Thursday, November 19, 2009

Whatever Works (Κι αν σου Κάτσει;)

pinned (originally posted on 12.11.09)


Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Σενάριο: Γούντι Άλεν
Παίζουν: Λάρι Ντέιβιντ, Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ, Πατρίτσια Κλάρκσον,
Η.Π.Α. | 2009 | Κωμωδία | 92’




Δεν είναι τουλάχιστον διασκεδαστικό και άξιον απορίας, όταν μια ταινία αποκαλύπτει εξ αρχής τί επιφυλάσσουν οι επόμενες ώρες; Από τη μία δημιουργεί ενθουσιασμό και πυροδοτεί το ενδιαφέρον, από την άλλη ανεβάζει τόσο τις προσδοκίες που είναι σχεδόν απίθανο να ανταπεξέλθει σε αυτές. Όπως ακριβώς γίνεται και στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο Μπορις (Λάρι Ντέιβιντ) που παίζει τον ίδιο τον Γούντι Άλεν στην πραγματικότητα, κοιτώντας προς το μέρος σου, θα σου αποκαλύψει από τον πρώτο του κιόλας μονόλογο «this is not the feel-good movie of the year». Λέει την αλήθεια;


Ο Μπόρις είναι ένας ιδιοφυής, δύστροπος και φύσει απαισιόδοξος αποσυρθείς πυρηνικός φυσικός, στο άνθος των γηρατειών του, άρτοι χωρισμένος από την πλούσια, όμορφη και καλλιεργημένη πρώην γυναίκα του. Στον ελεύθερό του χρόνο εκσφενδονίζει σκακιέρες στους άμοιρους μαθητές του (παραδίδει μαθήματα σε τέκνα ανυποψίαστων Νεοϋορκέζων) και δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει (ή μάλλον να υποστηρίζει) σε συνομιλητές και κοινό ότι κάποτε είχε προταθεί ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ.

Οι ισορροπίες στη ζωή του θα αλλάξουν όταν θα μπει ξαφνικά στη ζωή του η τόσο νεαρά και πειστικά αφελής, όσο και όμορφη Μέλοντι (Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ) που θα γίνει σύζυγος, νοσοκόμα και το σημαντικότερο, το καταλληλότερο κοινό για τα διδακτικά παραληρήματα του «ανώτερου» Μπόρις. Την εκ νότου καλλονή όμως, θα αναζητήσουν στη μεγαλούπολη σε δικό τους χρόνο, οι γονείς της (η υπέροχη Πατρίτσια Κλάρκσον και ο σχεδόν αδιάφορος Εντ Μπίγκλεϊ Τζ.), οι οποίοι όμως θα βρουν πολλά περισσότερα από την απούσα κορασίδα τους.


Ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ, εβδομηνταπεντάχρονος σχεδόν Γούντι Άλεν, επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη και την αγαπημένη του Νέα Υόρκη με μια διασκεδαστική κωμωδία, εν μέρει αστεία, γεμάτη ηθική νουθεσία και αποφθεγματικές παραινέσεις, με όχημα τον εσωστρεφή και ακοινώνητο ήρωά του, κάπως σαν μυθολογία, κάπως σαν παραβολή, που θα αφήσει ευχαριστημένους τους απανταχού θαυμαστές του ιδιαίτερου (και επιτρέψτε μου να πω θαυμάσιου) στυλ γραφής του, καθώς θυμίζει πολύ περισσότερο Άλεν από το παρελθόν, σε σύγκριση με τις τελευταίες του ταινίες.


Το κακό με την ταινία είναι πως η διδακτική διάθεση δεν σταματά ποτέ και νομίζεις ότι είσαι (σε σούπερ προχωρημένο, απελευθερωμένο και προοδευτικό κατηχητικό). Το άλλο κακό με την ταινία είναι ότι τελικά δεν φτάνει ποτέ τις προσδοκίες που δημιουργεί από την αρχή.

Το καλό, είναι ότι ξέρει σε ποιον απευθύνεται και όλα τα παραπάνω τα κάνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην νομίζεις ούτε για μια στιγμή ότι σε θεωρεί ηλίθιο, όπως όλο τον κόσμο μέσα στην ταινία, εκτός φυσικά του Μπόρις-λέγε με Άλεν-Γιελνίκοφ. Στην πραγματικότητα σε ‘σένα, ο Μπόρις μιλάει ως ίσος προς ίσο. Σε ‘σένα λέει την ιστορία του και σε θεωρεί σύμμαχό του μέσα σε αυτό το χάος της ανθρώπινης βλακείας που τον περικυκλώνει.


