pKorb posted:
1 χρόνος αργότερα από το τελευταίο post. Μια χαρά. Τι άλλαξε? Χμμμ... Μίκρο 1, στρατός και σχολή εσχάτως πέρασαν, πάνε. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι λίγο κομματάκι νεφελώδης (να το θέσω κόσμια).
Kevin Smith. Ένα όνομα, μια ιστορία? Όχι ακριβώς. Πώς να το πω? Του χω μια αδυναμία και κωλύομαι. Να το θέσω ως εξής.
1994-> 2002 super duper cool!
2002->2012 μας τα χάλασε.
Χμμ... ας το πάω αλλιώς. Ένας μικρός κυκλικός συλλογισμός, ώστε να βρεθούμε εκεί που ξεκινήσαμε αλλά με περισσότερα στοιχεία. Να τι θέλω τώρα να σας πω...
Ταλέντο! Μεγάλο πράγμα, όλοι συμφωνούνε. Εκεί που διαφωνεί ο κόσμος είναι πως το αποκτάς, debate DNA & περιβάλλον, ερεθίσματα, IQ VS EQ κτλ κτλ. Ας πάμε κατευθείαν στο τέρμα. Έχεις ταλέντο. ΟΚ!
Αλλά τι το κάνεις? Βασικά είναι που ζηλεύω τους ταλαντούχους ανθρώπους γι'αυτό τα λέω αυτά. Ως γνωστόν
Aλλά ρε παιδί μου όπως λέει και ο Αντόνιο στο "J.A.C.E". (να πάτε να το δείτε, στηρίζουμε το ελληνικό σινεμά) για άλλο πράγμα βέβαια αλλά κολλάει "που πάει και το δίνει ο Θεός?!"
Δηλάδη δε σου 'χει τύχει βλέποντας κάποια από τις τελευταίες ταινίες του Ταραντίνο(τα χει πει και ο "ΜΠΡΑΦ") να πεις "όμορφο αλλά ήθελα κάτι παραπάνω, αφού το χει!" ή ακούγοντας κάποιο δίσκο από "Πλοκάμι του Καρχαρία", δεν έχεις αναρωτηθεί "γέλασα αλλά θα μπορούσανε εκτός από χαβαλέ να το εξελίξουν, αφού μπορούν". Έτσι συμβαίνει και με τον Κέβιν τον Σμιθ. Γιατί ρε Κέβιν? Αφού το 'χεις. Το ταλέντο! (είδατε? έγινε ο κύκλος)
Θα ακολουθήσει μια παρένθεση γλωσσολογικής φύσης, όχι για να το παίξω έξυπνος, απλά η ετυμολογία είναι εκτός ύλης στο Ο.Π.Α. Όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε μια ταινία, γιατί μας έκανε θετική εντύπωση, χρησιμοποιούμε συχνά ένα από τα ακόλουθα επίθετα. Συχνά όμως τα χρησιμοποιούμε λάθος και επίσης κάποια δε τα χρησιμοποιούμε καθόλου, όχι όμως άδικα.
- κομψό= κομψός< αβέβαιης ετυμολογίας. Πιθανόν συνδέεται με το κομ-σός < κομέω-ῶ (= περιποιούμαι, φροντίζω) όπως για παράδειγμα η ταινία του Αλμοδόβαρ "The Skin I Live In", θα μπορούσε να είναι υπέρτατο b movie σπλατεριά, αλλά το περιποιήθηκε δεόντως σκηνοθετικά ο Πέντρο.
- ωραίο="Ούτε αυτός που είναι νωρίτερα, ούτε αυτός που είναι αργότερα. Αυτός που είναι ακριβώς στην ώρα του." δηλαδή ωραία θα ήταν να βγαινε σήμερα το "American History X" που 'χουμε ένα ζητηματάκι με το φασισμό.
