Monday, September 19, 2011

"Τι ταινία να δω?" Vol.4: ΚΑΤΑΛΗΨΗ !


Petros Kormpakis posted:


...Καιρό έχω να προτείνω κάτι... βασικά πάει ένας μήνας νταν... δουλειές, δουλειές και βαρεμάρα.

Αρχικά θα ήθελα να ενημερώσω ότι έβγαλα το ψευδώνυμο "captain iglo 1986", καθώς μου ήταν άχρηστο, αφού δεν τρόλαρα (με αυτό :P). Οπότε καθαρά πράματα.

Άλλο αφιέρωμα είχα κατά νου να φτιάξω και αλλού κατέληξα. Είχα υποσχεθεί σε ένα φίλο ένα Top10 ελληνικών έργων των τελευταίων 40 ετών, αλλά μου ήρθε η εξής φλασιά.


-Γιατί γράφεις στο blog? (ρωτάω τον εαυτό μου)
-Γιατί μπορώ! (μου απαντάω)
-Γιατί μπορείς?
-Γιατί δε διαβαζω!
-Γιατί δε διαβάζεις? Έχεις 1 μάθημα για πτυχίο!
-Γιατί δεν έχουμε εξεταστική!
-Γιατί?
-Γιατί έχουμε κατάληψη!
(βέβαια ανοίγω και κανά βιβλίο... καλά αν δεν ήταν η κατάληψη δε προλάβαινα να βγάλω τη Μικρο Ι με τίποτα)

Στην Κινημ/φική Ομάδα έχουμε την αρχή να μη μπλέκουμε τη πολιτική με τα του οίκου μας. Από την άλλη πλευρά η κατάληψη είναι μια κατάσταση που επηρεάζει όλους τους φοιτητές. Και τους υπέρμαχους του πλαισίου της, και τους ενάντιους με αυτό, ακόμα και τους αδιάφορους που δεν έχουνε καταλάβει καν ότι τρέχει κάτι. Όποτε δε μπορεί να κάνει κάποιος απλά ότι δεν υπάρχει. (ίσως μόνο το υπουργείο Παιδείας :P)

Προσωπικά έχω περισσότερες θετικές απ' οτι αρνητικές αναμνήσεις και εμπειρίες από τις κατά καιρούς καταλήψεις και πάω τη φάση με τα χίλια. Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν είναι το να βλέπω ταινίες με παρέα στη σχολή, είτε είναι προβολές στο προαύλιο, όταν η κατάληψη γίνεται στη θερινή περίοδο, είτε μεταμεσονύχτιες προβολές με όσους φίλους μπορείς να μαζέψεις σε ένα αμφιθέατρο τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Όταν είσαι όμως σε καταληψιακό mood όμως, δε γίνεται να βλέπεις οτι να'ναι ταινίες! Είναι αγωνιστική περίοδος και πέφτει πολύ σκέψη, συλλογισμός και έντονες και παθιασμένες συζητήσεις, οι οποίες ξεφεύγουν και καμμιά φορα, σε όλα τα επίπεδα. Έχεις όμως την ευκαιρία να οικειοποιηθείς το κτίριο και τα αμφιθέατρα στα οποία συνήθως βαριέσαι και νυστάζεις (βέβαια και στις προβολές της Κινηματογραφικής Ομάδας μπορείς να περάσεις καλά σε αμφιθέατρο, αλλά τέλος πάντων). Όπως έλεγα οτι μπορείς να φτιάξεις soundtrack για κάθε περίσταση, έτσι μπορείς να επιλέγεις και ταινίες. Και οι καταλήψεις έχουν τις ταινίες τους. Ταινιες ιστορικές, ταινίες που εξαίρουν την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή στα κοινά, το να κυνηγάς τα όνειρά σου, αλλά και ταινίες που θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας.

Έτσι έφτιαξα ενα Top10.


Η σειρά παρουσίασης είναι χρονολογική:


1. LES QUATRES CENT COUPS (1959)

Θα μπορούσα να πω διάφορα για τη ταινία, για την καταπίεση, το σχολείο, την οικογένεια, για τον Francois Truffaut και το ρεύμα της Nouvelle Vague, αλλά νομίζω ο Τζίμης Πανούσης τα λέει πιο απλά και παραστατικά.