Το «Κι αν σου Κάτσει;» (ένας ατυχής τίτλος που παραπέμπει σε τυχερό παιχνίδι), δεν έχει κρυμμένα νοήματα και περιπλανήσεις σε μισοφωτισμένους ψυχικούς κόσμους χαρακτήρων. Είναι αυτό που λέει ο τίτλος, είναι αυτό που λέει από την πρώτη κιόλας σκηνή. Μια κωμωδία ενός δημιουργού που άποψή του είναι (και συμβουλεύει ακατάπαυστα), ότι κάποιος πρέπει να παίρνει κάθε μικρή ευχαρίστηση που μπορεί, με κάθε τρόπο, μέσα σε αυτό το σκληρό, ανταγωνιστικό, μάταιο χάος.

Είναι η ιστορία του «Ό,τι λειτουργεί – εφόσον δεν βλάπτεται κανείς». Με λίγα λόγια αν έχεις περάσει τα δεκατρία μικρή Αννούλα, μην περιμένεις τον ιππότη με το άσπρο άλογο, κι εσύ μικρέ Πετράκη μην περιμένεις να γνωρίσεις μια αμαζόνα που να ξέρει να μαγειρεύει όπως η μαμά σου και εστιάστε σε πιο πρακτικά πράγματα, όπως η συμβατότητα.


Βαθμολογία: 3,5 / 5



13 comments:

  1. Καλησπερα φιλε. Μολις προχθες καταφερα να το δω. Ειμαι φαν του Αλεν. Ειναι θεος ο Γουντι. Νομιζω οτι κανει μεγαλη ταινια μετα απο καιρο, ενω ειναι φανερο οτι ο Μπορις ειναι ο ιδιος ο Αλεν.
    Επαναφερει κλασικα, αγαπημενα θεματα μετα το Ευρωπαϊκο τουρ που εκανε και βγαζει πολυ γελιο.

    - Για μια ακομη φορα εξοργιστηκα με τον ελληνικο τιτλο μιας ταινιας. Ειλικρινα αρνουμαι να δεχτω οτι επαγγελματιες, γνωστες, μεταφραζουν τετοιους ανεκδιηγητους τιτλους!

    ReplyDelete
  2. φίλε mike, εδώ φίλη clarabelle,

    ήταν σίγουρο ότι η ταινία αυτή θα ενθουσίαζε τους φαν του σινεμά του Γούντι Άλεν, αφού μιλάμε για ένα σενάριο που είχε γράψει πριν από τριάντα χρόνια περίπου.

    Να υποθέσω ότι δεν σου άρεσε το περσινό "Vicky Cristina Barcelona";

    Συμμερίζομαι την οργή σου για τον τίτλο.. απλά το έθεσα λίγο πιο κομψά..! Χμμμ... τώρα που το θίξαμε.. μπορεί να κάνουμε κανένα θεματάκι: "Οι πιο άκυροι ελληνικοί τίτλοι ταινιών", ή κάτι τέτοιο... Μην το κλέψεις... το είδα το blog σου! btw το όνομα του blog σου είναι τέλειο.. μην το αλλάξεις!

    ReplyDelete
  3. Γειά σου φίλε Mike!

    Μα δε βλέπεις? :-)
    clara-belle δηλαδή η Ωραία Κλάρα [όχι η αγελάδα :-D]

    Καλώς ήρθες στην παρέα μας! Είσαι και δικό μας παιδί, βάζελος! [γιαυτό δε θύμωσε η clarabelle :-D]

    ReplyDelete
  4. Έξοχη παρουσίαση! Μόλις ήρθα από προβολή!

    Η μόνη μου διαφωνία, που μάλλον δεν είναι τέτοια, έγκειται στην αξία της 00ς εποχής του Woody Allen! Τελικά, και εγώ ίσως προτιμώ αυτό το άμεσο υποχόνδριο ύφος αφήγησης του WA, και την αρεσκεία του να εκφέρεται σε πρώτο πρόσωπο. Όμως οι ταινίες απ' την Match Point εποχή μέχρι τη Vicky, πέραν της κινηματογραφικής κομψότητας τους, είναι περισσότερο από αξιοπρόσεκτες καθώς αποκαλύπτουν τις ευρείες ικανότητες του WA σε μια αφήγηση που δεν την είχαμε συνηθίσει!