- όμορφο= έχει να κάνει με τη μορφή. Δηλαδή πως το "Drive" έχει ένα μέτριο στόρι, αλλά το φχαριστιέσαι πολύ και λυπάσαι όταν τελειώνει γιατί θες κιάλλο? κάπως έτσι
- αλλά παραφράζοντας τη φιλοσοφική ρήση του Τζίμη Πανούση "what about καινοτομία?"
καινοτόμος=νεωτεριστής,μεταρρυθμιστής
Ρε σκηνοθέτες, ρε παιδιά άμα κάνετε και σεις αγγαρεία, επειδή έχετε υπογράψει ένα συμβόλαιο για μια ταινία το χρόνο, τουλάχιστον δώστε το budget σε κανα νέο παιδί με όραμα.
Anyway, ο Κέβιν που λέτε ξεκίνησε δυναμικά και low budget, βασικά έβαλε όλες του τις οικονομίες του και τον εαυτό του (ενώ δεν είναι ηθοποιός) στη πρώτη του ταινία, με το εξής σκεπτικό
"And I said, "If this is the only flick I'm gonna make,
I wanna be in it......because I want to be able to look
back years from now when I'm still paying......in credit
card debt,get really drunk with my friends...and be like
,'Remember the worst mistake of my life?The one I'm still
paying for?Here it is. I'm in it."
Αυτά και άλλα πολλά θα τα βρείτε στη διάλεξη που χε δώσει σε πανεπιστήμιο (μία απ'τις πολλές)
(αν δε τα πάτε καλά με το Listening, δε ξέρετε ισπανικά, αλλά είστε καλοί στο Reading, πατήστε εδώ)
Έχει άποψη, έχει το δικό του χιούμορ, είναι ανθρώπινος και τρυφερός. Έχει ενδιαφέρον το εύρημά του να χρησιμοποιεί 2 συγκεκριμένους χαρακτήρες σε κάθε του ταινία (Silent Bob & Jay) και έτσι το να βλέπεις τις ταινίες του σε χρονολογική σειρά, είναι σα να παρακολουθείς μια επιπλέον ιστορία, πέρα από το κύριο θέμα της κάθε του ταινίας.
Επίσης είναι hipster( προωθούσε τη geek κουλτούρα before it was cool - αναφορές σε Star Wars, Lord of the rings, o Stan Lee παίζει σε ταινία του), είναι κολλητός με τους Ben Affleck και Matt Damon , τους οποίους συχνά πυκνά τους χρησιμοποιεί στις ταινίες του (φοβερή σκηνή στο "Silent Bob & Jay go to Hollywood" όπου γυρίζεται το "Good Will Hunting 2" !)
Το ζήτημα όμως είναι ότι έφτασε σε κάποια φάση σε ένα peak και από κει και μετά βαρεμάρα.
Έτσι δε μπορώ να φτιάξω ένα top 10, αλλά ένα top5 ένα worst5.
Η σειρά που ακολουθείται στη παρουσίαση είναι χρονολογική.
1. CLERKS(1994)
Low budget καταστάσεις γενικώς...
6. JERSEY GIRL(2004) :
Μελό και αδιάφορο.
7. CLERKS 2(2006) :
Πάλι τα ίδια?
8. ZACK AND MIRI MAKE A PORN(2008) :
Αναλαμπή.
9. COP OUT(2010) :
Ασχολίαστο.
10. RED STATE(2011) :
Μελό και αδιάφορο.
7. CLERKS 2(2006) :
Πάλι τα ίδια?
8. ZACK AND MIRI MAKE A PORN(2008) :
Αναλαμπή.
9. COP OUT(2010) :
Ασχολίαστο.
10. RED STATE(2011) :
Δε το χω δει, του κρατάω μούτρα.
Το παρατράβηξα το θέμα το παραδέχομαι, γι 'αυτό για κλείσιμο θα πω μόνο αυτό.
Ελπίζω να τη δει αλλιώς.
"Τι ταινία να δω?"