Tuesday, February 28, 2012
Friday, February 03, 2012
The Girl with the Dragon Tattoo (Το Κορίτσι με το Τατουάζ)
s_dany posted:
Με αρκετή καθυστέρηση [absolutely my fault αυτό :-S] και η άποψη του Jonah_Miller [που όπως φαίνεται είναι μέλος της AMPAS, δεν εξηγούνται αλλιώς τα 2,5 αστεράκια :-P].
Jonah_Miller posted:
Σκηνοθεσία: David Fincher
Παραγωγής: USA - Sweden - UK - Germany / 2011
Διάρκεια: 158'
Next station, Stockholm!!
Όταν ο Stieg Larsson έγραφε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας "Millennium" σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του την τεράστια επιτυχία που θα έκανε με αποτέλεσμα τη μεταφορά της στον κινηματογράφο. Ο συγγραφέας, που πέθανε το Νοέμβριο του 2004 ενώ μόλις είχε τελειώσει την τριλογία του (αφήνοντας ημιτελές ενα τέταρτο βιβλίο και πολλές σημειώσεις για δύο επόμενα), ήταν η αιτία για τη δημιουργία μιας πολύπλοκης ιστορίας μυστηρίου στην παγωμένη Σουηδία, με φόντο το χιόνι, το κρύο, την απομόνωση και τα μυστικά μιας πλούσιας οικογένειας που αντηχούν στους τοίχους της τεράστιας έπαυλης της.
Η ταινία είναι 2 ώρες και 40 λεπτά περίπου, οπότε πάρε από την αρχή νάτσος, ποπ-κόρν και αναψυκτικό γιατί δεν κάνει να τη διακόψεις στη μέση [ούτε για τουαλέτα!:-P]. Η υπόθεση είναι η ίδια με το βιβλίο (που πάω στοίχημα ότι δε θα έχεις διαβάσει ούτε εσύ). Ο δημοσιογράφος Mikael Blomkvist (Daniel Craig) έχει μόλις αποτύχει να κλείσει στη φυλακή γνωστό επιχειρηματία που κάνει εμπόριο όπλων και το δικαστήριο τον κατηγορεί για λιβελογραφία. Αναγκάζεται λοιπόν να παραιτηθεί από το περιοδικό Millennium (τώρα ξέρεις την συσχέτιση του τίτλου) στο οποίο εργαζόταν, χάνοντας μεγάλα ποσά από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και όλη του την αξιοπιστία σαν δημοσιογράφος. Η πρόταση για νέα δουλειά έρχεται από τον επιχειρηματία Henrik Vanger (Christopher Plummer), ο οποίος θα τον προσλάβει για να εντοπίσει την ανηψιά του που θεωρείται αγνοούμενη εδώ και 40 χρόνια. Σε αντάλλαγμα, πέρα από τον παχυλό μισθό που θα λάβει για τις υπηρεσίες του, ο Vanger υπόσχεται ότι θα του δώσει τα στοιχεία που χρειάζεται για να καθαρίσει το όνομα του, να ξανακερδίσει την αξιοπιστία του και να κερδίσει την προηγούμενη υπόθεση στα δικαστήρια. Και τώρα αναρωτιέσαι γιατί να ψάξει για μια κοπέλα που είναι αγνοούμενη εδώ και 40 χρόνια ενώ μπορεί πιθανότητα να είναι νεκρή. Η έλλειψη πτώματος είναι από αυτά τα λίγα στοιχεία που σε κάνουν άνετα να ελπίζεις ότι ο αγνοούμενος μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός (όπως λένε: no body, no crime!) Όμως στη συγκεκριμένη ιστορία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί πτώμα να μην έχει βρεθεί, ωστόσο κάποιος στέλνει ανώνυμα κορνίζες με κλαδιά φυτών στον θείο της κοπέλας, το ίδιο δώρο που έκανε κάθε χρόνο η κοπέλα στα γενέθλια του θείου της (έμεινες;).
Παράλληλα βλέπουμε και τη ζωή της Lisabeth Salander (Rooney Mara) aka "The girl with the dragon tattoo", μιας νεαρής hacker που παρακολουθείται από ψυχολόγο-κοινωνικό λειτουργό λόγω των προβλημάτων προσαρμογής της στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται σαν ιδιωτική ντεντέκτιβ (σε μια πιο "περίεργη" εκδοχή του επαγγέλματος) ψάχνοντας και βρίσκοντας, πάντα, πληροφορίες για τον εκάστοτε πελάτη. Αυτό τo "Κορίτσι" θα μπει λίγο πριν τη μέση της ταινίας στη ζωή του δημοσιογράφου Mikael, για να τον βοηθήσει να φτάσει στην αλήθεια και να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της νεαρής κοπέλας.