    Περιττό να πούμε ότι ο Νεουορκέζος βρίσκεται σε φόρμα, και οι αιώνιες (σχεδόν) εμμονές του στροβιλίζουν γαργαλιστικά στα ακατάπαυστα διασκεδαστικά χωρία!

    Clarabelle again congratulations!!!

    ReplyDelete
  5. @ s dany
    μα όχι όχι... η αγελάδα
    [wikipedia]Clarabelle Cow is a Disney fictional character within the Mickey Mouse universe of characters. Clarabelle Cow was created by Walt Disney and Ub Iwerks in 1928.

    @kioy
    "αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε.."

    δεν μου λέτε και οι δύο.. αφού το 'γραψα που το 'γραψα, δεν το κάνουμε το θεματάκι με τις χειρότερους ελληνικούς τίτλους ταινιών; kioy τι λες;

    ReplyDelete
  6. ΜέγκαΤσάνελε-pedia:
    Κλάρα η αγελάδα είναι γνωστό θηλαστικό που πρωταγωνίστησε σε δημοφιλές show [ο Θεός να το κάνει :-P] του Μεγάλου Καναλιού που παρουσίαζε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στις αρχές της δεκαετίας [ή κάπου εκεί τέλοσπάντων :-D] και του οποίου η ονομασία έχει χαθεί στη λήθη του τηλεοπτικού χωροχρόνου. Ιδιαίτερο προσόν της ΚλάραS η ικανότητα της να αφοδεύει a la carte :-0

    ReplyDelete
  7. Για τους "πιο άκυρους ελληνικούς τίτλους ταινιών", οι blog-οδρόμοι είναι ανοιχτοί και τα admin-σκυλιά δεμένα, αγαπητή μου! Ξεκίνα!

    Για kick-off γράφω αυτό που είχα πει για "Inglourious Basterds" στις 18.8.09 [σε εκείνο το μικρό post για την ασήμαντη αυτή ταινιούλα :-P] :
    "Άδωξοι Μπάσταρδη"
    ...οι τίτλοι των ταινιών του Tarantino DEN METAFRAZONTAI! Μη χαλάμε τα brand names και τις παραδόσεις, μπας και δεν καταλάβουν οι Ελληναράδες την Αγγλική "ανορθογραφία" ;-D

    ReplyDelete
  8. Ενδιαφέρον θεματάκι-παιχνιδάκι! Αλλά μας έβαλες σε δουλειά...

    Πρόχειρα Amores Perros! Αγάπες σκύλοι (το κάναμε Χαμένες Αγάπες)

    Seabiscuit (Εδώ το μεγάλο φαβορί)

    Samaria = Samaritan Gril (εδώ αν δεν απατούμαι το κάναμε το κορίτσι με το μαργαριταρένιο πρόσωπο!!!)

    Τεσπα. Υπάρχουν πολύ πιο κραυγαλέα. Κ΄νω πάσα πριν γεμίσω το post με μικρολεπτότητες!

    ReplyDelete
  9. Φιλη Clarabelle, φυσικά και προκειται ξεκαθαρα για γυναικειο nick. Δεν θα μπορουσε ποτε να γινει καποιο λαθος!

    Το μπερδεμα εγινε ομως, γιατι ειχα την εντυπωση (λανθασμενα οπως αποδειχτηκε) οτι το post το ανεβασε... ο φιλος kioy. Ετσι νομισα απ' την πρωτη φορα που το ειχα διαβασει πριν δω την ταινια. Μετα τη θεαση της ξαναπερασα απο εδω, ξαναδιαβασα το post (διχως να παρατηρησω το ονομα, αφου οπως ειπαμε...) και εγραψα το σχολιο. Οπως και να χει ζητω συγγνωμη για το μπερδεμα.

    Το "Vicky Cristina Barcelona" δεν μου αρεσε -για ταινια του Αλεν-. Εξαιρεση η Σκάρλετ Γιόχανσον -Γυναικαρα-.

