Monday, December 20, 2010

10 (+ μια) χριστουγεννιάτικες ιστορίες


Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, το σινεμά ανεβαίνει. Αυτό συμβαίνει, ίσως διότι θεωρείται μια παραδοσιακά φθηνότερη διασκέδαση σε σχέση με άλλες (με πολλές επιφυλάξεις πλέον), ίσως διότι κάνει τον θεατή να ξεφεύγει και να ταξιδεύει μακριά από τα καθημερινά του προβλήματα για λίγη ώρα.

Οι χριστουγεννιάτικές ταινίες, ή καλύτερα, οι ταινίες γύρω από το θέμα των χριστουγεννιάτικων γιορτών, είναι επιτυχημένες όταν καταφέρνουν, να παράγουν τη μαγεία που χρειάζεται η φαντασία των νέων για να κινηθεί και να ταξιδέψουν τους μεγαλύτερους σε εκείνη ακριβώς, τη δική τους εποχή. Όπως οι οικογενειακές ταινίες, είναι επιτυχημένες όταν μιλούν σε όλη την οικογένεια.

Η παρακάτω λίστα δεν φιλοδοξεί να βάλει βαθμολογία στις χριστουγεννιάτικες ταινίες. Σας δίνει δέκα (+μία) ταινίες για τις γιορτές, που μπορείτε να απολαύσετε άφοβα και φέτος.


1. Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης, (The Nightmare Before Christmas), Χένρι Σέλικ, 1993
Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι πραγματικές, αν ο Τζακ Σκέλινγκτον, δεν προσπαθήσει να φέρει τα Χριστούγεννα, (όπως ο ίδιος καταλαβαίνει την έννοια) στο Halloween Town. Το αριστούργημα των Σέλικ και Μπάρτον, βλέπεται με την ίδια διάθεση και τον ίδιο ενθουσιασμό από την πρώτη, ως την νιοστή φορά που θα την (ξανα)δείς!



2. Μια Υπέροχη Ζωή, (It’s A Wonderful Life), Φρανκ Κάπρα, 1946
Ο Φρανκ Κάπρα, με την βοήθεια ενός αγγέλου, δείχνει στον Κάρι Γκραντ και σε όλους εμάς, μέσα από χαρές και λύπες, πως στην πραγματικότητα, αυτή εδώ, είναι μια υπέροχη ζωή. Το κλασσικό αριστούργημα του 1946, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη «χριστουγεννιάτικη» ταινία που έχει γυριστεί ποτέ.



3. Μόνος Στο Σπίτι, (Home Alone), Κρις Κολόμπους, 1990
Η απόλυτη ταινία για τις γιορτές, για όσους μικρούς μεγάλωναν κατά τη διάρκεια των 90’s. Ο Τζον Χιούζ υπογράφει το σενάριο και ο μικρός, ξανθός Μακάλεϊ Κάλκιν, υπερασπίζεται το σπίτι όπου μένει μόνος, από τους «καημένους» διαρρήκτες που το πολιορκούν.



4. Θαύμα Στο Μανχάταν, (Miracle on 34th Street), Τζορτζ Σίτον, 1947
Στο συγκινητικό «Θαύμα Στο Μανχάταν», επανεξετάζεται η σημασία της αυστηρά οριοθετημένης πραγματικότητας. Ο συμπαθής γεράκος Κρις, είναι ο Άγιος Βασίλης; Κι αν δεν είναι, μήπως η ζωή θα ήταν λίγο πιο μαγευτική με αυτό το ψέμα..;



5. Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, (The Muppet Christmas Carol), Μπράιαν Χένσον, 1992
Μία άκρως απολαυστική μεταφορά του κλασσικού έργου του Καρόλου Ντίκενς από τις ατελείωτες που έχουν γίνει, όπου πρωταγωνιστούν, ο Μάικλ Κέιν στον ρόλο του Σκρούτζ και τα αγαπημένα σου μάπετς.



6. Το Πολικό Εξπρές, (The Polar Express), Ρόμπερτ Ζεμέκις, 2004
Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις σε πάει μαγικό ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο, με όχημα το Πολικό Εξπρές και προς την προσωπική αναζήτηση, με όχημα την περιπέτεια.