2. THE STRAWBERRY STATEMENT(1970)

Απλά κλασσικό. Αντιπροσωπευτικό δείγμα του αντιπολεμικού φοιτητικού κινήματος στις Η.Π.Α. των late '60s. "ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ" ελληνιστί. Παίχτηκε στην Ελλάδα επί χούντας με πολλά παρατράγουδα και όσοι την είδανε και ήταν στα γεγονοτα του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ το 1973, θα είχανε και ένα κάποιο deja vu. Κλασσική η σκηνή στο τέλος με το ALL WE ARE SAYING IS GIVE PEACE A CHANCE... Κάνανε κατάληψη, φωνάζανε για ειρήνη, αλλά δεν είχανε άσυλο και φάγανε της χρονιάς τους... συγνώμη παραφέρθηκα... ειρήνη αδέρφια! Πάρτε και το τραγουδάκι από τον John Lennon. Βασικά πάρτε ολόκληρη την ταινία :-)


The Strawberry Statement trailer by Flixgr




tvxs.gr | Φράουλες και αίμα by tvxorissinora



3. A CLOCKWORK ORANGE(1971)

Stanley Cubrick forever. Στη ταινία αυτή με την απίστευτη αισθητική και τις σκηνές σοκ (για τότε) γίνεται μια κουβέντα για την βία, ποιος την ασκεί, ποιος την βιώνει και ποιος τελικά έχει το νόμιμο δικαίωμα σε αυτή.





4. LIFE OF BRIAN(1979)

Εντάξει. Για να μην μας πιάσει και κατάθλιψη στην κατάληψη από την πολύ περισυλλογή, για να γελάσει και λίγο το χειλάκι μας βρε αδερφέ, MONTY PYTHON. Πολύ μπροστά για την εποχή τους! Όπως πάντα η ελληνική απόδοση του τίτλου είναι όλα τα λεφτά. "ΕΝΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ, ΜΑ ΤΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ"! Οι τύποι είναι θρησκεία και το βιντεάκι κάτω από το trailer, εξηγεί τι εννοώ.







5. 1984(1984) & BRAZIL(1985)

Για το νούμερο 5 δύο ταινίες. Ίδια έμπνευση, διαφορετική απόδοση. Η έμπνευση προέρχεται από το βιβλίο του George Orwell "1984", μια ευθεία κριτική στην απολυταρχία, τον ολοκληρωτισμό και ο'τι αυτός συνεπάγεται, από διαστρέβλωση εννοιών μέχρι τη γραφειοκρατία. Το 1984 είναι πιο κοντά στο βιβλίο και στο πνεύμα του "big brother is watching you". Το BRAZIL είναι πιο φουτουριστικό, έχει κάτι από Monty Python (Terry Gilliam ο σκηνοθέτης) και είναι πιο σατυρικό. Πάντα επίκαιρες ταινίες.







6. UNDERGROUND(1995)

Μια μεγάλη ταινία. Και σε ποιότητα και σε διάρκεια :P. Μια κριτική στη παράνοια του ολοκληρωτισμού, αλλά και μια νοσταλγία και μια ρομαντική ματιά σε όνειρα που προδώθηκαν, σε μια χώρα που κάποτε ήταν μία και τώρα είναι τουλάχιστον έξι. Η ματιά του Emir Custurica εν μέσω εμφυλίου στη χώρα του, τη πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, άλλοτε με σατυρική διάθεση, άλλοτε με αλληγορική, άλλοτε με σουρεαλιστική και άλλοτε με ωμή ρεαλιστική οπτική, αλλά πάντοτε με άφθονη βαλκανική μουσική με την υπογραφή του Goran Bregovic. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΡΕ!





7. LA HAINE(1995)

Βρισκόμαστε στα 1995 στα γκέτο, στο Παρίσι. Μία ταινία, αλλά πολλά θέματα. Για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ενα μάθημα ή ενα προμήνυμα, πολύ πριν το Δεκέμβρη του 2008 και τη δολοφονια του Α. Γρηγορόπουλου, πολύ πριν ανοίξει με άσχημο τρόπο το ζήτημα της μετανάστευσης και της γκετοποίησης. Δυστυχώς δε μαθαίνουμε από την ιστορία ή από την τέχνη.