    θεματακι: "Οι πιο άκυροι ελληνικοί τίτλοι ταινιών".
    Χαχαχα πλακα θα χει. Δεν το κλεβω, αλλα και παλι ειναι εκατοντάδες(!) οι τραγικοι τιτλοι που θα μας εκνευρισουν στο μαζεμα... :)

    Το ονομα του blog δε σκοπευω να το αλλαξω ετσι κι αλλιως..

    Και επι τη ευκαιρια, μιας και τα χω πει μονο στον kioy, συγχαρητηρια παιδια για την ωραια δουλεια που κανετε εδω.

    ReplyDelete
  10. φίλε mike,

    ευχαριστούμε για τη θέρμη στα γραπτά σου και φυσικά για τη συμμετοχή σε αυτό το όμορφο ιντερνετικό πάρε-δώσε με αφορμή ενδιαφέρουσες ή όχι ταινίες..

    it was an honest mistake και φυσικά σε συγχωρώ! επίσης μου αρέσει που δεν μπαίνεις να διαβάσεις επί τούτου τον φίλο σου αλλά περιπλανιέσαι στα "γεωγραφικά" μήκη και πλάτη του blog!!

    ωραία η Σκάρλετ, αλλά πέρσι έφαγε τη σκόνη της Πενέλοπε και πολύ εύκολα κατά τη γνώμη μου, κατά τα άλλα φυσικά γυναικάρα, ναι συμφωνώ. Η "Μπαρτσελόνα" μου άρεσε αρκετά.. λίγο ξενέρωσα με τη σκηνή στον σκοτεινό θάλαμο.. επειδή εχω κάνει θάλαμο... και δεν γίνεται έτσι η εμφανιση βρε Γούντι!!!

    merci ξανά για τα καλά λόγια..
    cheers!

    ReplyDelete
  11. φίλε mike,

    ευχαριστούμε για τη θέρμη στα γραπτά σου και φυσικά για τη συμμετοχή σε αυτό το όμορφο ιντερνετικό πάρε-δώσε με αφορμή ενδιαφέρουσες ή όχι ταινίες..

    it was an honest mistake και φυσικά σε συγχωρώ! επίσης μου αρέσει που δεν μπαίνεις να διαβάσεις επί τούτου τον φίλο σου αλλά περιπλανιέσαι στα "γεωγραφικά" μήκη και πλάτη του blog!!

    ωραία η Σκάρλετ, αλλά πέρσι έφαγε τη σκόνη της Πενέλοπε και πολύ εύκολα κατά τη γνώμη μου, κατά τα άλλα φυσικά γυναικάρα, ναι συμφωνώ. Η "Μπαρτσελόνα" μου άρεσε αρκετά.. λίγο ξενέρωσα με τη σκηνή στον σκοτεινό θάλαμο.. επειδή εχω κάνει θάλαμο... και δεν γίνεται έτσι η εμφανιση βρε Γούντι!!!

    merci ξανά για τα καλά λόγια..
    cheers!

    ReplyDelete
  12. ΜέγκαΤσάνελε-pedia:
    Κλάρα η αγελάδα είναι γνωστό θηλαστικό που πρωταγωνίστησε σε δημοφιλές show [ο Θεός να το κάνει :-P] του Μεγάλου Καναλιού που παρουσίαζε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στις αρχές της δεκαετίας [ή κάπου εκεί τέλοσπάντων :-D] και του οποίου η ονομασία έχει χαθεί στη λήθη του τηλεοπτικού χωροχρόνου. Ιδιαίτερο προσόν της ΚλάραS η ικανότητα της να αφοδεύει a la carte :-0

    ReplyDelete
  13. Καλησπερα φιλε. Μολις προχθες καταφερα να το δω. Ειμαι φαν του Αλεν. Ειναι θεος ο Γουντι. Νομιζω οτι κανει μεγαλη ταινια μετα απο καιρο, ενω ειναι φανερο οτι ο Μπορις ειναι ο ιδιος ο Αλεν.
    Επαναφερει κλασικα, αγαπημενα θεματα μετα το Ευρωπαϊκο τουρ που εκανε και βγαζει πολυ γελιο.

    - Για μια ακομη φορα εξοργιστηκα με τον ελληνικο τιτλο μιας ταινιας. Ειλικρινα αρνουμαι να δεχτω οτι επαγγελματιες, γνωστες, μεταφραζουν τετοιους ανεκδιηγητους τιτλους!

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...