Thursday, November 24, 2011

Screening 24/11/11

"We'll always have Paris. We didn't have, we, we lost it until you came to Casablanca. We got it back last night."

Η Κινηματογραφική Ομάδα
του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας
"Casablanca"
(1942, Michael Curtiz, "Καζαμπλάνκα")
την Πέμπτη 24/11/2011 στις 17:00
στο αμφιθέατρο Β (Πατησίων 76, κεντρικό κτίριο).
Είσοδος ελεύθερη.


AUEB Film Club
invites you to the screening of:
"Casablanca"
(1942, Michael Curtiz)
on Thursday 24/11/2011 at 17:00
in classroom B (76, Patission Str., central building).
Free entrance.
The film will be screened in its original language (English)
with greek subtitles.



Original trailer











Thursday, November 17, 2011

Family Tree

31.12.11 update
s_dany posted:


Η μικρού μήκους του Φωκίωνα Μπόγρη για την οποία σου έχουμε πει τα πάντα εδώ και 2 μήνες, ολοκληρώθηκε! [και δεν αρκέστηκε στο "2η καλύτερη της χρονιάς" που είπα εγω και έκανε κάποιες "βελτιώσεις", you'll see, δε λέω τίποτα παραπάνω!:-P].
Και ξεφορτώθηκε και τον "ανεπιθύμητο" τίτλο.
Τώρα: "Family Tree"!
Can't ξανα-wait! :-D



-------------------------------------------


17.11.11
s_dany posted:



Ο "ανεπιθύμητος" Φωκίων Μπόγρης επιστρέφει!

Και μάλιστα με την πιθανότατα δεύτερη καλύτερη (την πρώτη θα στην αποκαλύψω σε μερικές μέρες!;-) ελληνική μικρού μήκους της χρονιάς! Σε σχέση τουλάχιστον με όσες από τις βραβευμένες της Δράμας μπόρεσα να δω τον προηγούμενο μήνα στο "Τριανόν". Τώρα θα μου πεις ποιάς χρονιάς ή ποιάς σεζόν και δίκιο θα 'χεις, αφού μένουν κάποια τελειώματα στο μιξάζ για να ολοκληρωθεί η ταινία και να πάρει τον δρόμο των φεστιβάλ, οπότε ημερολογιακά μιλάμε πλέον για το 2012.


Σίγουρα πάντως οι "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ", οι οποίοι αποτελούν την πρώτη [σοβαρή:-P] προσπάθεια του Μπόγρη στη μικρού μήκους, θα τον βάλουν για τα καλά ανάμεσα στους καλύτερους νέους έλληνες σκηνοθέτες. Ήδη με τη μεγάλη μήκους hard boiled crime "Κάθαρση" πριν 2 χρόνια έδωσε τα διαπιστευτήρια του. "...Πάντως ο Μπόγρης, στην πρώτη του ουσιαστικά ταινία επαγγελματικών προσανατολισμών, σε αντίπλευση με το παρελθόν, δίνει ένα νέο όνομα/όραμα στον πολύ ανεξάρτητο ελληνικό κινηματογράφο" είχε γράψει στην κριτική του ο kioy τότε που σου είχαμε παρουσιάσει την ταινία (πρώτοι εμείς! τα μυριζόμαστε τα ταλέντα:-). Και η ταινία, μετά τις Νύχτες Πρεμιέρας του '09 και το Cult Festival του '10, πέρασε τελικά και από τις κινημ/φικές αίθουσες (τον εξής... "Μικρόκοσμο"! :-) τον Σεπτέμβρη του '10 [τσέκαρε απόψεις θεατών στο "Αθηνόραμα"]. Δεν πέρασε μάλιστα καθόλου απαρατήρητη από την επίσημη κριτική [θα έλεγα οτι πήρε εξαιρετικές κριτικές για low budget ανεξάρτητο ντεμπούτο αλλά... δε θα το κάνω! από το τελικό αποτέλεσμα (πρέπει να) κρίνουμε τις ταινίες, όχι από το budget] και κυκλοφόρησε σε DVD από την Audio Visual το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου [αν δεν την έχεις δει ακόμα, τρέχα λέμε!].