Για τους μη γαλλομαθείς λέει στο trailer:
- Ξέρετε την ιστορία κάποιου που πέφτει από έναν ουρανοξύστη?
- Κατά τη διάρκεια της πτώσης του λέει για να τονωθεί, επαναλαμβάνει:
- Μέχρι εδώ όλα πάνε καλά
- Σημασία όμως δεν έχει η πτώση, αλλά η προσγείωση

Παρατίθεται και ενα βιντεάκι με το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι της ταινίας.







8. DAS EXPERIMENT(2001)

"ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ" στα ελληνικά, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Όταν ενα επιστημονικό πείραμα που ερευνά τους ρόλους του δεσμοφύλακα και του κρατούμενου, με ανθρώπινα πειραματόζωα, παρεκτρέπεται. Ο Moritz Bleibtreu στο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος έχει παίξει στις καλύτερες γερμανικές ταινίες των τελευταίων 15 χρόνων. (Επιφυλάσσομαι σε άλλο αφιέρωμα για την περίπτωση του)





9. Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ(2002)

Να και κατι ελληνικό. Η προτελευταία ταινία του μακαρίτη του Ν. Νικολαϊδη με πρωταγωνιστή τον Γ. Αγγελάκα. Μπορείς να κερδίσεις την παρακμή? Ο χαμένος λέει η ταινία τα παίρνει όλα.
Πάντως οφείλω να αναφέρω ότι μεταξύ 2001 και 2004 βγήκανε πολύ καλές ταινίες στην Ελλάδα όπως "Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ"(2002) , "ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ"(2002), "DELIVERY"(2004), "HARDCORE"(2004) και άλλες... είπαμε όμως next time το ελληνικό αφιέρωμα.





10. DREAMERS(2003)

Η τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του B.Bertolucci ("Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας", "1900", "Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι", "ο Κονφορμιστής"). Βρισκόμαστε στο Παρίσι τον Μάϊο του 1968. Έξω ο κόσμος καίγεται και σε ενα σπίτι για ένα μήνα 3 νέοι (2 αγόρια και 1 κοπέλα) χαριεντίζονται και ξύνονται. Τελικά ποιοι είναι αυτοί οι 3? Μήπως είμαστε εμείς ή μήπως είμαστε αυτοί που είναι έξω και διαμαρτύρονται? It's your call...





Θα αναρωτηθεί κανείς "μα καλά μόνο 10 ταινίες βλέπουν στις καταλήψεις?" ή "πιο πρόσφατες ταινίες δε βλέπουνε?". Το ωραίο είναι φίλοι μου ότι οι ταινίες είναι πάρα πολλές, χώρια που έχουμε πήξει στα ντοκιμαντέρ για την οικονομική κρίση, απλά αυτές γουστάρω εγώ :P





"Τι ταινία να δω?"

1. Vol.1: Christian Bale

2. Vol.2: Star channel -the 3a.m.Top10-


3. Vol.3: Woody Harrelson










Saturday, September 03, 2011

ALPS (ΑΛΠΕΙΣ): Venice Film Festival 2011

3.9.11 update
s_dany posted:



ALPS first film clip (exclusive!;-)


At last an actual film clip!

But what's the deal in this scene with nurse Aggeliki Papoulia, a person on a hospital bed and a tennis racket+ball? ;-D

Some of the reviews after the first (industry) screening last night in Venice revealed quite a lot details regarding Lanthimos' film plot. If you check the one on Screen Daily in particular you will fully understand what's going on. But enter at own risk, there are quite a few spoilers!




-------------------------------------------


18.8.11 update
s_dany posted:



[writing in English 'cause this is a world exclusive! ;-D]


AUEB Film Club is proud to present the "Alps" press notes for the Venice film festival, stuffed with all kinds of bizarre artwork, the "15 Rules of the Alps" and the "We are the Alps" poem [song?]!

[click images for higher resolution]













Let's take a closer look!

ARTWORK

A compilation of stills from Lanthimos' film combined in all sorts of ways both with one another and with other scetches, drawings of flowers, a photo of the [actual!] Alps, a "scull portrait"... And all of this in quite saturated black & white!
I wouldn't call it a family photo album. It looks to me like a strange home made scrap-book, something like the "SEVEN's John Doe raised by DOGTOOTH's family" scrap-book! ;-DDD


"15 RULES OF THE ALPS"

Remember the eight "Rules of the Fight Club"?
Well, in "Alps" we have fifteen of them! :-D

They lay out the requirements a person must meet to become a member of the Alps (age, physical condition, social skills etc) and the guidelines for behaving within the group, either practical (must take up an Alps mountain nickname, cannot change physical appearance without permission, should be clean, punctual etc) or ethical (respect each other, support group interests, not get emotionally involved with clients).