7. Πάρτυ Φαντασμάτων, (Scrooged), Ρίτσαρντ Ντόνερ, 1988
Κλασσικότατη χριστουγεννιάτικη ταινία και μια ακόμη από τις άπειρες μεταφορές της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς, με τον απολαυστικό Μπιλ Μάρεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.



8. Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων, (How the Grinch Stole Christmas), Ρον Χάουαρντ, 2000
Ο Τζιμ Κάρεϊ είναι ο Γκριντς και μισεί τόσο πολύ τα Χριστούγεννα και τους Who’s, που σχεδιάζει να τους τα κλέψει.. Μεταφορά του βιβλίου του Dr. Seuss σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ.



9. Διαιτητής Για Παντρεμένους, (The Ref) Τεντ Ντεμ, 1994
Ο Ντένις Λίρι είναι ένας άτυχος διαρρήκτης, που αναγκάζεται να κρατήσει όμηρους τα μέλη μιας πλήρους προβληματικής οικογένειας, καταλήγοντας να κάνει τον διαιτητή. Μια πιο σκοτεινή κωμωδία από ό,τι έχεις συνηθίσει, γύρω από τις γιορτές των Χριστουγέννων.



10. Αγάπη Είναι… (Love Actually), Ρίτσαρντ Κέρτις, 2003
Η Αγάπη Είναι… το θέμα της ταινίας σε διαφορετικές ιστορίες και ποικίλες μορφές, μέσα από ένα ρεαλιστικό τόνο της καθημερινότητας του σύγχρονου Λονδίνου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Συμπαθές mainstream φιλμ και μεγάλη εμπορική επιτυχία του 2003.



(+μία). A Charlie Brown Christmas, Μπιλ Μελέντες, 1965
Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων αναρωτιέται ο Τσάρλι Μπράουν, καταβεβλημένος από τη επικίνδυνη εμπορικότητα που φαίνεται να έχει κατακλίσει τα πάντα γύρω του , σε αυτό το tv special του 1965. Χριστούγεννα, Σνούπι και Τσάρλι Μπράουν.



Αυτά τα Χριστούγεννα, ακόμη κι αν για μερικούς συνανθρώπους μας, είναι από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών, ακόμη κι αν η εποχή που ζούμε φαίνεται να μην έχει καμία συνοχή με ό,τι ξέραμε ως τώρα, μπορούμε όλοι για λίγο να συντονιστούμε με τους γύρω μας, με μικρές απλές κινήσεις. Όπως να δούμε άλλη μια φορά μαζί μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που όσο παραμύθι κι αν φαίνεται, βγάζει πολύ πιο συμπαγές νόημα από την πραγματικότητα.


…and a merry Christmas to you all…







14 comments:

  1. Ε μπραβο λοιπον γιατι ειχα ξεμεινει απο ιδεες ως προς τι να κατεβασω!

    ReplyDelete
  2. Οι περισσότερες βλέπονται...
    Αυτή που αν ξαναδώ-έστω και τη φάτσα Μακάλεϊ- θα κρεμαστώ είναι το Home Alone! Ε Λ Ε Ο Σ πια μ' αυτή την ταινία κάθε χρόνο!

    ReplyDelete
  3. "Home Alone" είναι ταινιάρα γιαυτό έχει μείνει κλασσική! Δεν είναι τυχαίο το οτι το έχει γράψει ο θεός John Hughes!

    Από τη λίστα, εμένα μόνο κατι "Grinch" και "Polar Express" δε μου πολυαρέσουν.

    Το "Love Actually" ναι είναι καρα-mainstream αλλά έχει όλη τη μαεστρία της πένας του Richard Curtis (Mr. Bean, Black Adder, 4 Γάμοι & μια Κηδεία, Notting Hill κλπ κλπ) και την... εθνική Αγγλίας στο cast! Πολύ αγαπημένο!

    ΠΡΕΠΕΙ να δω το "Charlie Brown Christmas".

