Friday, November 06, 2009

Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ: end of an era



Από τον Οκτώβρη 1989 στον Οκτώβρη 2009.
Από το 0 (τεύχος γνωριμίας) στο 214.
Από τον Indiana Jones (που δε το βρίσκω το εξώφυλλο) στην Penelope Cruz. [7.11.09 update: το βρήκε όμως ενας φίλος της Ομάδας :-)]


Άκουγα εδώ και μήνες τους φόβους περι κλεισίματος αλλά να πω την αλήθεια δεν το είχα πολυπιστέψει (μάλλον δεν ήθελα...).
Την προηγούμενη Παρασκευή 30/10 όταν πήγαμε στο masterclass του Coppola τα μάθαμε τα κακά μαντάτα: το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχε βγει στο profile του περιδικού στο Facebook η παρακάτω ανακοίνωση:


Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ
"Μετά από 20 χρόνια σταθερής αγάπης και συνεργασίας με το περιοδικό, ήρθε η ώρα να χωρίσουμε τους δρόμους μας με το ΣΙΝΕΜΑ. Ευχαριστούμε όλους όσους μας διαβάσατε, μας στηρίξατε και μας εμπνεύσατε αυτά τα χρόνια.Θα τα ξαναπούμε σε κάποιο κοντινό μέλλον. Μέχρι τότε, μην σταματάτε να ελπίζετε για το καλύτερο. Ευχαριστούμε θερμά. Λουκάς Κατσίκας, Μανώλης Κρανάκης, Αγάθη Τήλιου"
October 30 at 1:27pm · Comment · Like



...με την οποία παραιτήθηκαν οι αρχισυντάκτες και η art director. Και αυτό γιατι αποφασίστηκε η διακοπή της μηνιαίας κυκλοφορίας του περιοδικού (το οποίο σχολιάσαμε δεόντως στο δικό μας fb profile), πράγμα που ανακοινώθηκε και επισήμως από το site του περιοδικού αυτήν την Τρίτη 3/11:


" ΤΟ ΝΕΟ ΣΙΝΕΜΑ

Γυρίζει σελίδα το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, αποχωρίζεται το μηνιαίο χαρακτήρα του και μετασχηματίζεται σε ειδική συλλεκτική έκδοση ΚΑΙ ταυτόχρονα σε καθημερινό ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ανταποκρινόμενοι στα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής εποχής, το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ- μετά από 20 χρόνια συνεχούς μηνιαίας παρουσίας στα περίπτερα- σχεδιάζει να μετατοπίσει το βάρος της κινηματογραφικής ενημέρωσης στο ανανεωμένο site του www.cinemag.gr δημιουργώντας ταυτόχρονα και μια νέα ειδική συλλεκτική έκδοση.

Η έντυπη έκδοση του περιοδικού θα κυκλοφορεί τέσσερις φορές το χρόνο σε νέο σχήμα και πολυτελές χαρτί, θα προσφέρει 2 συλλεκτικά DVD και θα κρατήσει τον εξειδικευμένο σινεφίλ χαρακτήρα της. Με ειδικά αφιερώματα, μεγάλες έρευνες και συνεντεύξεις, αναλύσεις, κριτικές και πολυσέλιδες παρουσιάσεις μεγάλων κινηματογραφικών γεγονότων και ταινιών, το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ θα προσφέρει στο χαρτί όσα δεν χωρούν στο ίντερνετ.

Χτίζοντας πάνω στην κατεύθυνση των τελευταίων ετών αλλά επαναπροσεγγίζοντας τη λογική και τη δομή του, το περιοδικό επιχειρεί να προσφέρει στους φίλους του μια έκδοση στην οποία θα μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή. Μια έκδοση που φιλοδοξούμε να είναι συλλεκτική.

Ταυτόχρονα ο κύριος όγκος των ειδήσεων και των κριτικών μεταφέρεται στο online παράρτημά μας, το cinemag.gr: Κριτικές όλων των ταινιών της εβδομάδας, ειδήσεις από το Χόλιγουντ, την Ευρώπη και την Ελλάδα, αναλυτικό box office, ανταποκρίσεις από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του πλανήτη, ρεπορτάζ από γυρίσματα, αποκλειστικές video-συνεντεύξεις και όλες οι νέες κυκλοφορίες DVD, CD και βιβλίων για τον κινηματογράφο.

Ημερομηνία έκδοσης του επόμενου, πλήρως ανανεωμένου τεύχους, είναι η 17η Δεκεμβρίου, ημέρα στην οποία θα βγει στον αέρα και νέο cinemag.gr

Για απορίες σε σχέση με τις υπάρχουσες συνδρομές ή άλλες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 6061108 και 2106061725. "



Δεν ξέρω ποιοί ακριβώς είναι οι λόγοι (προφανώς είναι οικονομικοί), απλά ελπίζω η φίλη της Ομάδας η Montag (στο facebook) να μην έχει δίκιο, να μπορούμε στην Ελλάδα να "αντέξουμε" έστω και ένα μηνιαίο περιοδικό για τον κινηματογράφο. Υπάρχει βέβαια στροφή του κόσμου προς το Internet αφήνοντας τα έντυπα λίγο πίσω, αλλά είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις από μια οθόνη και άλλο το να πιάνεις στα χέρια σου κάθε μήνα το ιλουστρασιόν χαρτί. Δε θα γράψω άλλα δακρύβρεχτα του στυλ "με αυτό μεγαλώσαμε", "έχω φυλάξει τόσα τεύχη" κλπ και θα προσπαθήσω να είμαι αισιόδοξος για το 3μηνο format. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι εκεί και μπορούν να το κάνουν όντως συλλεκτική έκδοση. Και ίσως κάποια στιγμή να του δώσουν νέα πνοή και να το ξαναφέρουν κοντά μας κάθε μήνα!


[Και λίγη Ιστορία για τα Ελληνικά κνηματογραφικά περιοδικά σε ενα κείμενο του Γιάννη Φραγκούλη]

1 comment:

  1. Οι συζητήσεις για το θέμα στο forum του ΣΙΝΕΜΑ έχουν τρελό ενδιαφέρον! Είτε για τους σωστούς, είτε για τους λάθος λόγους :-D.

    Είτε και για προσωπικούς [ο καθένας με το ανώνυμο κόλλημα του!]
    @ clarabelle: τσέκαρε 3/11/2009 2:41:35 μμ
    @ Elias: τσέκαρε 10/11/2009 6:23:35 μμ

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...