κατάληψη δε προλάβαινα να βγάλω τη Μικρο Ι με τίποτα)
Στην Κινημ/φική Ομάδα έχουμε την αρχή να μη μπλέκουμε τη πολιτική με τα του οίκου μας. Από την άλλη πλευρά η κατάληψη είναι μια κατάσταση που επηρεάζει όλους τους φοιτητές. Και τους υπέρμαχους του πλαισίου της, και τους ενάντιους με αυτό, ακόμα και τους αδιάφορους που δεν έχουνε καταλάβει καν ότι τρέχει κάτι. Όποτε δε μπορεί να κάνει κάποιος απλά ότι δεν υπάρχει. (ίσως μόνο το υπουργείο Παιδείας :P)
Προσωπικά έχω περισσότερες θετικές απ' οτι αρνητικές αναμνήσεις και εμπειρίες από τις κατά καιρούς καταλήψεις και πάω τη φάση με τα χίλια. Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν είναι το να βλέπω ταινίες με παρέα στη σχολή, είτε είναι προβολές στο προαύλιο, όταν η κατάληψη γίνεται στη θερινή περίοδο, είτε μεταμεσονύχτιες προβολές με όσους φίλους μπορείς να μαζέψεις σε ένα αμφιθέατρο τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Όταν είσαι όμως σε καταληψιακό mood όμως, δε γίνεται να βλέπεις οτι να'ναι ταινίες! Είναι αγωνιστική περίοδος και πέφτει πολύ σκέψη, συλλογισμός και έντονες και παθιασμένες συζητήσεις, οι οποίες ξεφεύγουν και καμμιά φορα, σε όλα τα επίπεδα. Έχεις όμως την ευκαιρία να οικειοποιηθείς το κτίριο και τα αμφιθέατρα στα οποία συνήθως βαριέσαι και νυστάζεις (βέβαια και στις προβολές της Κινηματογραφικής Ομάδας μπορείς να περάσεις καλά σε αμφιθέατρο, αλλά τέλος πάντων). Όπως έλεγα οτι μπορείς να φτιάξεις soundtrack για κάθε περίσταση, έτσι μπορείς να επιλέγεις και ταινίες. Και οι καταλήψεις έχουν τις ταινίες τους. Ταινιες ιστορικές, ταινίες που εξαίρουν την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή στα κοινά, το να κυνηγάς τα όνειρά σου, αλλά και ταινίες που θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας.
Έτσι έφτιαξα ενα Top10.
Η σειρά παρουσίασης είναι χρονολογική:
1. LES QUATRES CENT COUPS (1959)
Θα μπορούσα να πω διάφορα για τη ταινία, για την καταπίεση, το σχολείο, την οικογένεια, για τον Francois Truffaut και το ρεύμα της Nouvelle Vague, αλλά νομίζω ο Τζίμης Πανούσης τα λέει πιο απλά και παραστατικά.
2. THE STRAWBERRY STATEMENT(1970)
Απλά κλασσικό. Αντιπροσωπευτικό δείγμα του αντιπολεμικού φοιτητικού κινήματος στις Η.Π.Α. των late '60s. "ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ" ελληνιστί. Παίχτηκε στην Ελλάδα επί χούντας με πολλά παρατράγουδα και όσοι την είδανε και ήταν στα γεγονοτα του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ το 1973, θα είχανε και ένα κάποιο deja vu. Κλασσική η σκηνή στο τέλος με το ALL WE ARE SAYING IS GIVE PEACE A CHANCE... Κάνανε κατάληψη, φωνάζανε για ειρήνη, αλλά δεν είχανε άσυλο και φάγανε της χρονιάς τους... συγνώμη παραφέρθηκα... ειρήνη αδέρφια! Πάρτε και το τραγουδάκι από τον John Lennon. Βασικά πάρτε ολόκληρη την ταινία :-)
The Strawberry Statement trailer by Flixgr
tvxs.gr | Φράουλες και αίμα by tvxorissinora
3. A CLOCKWORK ORANGE(1971)
Stanley Cubrick forever. Στη ταινία αυτή με την απίστευτη αισθητική και τις σκηνές σοκ (για τότε) γίνεται μια κουβέντα για την βία, ποιος την ασκεί, ποιος την βιώνει και ποιος τελικά έχει το νόμιμο δικαίωμα σε αυτή.
4. LIFE OF BRIAN(1979)
Εντάξει. Για να μην μας πιάσει και κατάθλιψη στην κατάληψη από την πολύ περισυλλογή, για να γελάσει και λίγο το χειλάκι μας βρε αδερφέ, MONTY PYTHON. Πολύ μπροστά για την εποχή τους! Όπως πάντα η ελληνική απόδοση του τίτλου είναι όλα τα λεφτά. "ΕΝΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ, ΜΑ ΤΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ"! Οι τύποι είναι θρησκεία και το βιντεάκι κάτω από το trailer, εξηγεί τι εννοώ.