    Απουσία για μένα από τη λίστα το "Family Man" (2000). Συντηρητική Αμερικανιά? Sure! Αλλά: υπέροχο homage στον Capra, ενας Nicolas Cage που εκτός από καλός είναι και... συμπαθέστατος [αντίθετα με συνήθως :-D], ο Don Cheedle ως άγγελος, η Téa Leoni απόλυτα marriable και φυσικά μια "κλισέ" ιστορία που δε μπορεί να μη σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό [τουλάχιστον αν έχεις περάσει τα 25-30!]. Instant classic για μένα! [trailer]

    ReplyDelete
  4. Θα το δεχτώ ότι είναι καλή ταινία (πάντα μιλάμε για την πρώτη, μετά το παρακουράσανε -αν και αγαπώ την κυρία με τα περιστέρια στο 2), αλλά το πολύ κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς βρε παιδί μου.
    Και μην ξαναπείτε κακιά κουβέντα ούτε για το Polar Express ούτε για το Grinch! Καταλάβατε κύριε s_dany;

    ReplyDelete
  5. @Νάσια: Τζον Χιούζ ρουλζ ολ και το "Μόνος στο Σπίτι" είναι από τα πιο ντιλάιτφουλ πράγματα των χριστουγέννων..! άντε κάντε κι εσείς καμία προσθήκη λέμεεεε...!!

    @s_dany: ΠΡΕΠΕΙ να δεις το "The Ref", αν δεν το χεις δει... τον Τσάρλι Μπράουν έπρεπε να τον είχεις δει καμιά δεκαπενταριά χρόνια πριν και βάλε και ΤΩΡΑ... να το ξανάβλεπες!!

    ReplyDelete
  6. Ολες εξαιρετικες επιλογες, εκτος απο το The Polar Express (2,5/5) του οποιου η ιστορια δε με ενθουσιαζει και πιστευω πως ειναι ηθικοπλαστικη. Τεχνικα ειναι αψογη, παντως. Και το How the Grinch Stole Christmas (2/5) το θεωρω καπως χοντροκομμενο.
    Τα 1, 2 & 3 της λιστας σταθερες αξιες (5/5 - 4/5 - 3,5/5 αντιστοιχα). Το Miracle on 34th Street (4/5) πολυ συγκινητικο και τρυφερο, εξαιρετικος ο Michael Caine στο συμπαθεστατο The Muppet Christmas Carol (3,5/5). Το Scrooged (3,5/5) πρωτοτυπη και απολαυστικη μεταφορα του εργου του Ντικενς. Το Love Actually (4/5) πολυ ευχαριστο και καλογραμμενο. Δεν εχω δει το The Ref και το A Charlie Brown Christmas (φαινεται εξαιρετικο).

    Το δικο μου top 10:
    10. Home Alone (3,5/5)
    9. The Bishop's Wife (3,5/5)
    8. Babes in Toyland (4/5)
    7. Scrooge (4/5)
    6. Miracle on 34th Street (4/5)
    5. The Snowman (1982, 4/5)
    4. The Nightmare Before Christmas (4/5)
    3. Edward Scissorhands (4,5/5)
    2. The Wizard of Oz (1939, 5/5)
    1. It's a wonderful life (5/5)

    Καλα Χριστουγεννα και καλες γιορτες!! :)

    ReplyDelete
  7. Το Scrooge στο νουμερο 7 της λιστας μου ειναι γυρισμενο το 1951.

    ReplyDelete
  8. Α μα βέβαια! Ο "Ψαλιδοχέρης"! Δεν τον έλαβα υπόψιν ως χριστουγεννιάτικη. Κακώς! Η πλάκα είναι οτι πριν λίγο καιρό ανέβασα από το facebook profile της Ομάδας μας δυο φοβερά fan-made videos για την ταινία με το "Ice Dance" του Dany Elfman!
    http://www.facebook.com/AUEB.Film.Club/posts/165254930165068
    http://www.facebook.com/AUEB.Film.Club/posts/172760739404831
    Για όποιον δεν είναι φίλος μας στο fb, απευθείας:
    http://www.youtube.com/watch?v=47nJSEhewT0
    http://www.youtube.com/watch?v=8mg8SyAJfaw

    Κατά τ' άλλα, βλέπω τα γούστα μας ταιριάζουν αρκετά Monsieur!
    Το "Babes in Toyland" όμως ποιό είναι? Υπάρχουν διάφορες "εκδόσεις" στο IMDb

    ReplyDelete
  9. Babes in Toyland (1934) με τους Oliver Hardy & Stan Laurel.
    Αυτη η σκηνη στον "Ψαλιδοχερη" απιστευτη!