Η ιστορία μπλέκει πολλά στοιχεία μέσα της. Θα μπορούσε να πει κανείς οτι ξεκινάει με το ζήτημα της δημοσιογραφίας σαν λειτούργημα, την αξιοπιστία του δημοσιογράφου και το κατά πόσο αθώα μπορεί να χαρακτηριστεί η χρήση των πληροφοριών με στόχο την κοινωνική κατακραυγή (και ίσως θα καταλήξει πάλι εκεί κάποια στιγμή, στο τέλος). Στη συνέχεια, καθώς ο πρωταγωνιστής αρχίζει να ξετυλίγει σιγά-σιγά τη ζωή της πλούσιας οικογένειας ανακαλύπτοντας μυστικά που άλλοι τα γνώριζαν και άλλοι τα αγνοούσαν, μπερδεύεται μέσα η θρησκεία, ο ναζισμός κι ο αντισημιτισμός (πάντα πηγαίνουν μαζί αυτά τα δύο), ενώ ταυτόχρονα ο θεατής περνάει μέσα από διάφορες διαθέσεις. Το σενάριο [του Steven Zaillian] φροντίζει να ελαφρύνει το κλίμα σε κάποια σημεία προσφέροντας χιουμοριστικές ατάκες (αρκετά έξυπνες), ενώ καταφέρνει να διατηρήσει άψογα την αγωνία για το τι απέγινε η αγνοούμενη μέχρι το τέλος της ταινίας.
Σ' αυτό φυσικά συμβάλει και η σκηνοθεσία [του David Fincher] που είναι "απλή" αλλά αποτελεσματική στον στόχο της να κρατήσει αμείωτο τον ενδιαφέρον των θεατών. Μακρινά πλάνα για την εισαγωγή του θεατή ευκολότερα στην ιστορία καθώς αυτή περνάει από διάφορες πόλεις της Σουηδίας (φτάνουμε μέχρι και την Αγγλία και η εναλλαγή των τόπων δυσκολεύει την παρακολούθηση της πλοκής), αλλά και κοφτερό μοντάζ και εναλλαγές μεταξύ των σκηνών για να διατηρείται η αγωνία και το σασπένς καθώς και για να χωρέσει ολόκληρη η ιστορία του βιβλίου μέσα σε μερικά μόνο λεπτά [ειδικά στο φινάλε]. Ο δημιουργός των "Seven", "Fight Club", "The Social Network" κλπ καταφέρνει να διατηρήσει (συνεχίζοντας στο ύφος του βιβλίου) ατμόσφαιρα τρόμου και μυστηρίου, ενώ παράλληλα φτιάχνει μια ταινία με αρκετές σκηνές δράσης που συνεπαίρνουν τον θεατή. Η φωτογραφία είναι αυτή που κλέβει την παράσταση (bonus: γυρίσματα έγιναν σε μερικά από τα πιο γραφικά τοπία της χώρας), ενώ σκηνογραφικά δεν περνούν απαρατήρητα τα κτίρια που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κατοικίες των χαρακτήρων της ταινίας (μιλάμε για μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες-το σπίτι στο λόφο με τα έλατα, σε design-minimal στυλ ειλικρινά θα σε κάνει να σκάσεις από τη ζήλια σου).
Πάντως είναι μια ταινία που φαίνεται από μακριά οτι δημιουργήθηκε για τους αμερικανούς που δεν αντέχουν τις ταινίες με υπότιτλους (γι’ αυτό και προτίμησαν να φτιάξουν το remake της σουηδικής εκδοχής), δαπανώντας αρκετά χρήματα για τους ηθοποιούς, τα γυρίσματα (υπήρχαν αρκετές εξωτερικές σκηνές και μάλιστα οι περισσότερες γυρισμένες στην Ευρώπη και όχι σε κάποιο στούντιο του Los Angeles) αλλά και για τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου. Και μπορεί πει κανείς οτι τόσα λεφτά δεν πήγαν χαμένα, έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά (εν ολίγοις "παραγωγάρα")! Θα σου τραβήξει την προσοχή από τα πρώτα κιόλας λεπτά με τους τίτλους έναρξης και τη διασκευή των Trent Reznor & Atticus Ross (μαζί με την Karen O) στο "Immigrant song". Θα σου αρέσει αν προτιμάς τις ταινίες μυστηρίου με λίγο περιπέτεια, αλλά ακόμη κι αν απλά έχεις περιέργεια για το τι μπορεί να απέγινε η κοπέλα. Αν πάλι έχεις διαβάσει το βιβλίο ή έχεις δει την σουηδική εκδοχή, μπορεί να απογοητευτείς συγκρίνοντας το. Μην ξεχνάς όμως οτι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Memorable quote:
[talking about Lisabeth]
- She is... different!
- Different? In what way?
- She's different in every way.
Βαθμολογία: 2,5/5
Theatrical Trailer [480p, greek subs]