"Ιστορία εκδίκησης με τη «βρώμικη» Αθήνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο" είχε γράψει τότε ο Κουτσογιαννόπουλος. Και κάπως έτσι συνεχίζει τώρα ο Μπόγρης με τους "Ανεπιθύμητους". Με μια μικρού μήκους ιστορία (εκδίκησης?) με πρωταγωνιστή τη βρώμικη Αθήνα... αλλά από την εσωτερική πλευρά της: το σπίτι και την "οικογένεια"! Με ενα σενάριο γραμμένο αυτή τη φορά από τον ηθοποιό Κώστα Ξυκομηνό [τον θυμάσαι φυσικά από τις ταινίες του Οικονομίδη, κυρίως "Σπιρτόκουτο" και "Ψυχή στο Στόμα", αλλά και από την "Κινέττα" του Λάνθιμου και... φυσικά από την "Κάθαρση"], το οποίο εστιάζει σε ενα (τυπικό?) σπίτι της "βρώμικης" Αθήνας και στη ζωή των τριών μελών της. Στην "γυναίκα", το "αγόρι" και το "κορίτσι" (τα ονόματα τους δε τα μαθαίνουμε ποτέ). Δεν πρόκειται να γράψω τίποτα παραπάνω για την υπόθεση! Μικρού μήκους είναι, 10 λεπτά περίπου, ο'τι και να πω, spoiler θα είναι! :-P


Στους τρεις ρόλους αντίστοιχα η Μάγια Κώνστα [η "μεθυσμένη γυναίκα" στην πιο συγκλονιστική για μένα σκηνή του "Μαχαιροβγάλτη"], ο Χάρης Φραγκούλης [ανερχόμενος στα θεατρικά πράγματα απ' οτι μαθαίνω, στο σινεμά τον πήρε το μάτι μου νομίζω στην τελευταία "Λούφα και Παραλλαγή"] και η Έφη Λογγίνου [υποψήφια για 'Α Γυναικείο ρόλο στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινημ/φου για τα "45 Τετραγωνικά" του Τζίτζη]. Διευθυντής φωτογραφίας ο πολυπράγμων και εξπέρ στην DSLR cinematography Πάνος Γκόλφης, που χρησιμοποίησε μια [geared-up όπως βλέπεις στις photo :-D] Canon 550D.



Καταρχήν δες το πρώτο αυτό teaser που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες!

Teaser trailer



Έχοντας διαβάσει το σενάριο, έχοντας παρευρεθεί σε μία από τις 4 ημέρες που κράτησε το γύρισμα (τον περασμένο Ιούλιο) και έχοντας δει την ταινία σε ιδιωτική προβολή (lucky me!:-), έστω και χωρίς μιξαρισμένο ήχο, σου λέω οτι... ακόμα δεν έχεις δει τίποτα! Καλά κάνει το teaser και δεν αποκαλύπτει τίποτα από την ιστορία. Αλλά κρύβει και μερικά από τα καλύτερα πλάνα της ταινίας! Μάλλον τα φυλάει ο Φωκίων [ναι, το ξέρεις οτι είναι φίλος μας πλέον, δεν είναι μυστικό:-P] για το full trailer ή για... την ίδια την ταινία! Έπρεπε να δώσει κι εδώ όμως κάτι παραπάνω [ναι, του τη λέω τώρα!:-D].