    ReplyDelete
  10. Εκανα και εγω μια παρομοια λιστα:
    http://cinema-paradis143.blogspot.com/2010/12/p-10-christmas-movies.html

    ReplyDelete
  11. @monsieur hulot

    το πόλαρ εξπρές το έβαλα επειδή ακριβώς είναι αρκετά καλοφτιαγμένο, όπως πολύ σωστά παρατήρησες και επειδή η ιστορία για το παιδί που δεν πιστεύει πια ή που θέλει να συνεχίσει να πιστεύει, βρήκα πως είχε μια θέση εδώ.. κατά τα άλλα συμφωνώ ότι είναι κάπως ασθενές.. επίσης η λίστα αυτή δεν έγινε ως ράνκινγκ.. οι θέσεις είναι κάπως τυχαίες.. εκτός ίσως από τις πρώτες!!

    ήμουν σίγουρη ότι αυτή την εκδοχή της χριστουγεννιάτικης ιστορίας θα εννοούσες! είναι η καλύτερη, αλλά όπως όλα τα παιδάκια που μεγάλωσαν στα '90s, έχω δει το scrooged (1988) δεκάδες φορές.. τι να κάνω.. έπρεπε να βάλω μπιλ μάρει.. καταλαβαίνεις!!

    εξαιρετικές επιλογές τα ψαλιδοχέρης και οζ. δεν τα χρησιμοποίησα γιατί δεν είναι ακριβώς "χριστουγεννιάτικες ταινίες", αλλά σε πάνε προς τα εκεί..

    δεν έχω δει τα σνόουμαν και μπέιμπς ιν τόιλαντ.. ευχαριστώ για τα πόιντερς!

    ReplyDelete
  12. Θα το δεχτώ ότι είναι καλή ταινία (πάντα μιλάμε για την πρώτη, μετά το παρακουράσανε -αν και αγαπώ την κυρία με τα περιστέρια στο 2), αλλά το πολύ κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς βρε παιδί μου.
    Και μην ξαναπείτε κακιά κουβέντα ούτε για το Polar Express ούτε για το Grinch! Καταλάβατε κύριε s_dany;

    ReplyDelete
  13. Εκανα και εγω μια παρομοια λιστα:
    http://cinema-paradis143.blogspot.com/2010/12/p-10-christmas-movies.html

    ReplyDelete
  14. Ολες εξαιρετικες επιλογες, εκτος απο το The Polar Express (2,5/5) του οποιου η ιστορια δε με ενθουσιαζει και πιστευω πως ειναι ηθικοπλαστικη. Τεχνικα ειναι αψογη, παντως. Και το How the Grinch Stole Christmas (2/5) το θεωρω καπως χοντροκομμενο.
    Τα 1, 2 & 3 της λιστας σταθερες αξιες (5/5 - 4/5 - 3,5/5 αντιστοιχα). Το Miracle on 34th Street (4/5) πολυ συγκινητικο και τρυφερο, εξαιρετικος ο Michael Caine στο συμπαθεστατο The Muppet Christmas Carol (3,5/5). Το Scrooged (3,5/5) πρωτοτυπη και απολαυστικη μεταφορα του εργου του Ντικενς. Το Love Actually (4/5) πολυ ευχαριστο και καλογραμμενο. Δεν εχω δει το The Ref και το A Charlie Brown Christmas (φαινεται εξαιρετικο).

    Το δικο μου top 10:
    10. Home Alone (3,5/5)
    9. The Bishop's Wife (3,5/5)
    8. Babes in Toyland (4/5)
    7. Scrooge (4/5)
    6. Miracle on 34th Street (4/5)
    5. The Snowman (1982, 4/5)
    4. The Nightmare Before Christmas (4/5)
    3. Edward Scissorhands (4,5/5)
    2. The Wizard of Oz (1939, 5/5)
    1. It's a wonderful life (5/5)

    Καλα Χριστουγεννα και καλες γιορτες!! :)

    ReplyDelete

If you are a blogger, you know what to do :-D

If you are not, just select profile "Name/URL".
In "Name": put your name or any nickname (facebook profile name etc).
In "URL": put a link to your site, facebook profile etc (or leave blank).
Click "Subscribe by email" to get notified for new comments on this post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...