Friday, March 13, 2009

Frozen River (Παγωμένο Ποτάμι)


Σκηνοθεσία: Courtney Hunt
Παραγωγής: USA / 2008
Διάρκεια: 97'





Η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα της Courtrey Hunt (υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία) έρχεται με φόρα από τη φεστιβαλική της πορεία, με αποκορύφωμα το μεγάλο βραβείο στα Sundance. Για να συνεχίσει, "κλέβοντας" μια διπλή υποψηφιότητα (πρωτότυπου σεναρίου και α' γυναικείου) στα πρόσφατα Oscars.

Τι είναι όμως το Frozen River; Το παγωμένο αίμα που κυλάει στις φλέβες της ζωής. Η ταινία εξελίσσεται στα σύνορα Καναδά-Αμερικής σε ένα μελαγχολικά χιονισμένο τοπίο. Η Ray (Melissa Leo) είναι μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη τα δυο ανήλικα παιδιά της εντός ενός τροχόσπιτου. Κουβαλαέι τα χρέη μιας κοπιασμένης ζωής. Όμως ονειρεύεται, χωρίς να παραιτείται, τις πολυτελείς βίλες των αστραφτερών καρτ ποστάλ! Η Lila, μια γηγενής Ινδιάνα, επίσης μητέρα. Ενός παιδιού που στερείται το δικαίωμα να κρατήσει στα χέρια της... Ζει και αυτή σε εξαθλιωτικές συνθήκες. Οι ζωές των δύο περιπλέκονται μυστήρια, και από κοινού επιδίδονται στη λαθραία μετακίνηση μεταναστών απ' τη μία πλευρά των συνόρων στην άλλη. Για να εκπληρώσουν αμφότερες τα όνειρα τους, αλλά και να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.


Η ταινία διατρέχεται από μια πολύ αξιόλογη θεματική. Τον πυρήνα της συνθέτουν σύγχρονα θέματα όπως η μετανάστευση, η άνιση μεταχείριση των φυλών, το πρόβλημα της επιβίωσης. Όλα όμως αναπτύσσονται τόσο χαμηλόφωνα, και χρωστούν τη θέση τους στο να αφηγηθούν εξ' ολοκλήρου τον βίο της πρωταγωνίστριας, της Ray. Η Ray είναι μια γυναίκα που πασχίζει για να τα φέρει πέρα. Και αυτή, όπως όλοι (χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο πιτσιρίκος σε τόσο νεαρή ηλικία) γαλουχείται με τα πρότυπα του Αμερικάνικου ονείρου. Το οποίο θα γίνει και δικό της όνειρο. Και θα το κυνηγήσει! Για αυτό το όνειρο θα περάσει τη λεπτή γραμμή της παρανομίας. Η Courtney Hunt θα υπονομεύσει ξεκάθαρα όλη αυτή τη Δυτική κουλτούρα. Την κουλτούρα ενός κόσμου, που μέσα από το σύστημα αξιών που προβάλει, εξωθεί αναπόφευκτα το άτομο σε μη νόμιμες συμπεριφορές. Επίσης ξεκάθαρη είναι και η πρόθεση της δημιουργού να αμφισβητήσει το νόμιμο και το παράνομο, σε έναν κόσμο που οι σταθερές και το δίκαιο καθορίζονται αυθαίρετα και ανεξαρτήτως ημών. Παρ' όλα αυτά, το σενάριο παρουσιάζει μια εντόνως διηγηματική τάση με επίκεντρο την πλοκή, περιορίζοντας σε λεπτογραμμένες αναφορές όσα προείπα. Ίσως αυτό να είναι και η δύναμη του, αλλά πολύ πιθανόν και η αδυναμία του! Όλα είναι θέμα οπτικής!


Η Courtney Hunt κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια πίσω από την κάμερα. Και έχει ως συμπαραστάτη την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Melissa Leo. Τα χιονισμένα τοπία, σε συνδυασμό με τη διακριτική παρουσία της ευαίσθητης ηλικίας, ποτίζουν με μελαγχολικά συναισθήματα τη θέαση. Παρ' όλα αυτά η 44χρονή σκηνοθέτης αδυνατεί να βρει ισορροπημένο τόνο στη φωνή της. Οι σεκάνς αναπτύσσονται με έναν εξαιρετικά αναχρονιστικό και επιπόλαιο τρόπο. Συνδυάζοντας το δράμα, την αγωνία, τα πολιτικά σχόλια και το μελό με αναμενόμενες πρακτικές, αποσκοπώντας αποκλειστικά στο να "κρατήσει" το θεατή. Τέλος, χωρίς κάποιον προφανή λόγο, οφείλω να ομολογήσω, πως παρακολουθώντας την ταινία πολλάκις ανέσυρα από τη μνήμη μου το επίσης ευαίσθητο Snow Cake.


Το Frozen River, απορρίπτοντας φαινομενικά το Αμερικάνικο όνειρο, θα κλείσει με μια μαγική εικόνα. Ένας ήρεμος ήλιος αναπαύεται στα χιονισμένα τοπία. Μια κούνια παιδική αυτοσχέδια, σαν αυτές που ξεπηδούν από την πιο ανοιχτόχρωμη φαντασία σου, φιλοξενεί τρία διαφορετικά παιδιά. Από διαφορετικούς γονείς, από διαφορετικές φυλές, και όμως μοιράζονται την ίδια στοργή, την ίδια αγάπη... Δεν είναι αυτό αρκετό;


Βαθμολογία: 5,5/10



No comments:

Post a Comment

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...