Όταν δεις την ταινία θα καταλάβεις τί εννοώ. Θα δεις οτι έχει κάνει πραγματικά (άλλο ένα) level-up σε σχέση με την "Κάθαρση" στο πόσο πιο σίγουρα και ακριβή είναι πλέον τα πλάνα του. Και πόσο πιο "θερμά" (αυτό είναι που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση!). Το τελευταίο τον διαφοροποιεί και από το σινεμά του Οικονομίδη, με το οποίο κάποιοι παίζει να αρχίσουν να κάνουν συγκρίσεις (και ναι αυτό είναι τίτλος τιμής;-) βάσει των χαρακτήρων και του στόρι της ταινίας. Και δίνει ενα ιδιαίτερο τόνο, πιο προσωπικό, που διευκολύνει τη συναισθηματική εμπλοκή με τους χαρακτήρες [εγω παρόλο που ήξερα τί ακριβώς θα γίνει στη συνέχεια, είχα πάθει πλάκα με το build-up της έντασης καθώς το έβλεπα!]. Εννοείται βοηθάνε και οι πολύ καλές ερμηνείες και των τριών ηθοποιών (με λίγο μεγαλύτερο βάρος να πέφει ίσως στο χαρακτήρα της "γυναίκας", της Μάγιας Κώνστα).


Αυτά! Δε λέω τίποτα παραπάνω! Περιμένω να την ξαναδώ ολοκληρωμένη. Και μετά full trailer και poster και... με την ευχή μου σ' ενα καλό φεστιβάλ! ;-)

Μέχρι τότε, τσέκαρε τις φωτογραφίες από το γύρισμα. Υπάρχει αρκετό υλικό ακόμα, θα τα δεις εν καιρώ, έχω βγάλει κι εγω μερικές photo και video (αλλά αυτά ειδικά είναι spoilery!). Όλες οι φωτογραφίες εδώ (εκτός της 3ης και της 4ης από πάνω που είναι του Πάνου Γκόλφη από τις πρόβες) ανήκουν στην πολύ ταλαντούχα, όπως φαίνεται, στην film-set photography, Σίσσυ Μόρφη (all rights reserved κλπ κλπ :-)





Οι "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ" δεν έχουν ακόμα blog ή fb page, οπότε πάρε εδώ τα credits:
- Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Φωκίων Μπόγρης
- Σενάριο: Κώστας Ξυκομηνός
- Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης): Μάγια Κώνστα, Χάρης Φραγκούλης, Έφη Λογγίνου
- Διεύθυνση φωτογραφίας / κάμερα: Πάνος Γκόλφης
- Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Κολύρας
- Σκηνικά - Κουστούμια: Γιώργος Αναστασόπουλος
- Οργάνωση παραγωγής: Βασιλική Καραγιαννάκη
- Ηχοληψία: Βασίλης Κυριακόπουλος
- Μπούμαν: Θανάσης Παπαγεωργίου
- Μακιγιάζ: Αγγελική Λάγιου
- Σκριπτ / Βοηθός παραγωγής: Φίλιππος Ζαμίδης
- Φωτογράφος πλατώ: Σίσσυ Μόρφη


Περισσότερα για την "Κάθαρση":
- εδώ στο blog μας
- στο fb profile μας










Monday, November 14, 2011

Screening 14/11/11

"Go with your heart"


Η Κινηματογραφική Ομάδα
του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας
"Into the Wild"
(2007, Sean Penn, "Ταξίδι στην Άγρια Φύση")
τη Δευτέρα 14/11/2011 στις 19:00
στο αμφιθέατρο Β (Πατησίων 76, κεντρικό κτίριο).
Είσοδος ελεύθερη.

RSVP and invite your friends:
facebook event


AUEB Film Club
invites you to the screening of:
"Into the Wild"
(2007, Sean Penn)
on Monday 14/11/2011 at 19:00
in classroom B (76, Patission Str., central building).
Free entrance.
The film will be screened in its original language (English)
with greek subtitles.