5. 1984(1984) & BRAZIL(1985)
Για το νούμερο 5 δύο ταινίες. Ίδια έμπνευση, διαφορετική απόδοση. Η έμπνευση προέρχεται από το βιβλίο του George Orwell "1984", μια ευθεία κριτική στην απολυταρχία, τον ολοκληρωτισμό και ο'τι αυτός συνεπάγεται, από διαστρέβλωση εννοιών μέχρι τη γραφειοκρατία. Το 1984 είναι πιο κοντά στο βιβλίο και στο πνεύμα του "big brother is watching you". Το BRAZIL είναι πιο φουτουριστικό, έχει κάτι από Monty Python (Terry Gilliam ο σκηνοθέτης) και είναι πιο σατυρικό. Πάντα επίκαιρες ταινίες.
6. UNDERGROUND(1995)
Μια μεγάλη ταινία. Και σε ποιότητα και σε διάρκεια :P. Μια κριτική στη παράνοια του ολοκληρωτισμού, αλλά και μια νοσταλγία και μια ρομαντική ματιά σε όνειρα που προδώθηκαν, σε μια χώρα που κάποτε ήταν μία και τώρα είναι τουλάχιστον έξι. Η ματιά του Emir Custurica εν μέσω εμφυλίου στη χώρα του, τη πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, άλλοτε με σατυρική διάθεση, άλλοτε με αλληγορική, άλλοτε με σουρεαλιστική και άλλοτε με ωμή ρεαλιστική οπτική, αλλά πάντοτε με άφθονη βαλκανική μουσική με την υπογραφή του Goran Bregovic. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΡΕ!
7. LA HAINE(1995)
Βρισκόμαστε στα 1995 στα γκέτο, στο Παρίσι. Μία ταινία, αλλά πολλά θέματα. Για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ενα μάθημα ή ενα προμήνυμα, πολύ πριν το Δεκέμβρη του 2008 και τη δολοφονια του Α. Γρηγορόπουλου, πολύ πριν ανοίξει με άσχημο τρόπο το ζήτημα της μετανάστευσης και της γκετοποίησης. Δυστυχώς δε μαθαίνουμε από την ιστορία ή από την τέχνη.
Για τους μη γαλλομαθείς λέει στο trailer:
- Ξέρετε την ιστορία κάποιου που πέφτει από έναν ουρανοξύστη?
- Κατά τη διάρκεια της πτώσης του λέει για να τονωθεί, επαναλαμβάνει:
- Μέχρι εδώ όλα πάνε καλά
- Σημασία όμως δεν έχει η πτώση, αλλά η προσγείωση
Παρατίθεται και ενα βιντεάκι με το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι της ταινίας.
8. DAS EXPERIMENT(2001)
"ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ" στα ελληνικά, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Όταν ενα επιστημονικό πείραμα που ερευνά τους ρόλους του δεσμοφύλακα και του κρατούμενου, με ανθρώπινα πειραματόζωα, παρεκτρέπεται. Ο Moritz Bleibtreu στο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος έχει παίξει στις καλύτερες γερμανικές ταινίες των τελευταίων 15 χρόνων. (Επιφυλάσσομαι σε άλλο αφιέρωμα για την περίπτωση του)
9. Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ(2002)
Να και κατι ελληνικό. Η προτελευταία ταινία του μακαρίτη του Ν. Νικολαϊδη με πρωταγωνιστή τον Γ. Αγγελάκα. Μπορείς να κερδίσεις την παρακμή? Ο χαμένος λέει η ταινία τα παίρνει όλα.
Πάντως οφείλω να αναφέρω ότι μεταξύ 2001 και 2004 βγήκανε πολύ καλές ταινίες στην Ελλάδα όπως "Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ"(2002) , "ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ"(2002), "DELIVERY"(2004), "HARDCORE"(2004) και άλλες... είπαμε όμως next time το ελληνικό αφιέρωμα.
10. DREAMERS(2003)
Η τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του B.Bertolucci ("Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας", "1900", "Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι", "ο Κονφορμιστής"). Βρισκόμαστε στο Παρίσι τον Μάϊο του 1968. Έξω ο κόσμος καίγεται και σε ενα σπίτι για ένα μήνα 3 νέοι (2 αγόρια και 1 κοπέλα) χαριεντίζονται και ξύνονται. Τελικά ποιοι είναι αυτοί οι 3? Μήπως είμαστε εμείς ή μήπως είμαστε αυτοί που είναι έξω και διαμαρτύρονται? It's your call...
Θα αναρωτηθεί κανείς "μα καλά μόνο 10 ταινίες βλέπουν στις καταλήψεις?" ή "πιο πρόσφατες ταινίες δε βλέπουνε?". Το ωραίο είναι φίλοι μου ότι οι ταινίες είναι πάρα πολλές, χώρια που έχουμε πήξει στα ντοκιμαντέρ για την οικονομική κρίση, απλά αυτές γουστάρω εγώ :P
"Τι ταινία να δω?"