Of course there is a "you do not talk about" rule:
7. Can never talk about Alps activities with non-Alps members.
(occupying only one spot in Alps rules! ;-)

But there is also a fundamental difference with "Fight Club":
15. Must never attack one another...

And that brings us to the rule which for me stands out of the rest for "Alps" members:
14. Must honour the title of their membership, and be ready to kill or die for it [!!]


"WE ARE THE ALPS"
...
No need for sadness
No need for pain
We'll be there, there, there
No more unhappiness
Grieve no more

...
We are the Alps
Oh yeah, we are the Alps

Sound like a jingle you would hear in a cheesy TV commercial [Lanthimos has had a long and very successful career in directing TV ads]. Maybe we will hear it in a scene like the brother-playing-guitar-and-sisters-dancing scene in "Dogtooth"? Of ourse it can be creepy, but to me it is leaning more to "funny" or "grotesque". It sure gives something of a lighter tone to the darkness of the film artwork.


So there you have it!
We are less than two weeks away from the beginning of the Venice film festival. Hopefully we'll have an "Alps" poster and a teaser trailer till then. There is premise for some great films in Bienale, having many outstanding directors competing for the Golden Lion. And Lanthimos with "Alps" sure is one of them! I can't wait! :-)





-------------------------------------------


6.8.11
s_dany posted:



[click images for higher resolution]
"Όταν το τέλος είναι κοντά, οι Άλπεις είναι εδώ."


Μόλις πέτυχα αυτές τις δύο νέες φωτογραφίες [μέσω του filmpressplus.com] από τις "Άλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου, 25 μέρες πριν το κόκκινο χαλί της Βενετίας [31/8-10/9] όπου με πρόεδρο της επιτροπής τον Aronofsky θα έχει να συναγωνισθεί στο διαγωνιστικό τις νέες ταινίες των: Roman Polanski, Tomas Alfredson, Andrea Arnold, David Cronenberg, Abel Ferrara, George Clooney, Marjane Satrapi - Vincent Paronnaud, Todd Solondz, Steve McQueen, Aleksander Sokurov, William Friedkin, Philippe Garrel και πολλών άλλων! [για ολόκληρη τη λίστα τσέκαρε /film].
This is what I call competition! Can't wait! ;-)

Και η πρώτη φωτογραφία που είχαμε δει πριν μερικές μέρες [via Flix]

Η σύνοψη της ταινίας:

"Μια νοσοκόμα [Αγγελική Παπούλια], ένας τραυματιοφορέας [Άρης Σερβετάλης], μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής [Ariane Labed] και ο προπονητής της [Τζόνι Βεκρής] έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες."


Στις ελληνικές αίθουσες θα κάνει... παρέλαση [27 Οκτωβρίου! :-D] σε διανομή Feelgood.

Μιας και δε βλέπω καποιο επίσημο site ή facebook page για την ταινία [γιατί βρε παιδιά? :-S], πάρε εδώ τεχνικά χαρακτηριστικά και credits:

Διάρκεια: 93΄
Format: 35mm, 2.35:1, Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Χώρα & Έτος Παραγωγής: Ελλάδα, 2011

Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Παραγωγοί: Αθηνά Τσαγγάρη, Γιώργος Λάνθιμος
Head of Production: Μαρία Χατζάκου / HAOS FILM
Διευθυντής Φωτογραφίας: Χρήστος Βουδούρης
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης
Σκηνικά: Άννα Γεωργίαδου
Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου, Βασιλεία Ροζάνα
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Line Producer: Κώστας Κεφάλας
A΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Παπαδάκης
Εταιρία Παραγωγής: HAOS FILM
Σε συμπαραγωγή: Faliro House Productions, Feelgood Entertainment, Marni Films, Avion Films, Χρήστο Βουδούρη , Maharaja Films, Αντρέα Ζουπάνο-Κρητικό, Τζόννυ Βεκρή Αγγελική Παπούλια, Μαρία Χατζάκου, Matt Johnson, Θάνο Παπαστεργίου

Έχουμε γράψει αρκετά πραγματάκια για την ταινία στο facebook, κάποια στιγμή πρέπει να τα μεταφέρω και εδώ :-)










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...