Theatrical trailer











Friday, November 11, 2011

Jane Eyre (Τζέιν Έιρ)

11.11.11
clarabelle posted:


Σκηνοθεσία: Κάρι Φουκουνάγκα
Σενάριο: Σαρλότ Μπροντέ (μυθιστόρημα), Μόιρα Μπουφίνι
Παίζουν: Μία Βασικόβσκα, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζούντι Ντεντς
Ηνωμένο Βασίλειο | 2011 | Αισθηματική, Δράμα | 120’



Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα κινηματογραφικές μεταφορές του πασίγνωστου μυθιστορήματος της Σαρλότ Μπροντέ. Αυτή εδώ, δια χειρός Φουκουνάγκα, δεν είναι απλά μία από τις συνεπέστερες ως προς το βιβλίο, αλλά είναι και η καλύτερη απάντηση στην «Twilight-o-φρενίτιδα» των τελευταίων ετών, σχετικά με το πώς απεικονίζεται ένα γοτθικό μυθιστόρημα και τι είδους ατμόσφαιρα οφείλει να αποπνέει.



Ο Φουκουνάγκα με το πρώτο πλάνο τοποθετεί την Τζέιν (Μία Βασικόβσκα) ήδη ενήλικη να περιπλανιέται κουρελιασμένη στην αφιλόξενη αγγλική ύπαιθρο (η οποία αποδίδεται έξοχα με επιδέξια κινηματογράφηση) και χτίζει προς τα πίσω με την αφήγηση να κάνει αναδρομές στο παρελθόν της τραγικής ηρωίδας της Σαρλότ Μπροντέ.

Η ορφανή Τζέιν ενηλικιώνεται σκληρά στην βικτοριανή Αγγλία, μεγαλώνοντας στερημένη από αγάπη και φροντίδα, υπό την προστασία της σκληρής της θείας. Οι κακουχίες συνεχίζονται στο βάναυσο οικοτροφείο όπου την εγκαταλείπει. Εκεί, όπου η βία εξασκείται στο όνομα του Άγιου Πνεύματος, θα δει την καλύτερή της φίλη να πεθαίνει.


Τελικά θα καταλήξει στη μοναξιά του να απασχολείται ως γκουβερνάντα μιας ορφανής νεαρής Γαλλίδας, της οποίας κηδεμόνας είναι σκοτεινός και απότομος Ρότσεστερ (Μάικλ Φασμπέντερ) στην επιβλητική εξοχική του κατοικία, όπου κρύβεται ενα άσεμνο μυστικό.


Καταπιεσμένα συναισθήματα, ανεκδήλωτη σεξουαλική έλξη, απαγορευμένη επιθυμία και αυταπάρνηση, κοστούμια εποχής, γκρίζα τοπία, σκοτεινή αισθητική, κρύα ατμόσφαιρα, υποβλητικοί ήχοι, άνεμος και βροχή... Όλα στοιχεία της γοτθικής λογοτεχνίας, πλαισιώνουν τους τραγικούς χαρακτήρες της Μπροντέ, μέσα από μια υπέροχη κινηματογράφηση, όπου το βασικό θέμα είναι η αποκαρδιωτικά μοναχική πορεία, του να διαλέγεις το δικό σου δρόμο, μέσα από το άγνωστο μονοπάτι της ενηλικίωσης...


Βαθμολογία: 3/5


Featurette [no subtittles]






-------------------------------------------


[originally on facebook]
23.10.11
s_dany posted:



Elias Fragoulis said: "Δαγκωτό Όσκαρ μουσικής για φέτος. Προσωρινά"
και δεδομένης της αγάπης για τον Dario Marianelli (θυμάσαι το "Atonement", το "Agora" κλπ κλπ?;-), πήγα να πατήσω αυτόματα Like! Αλλά δε το έκανα! Έκατσα και άκουσα το μισό OST όσο έτρωγα! :-D
He is the greatest "romantic" of our times!




Είδα και το trailer της ταινίας προχθές, μια χαρά φαίνεται!
Με Wasikowska, Fassbender κλπ τί άλλο θέλεις?
Σκηνοθέτης ο 34χρονος Cary Fukunaga του "Sin Nombre" που είχαμε δει εδώ πέρσι. 10 Νοέμβρη λέει εδώ! :-)

Theatrical trailer [greek subtitles]











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...